Sunday, February 27, 2011

Tips:My make-up review and mencuci muke dgn care yg betul

Assalamualaikum..

Hye everyone...sihat ke??da mkn lom??Tgh buat ape??Ini adelah soalan umum yg biase diajukan oleh sesetengah pasangan yg sedang dilamun asmara!Kau FAILED..perenggan pertame da merapu meraban..

Anyway..today aku nak kongsi tips on how i use my make-up.Aku pon x expert disebabkan aku TIDAK  expert lah,maka aku bertekad dan nekad untuk berusaha mempelajari cara2 make-up demi menjage air muke aku yg x berape nak GOJES!!TETT..


Ececece...malu lah..haha...the latest one picca..tak latest pon same je sbb aku nye make-up step same je..cume pipi mengembang or mengecut,lps tu ade wrinkle ke idak..Take a notes *Low quality picca because bkn DSLR lensa..Ngeee..Basicly ,step below:

Safi Moisturizer-yg warne hijau tu..cz amat membantu moist kan kulit aku yg kering!!
ST sunblock cream-fully UV protection
Lelan Vital concealer-tutup my eye-bag yg mcm beg sampah warne hitam tu.
Lelan Vital foundation-this one basicly step,and u oll konpom da tau
Maybelline eyeliner-buat mate nmpk besar.
Silky girl blusher-aku pakai yg orange color
And for lips ,Nivea lip balm and lip gloss orange color jgk brand silkygirl je.

Tang lips tu,kalau aku rajin aku pakai la lip gloss,kalau tgn ni malas sgt hati pulak kate jgn so aku memang pakai lip balm je!Mascara pon jarang2 je..kalau ade special occasion baru melaram !!Eh,,before aku x igt,aku list make-up brand tu ikut step aku pakai make-up.
* Compact powder or loose powder memang aku x lyn.

...........................................................

Lps da make-up cantik-cantik,u oll HARUS,WAJIB,MESTI cuci muke u oll.Disebabkan kulit anda mau berehat jugak dan bg peluang untuk kulit bernafas.Especially kalau waktu malam kene cuci muke lps pakai make-up ok:
  1. Remove make-up menggunakan make-up remover..I suggest u oll pakai yg liquid rather than wet tissue remover.Because yg liquid betul2 menucuci jauh ke dalam kulit u oll.
  2. Lps tu bilas dgn air,bg membuang kesan yg tertinggal juge membersihkan make-up remover td.
  3. Jangan lupe jgk facial cleanser.Itu juga sgt penting dan membantu membersihkan kulit u oll
  4. Last,pakai moisturizer/toner.Sgt penting okey ,menyegarkan kulit muke u oll.
Lepas tu nak tdo ke,nak solat ke,nak makan ke,Korang buat lah,sebab muke da bersih anda bebas melakukan ape sahaja yg anda suke.LOL!!

p/s:kalau da tau x pe la,aku nak share kt korang je:)
Thanx for reading this entry

JOM HEBOH..meh aku KEPOH

Assalamualaikum..
Sekarang sedang berlangsungnye konsert Jom heboh yg dilangsungkan di Terengganu...woo...adakah ini boleh diterima oleh sebahagian suare rakyat??Ye la sepanjang aku hidup di Terengganu mcm2 lah issue yg diperdengarkan apatah lg karnival yg melibatkan ramai artis.Lastly berlangsung juge karnival yang gah sepanjang tahun yang diadakan disetiap negeri.

Well...aku no komen..because bnde2 cmni bg aku bukan nye karnival  'maksiat' ataupun pesta muda mudi bersuka ria TETAPI depends on individu itu sendiri .Selagi u oll pndai bawak diri so ok la an..Ni dgr je JOM HEBOH ramai artis,u oll pon mule lah dress-up tah pape,melaram mengalahkan artis!Padahal artis kt situ wear shirt ngn jeans je kot!!Itulah perkara yg boleh timbulkan issue.Si pemuda pemudi pulak da mcm ragam bile berade di tempat begitu seumpama 'rusa masuk bandar'.Lom tgk lagi si kapel2 yg ade kt situ..
Tapi siyes aku memang x suke pergi tmpt cmtu..Because my expectation was like:

  • Jalan jem gile vavi
  • Parking full,lps tu kalau ade parking pon jauh nak mamp*
  • Mcm2 bau ade,masam ,manis,pahit * Ye lah kalau rakyat da penuh mcm'sardin'
  • Nak tgk artis n persoanaliti kene terhenjut2 cm kera * Aku henjut2 lena kt katil lg best
  • Nanti buat dose je,asyik ngumpat je * Ye la mcm2 pesen muda mudi..baik aku diam2 kt umah!!
  • Aku memang x suke tempat yg ramai rakyat * Aku cpt pening.
Eventhgouh im not at Terengganu now,org mesti ckp..rugi la kau x pergi!Cett...if i at Terengganu ,confirm aku x pergi..Ape ade der??Ape aku dpt der??Tak ade pape lah... Same jgk karnival like pasar malam yg jual barang2 or watsoever bezanya ade org2 glemer je.Bukan setakat itu sahaje,PC fair yg gile byk benefit pon aku x penah jejak!!

But i telling u d true la,i was at Jom Heboh past 2 year at Bukit Jalil..eleh..itupun my sis picked me up from LCCT Sepang pastu da lalu ikut situ.Kalau bukan sebab tu mmg haram aku nak jejak.

So ,tak byk komen lah...for me bnde baik kalau buat baik org pon akn expect  baik-baik belake bukan??

p/s:ape kate kome???????

Recipe:My sista home made CHICKEN DAN CHOP..CHOP

Assalamualaikum..

Satu pagi or short cut is sepagi aku kuar pergi cari barang with my sis sebab kiteorg nak buat western food for lunch and automatic kiteorg jd mek salleh celup lah..Tetibe ar ngidam gile vavi..haha..
*Tipu!Aku x ngidam pon.So xmo taip panjang lebar cm padang bola tu..Jom usha2 proses nak buat buatan rumah chicken chop ni.:)


First,u oll perapkan ayam yg berketul2 mcm ketulan tgn Malik Noor ni dgn bawang putih,kicap manis,kicap pekat,garam,sos cili,sos tiram and lada hitam yg ditumbuk.Perap lg lame lg sedap.Ok..suke hati ,jiwa dan raga korang  nak gune part aym mane2 pon.Aku n sis aku chose part dada.


This one is gravy,,bukan air jampi mahupun air longkang!!Melalut je keje aku .Sambil tggu ayam menyirapp eh salah menyerap kite buat gravy.For the gravy,senang je tumis bhn2 gune planta/butter.Ape yg perlu adelah onion dipotong dadu.Then masukkan bahan2 yg same mcm perapan ayam td..lps tu nak bg thick tambahkan sedikit tepung gandum.Nak bg rase lg tambahkan sedikit kiub pati aym!!Lps tu masak la sampai masak!!Faham sume ank2.


I do admit..gambar ni mmg gile udoh ar ,korang pon x jelas ape gambar ni ..cz time snap pic ni tgn aku dipenuhi dan dilimpahi tepung seumpama snow cm kt overseas tu..owh comelnyee!
Ini ayam yg da diperap tadi then lumur dan bedakkan aym ni pakai tepung gandum.lps tu oles foundation telur!!Eh terbalik lak..celup telur baru lumur tepung.Ulang proses ini sebanyak 2 kali!!Tak byk pon 2 kali je!!Lps tu goreng la ,kalau nak roast pon boleh tp take time !Kebulur dulu la..So senang cite deep fried je.


Pot..pet..pot..pet..DONE our buatan rumah chicken chop..Decorated by my sis..Terliur takk...ngaku la korang terliur kan *_-.Additional yg kiteorg letak is sosej n coleslaw.Senang je buat an..Berpeluh2 jgk ah..
Coleslaw tu aku parut je carrot n kobis pastu campak je mayonis.Finish!!


Ini budak sangat ketagih ini chop2 katenye.Berlegar2 di ruang dapur while kiteorg tgh masak dengan melafazkan perkataan lapar sebanyak 499 kali..Akhirnye dgn lafaz limatarus kali tersuaplah chop2 ini ke dalam mulut die!!

p/s:sape2 nak buat tempahan secare kecil-kecilan dan sendiri makan bolehla review resipi yg aku share.LOL!!

thanx for reading..

Friday, February 25, 2011

TAK suke??Ade aku peduli!!

Assalamualaikum..

Hyee...hai...* Bergedix2 sekejab.Tak pe lah at least aku da bg salam an..So tak ade pape yg aku nak hupdate sgt tp juz wanna tell u my peberet STUFF!!.Ah..cm x sesuai jew...x pelah apepun aku TETAP nak bgtau jgk!!

* Gambar ini tidak ade kene mengena.Tp nak bgtau ini yuna style yg dulu aku da buat tutorial entry cmane nak pakai style mcm ni.For ur info jgk.Yang hitam tu inner ,bukan RAMBUT aku ye!!


Ape yg u oll perasan??Tak nak maen teka tekilah cz aku xdek bnde nak bg if u oll leh jwb.Nampak penangan mata palsu aku..TAK suke tgk..ah..ade aku peduli..Siyes ar der,,aku bgtau korang * sambil menitis air mata ni.Lps aku da bercerai ngn speck mata aku an,then aku dinikahkan ngn HOT STUFF ni.At least i'm not alone lah.Slps kehadirannye aku terase sgt bahagia dan xleh hidup tanpa die..Weeee



This lens i bought at Missbeauty shop.Kt mano kedai ni??Weee..kt FB lah..die je yg aku trust forever n ever.Ape2 pon mesti nak beli ngn die..

Aku xdelah berangan nak cantik kurang2 aku ade..Kau ade???

p/s:saje je nak buat entry supaye blog aku ni terupdate..ngeh3..

Take a look AROUND


Assalamualaikum..hyee..

Aku je balik dr Giant ,aku makan2 ngn mak ,kakak, and 2 bijik anak sdare aku.Erm makan yee mee sizzling pas2 pekene ais kacang!!Beratur panjangggggggggg sgt..Sedap gile kot sizzling depa!!Bytheway aku skang tgh full fulli albasori!!Haiikk...tunjuk skill berbahasa Arab kau!!

After da full aku pon take a look AROUND ,biaselah,aku an,Penipulah kalau aku ni mkn tunduk je supan sutun,lps mkn bgn laju2 x hiraukan org.Eh i am not like that OK.As usual lps mkn melilau mate bukan aku bz body tp biaselah manusia tgk2,jeling2,pandang2 tp jgn pegang2 lah!hahha.
.
Aku terperasan lah sorang Pn yg x bernama ni..Ok...pakai dress org mengandung yg short sleeve bawah sket dr ketiak die.For me ok la coz die x bertudung so xyah aku nak heran sgt.Aku pon xdelah baik sgt nak judge org an..Then pandang lg bawah..pakai legging..erm..biase lah kot..Lps tu aku terpandang lagi...Aduhh..Aduh...seksa mataku yg tgk...Kau tgh pregnant buat care org pregnant ..Duduk punye la mengangkang nak mamp* u oll.Lps tu kaki tergedik2..Kau kenape lapar sgt ke sampai kaki tergedik2 ,aku tgk makanan licin je kau bantai!!

Itu aku yg same jantina tgk pon malu wehh.Kalau laki2 yg tgk x tau lah dieorg ckp ape.Fine ko x bertudung n dress-up quite seksi tp jgnlah disebabkan kau dah mcm tu lg ko nak burukkan diri sendiri.At least bg la org tgk ko org akn ckp 'die ni sekian..sekian..tp sopan je'..kalau mcm tu laen cite an.Ni da sarat cmtu behave la sket.Aku x ckp die tu teruk tp pd pandangan aku bnde2 mcm tu kene elakkan.Si suami kene lah menegur jgn bg org tgk bini ko,lg ko nak bangge der!!

Kau rase kaum ape yg mcm ni??Mestilah Melayu kite weh..Kalau chinese,indian ,kadazan ke  dadidu ke ade aku kesah!!Lantak dieorg le nak naked pon aku peduli hape!!Tp bile org Melayu kite mcm ni ,aku sndiri jd malu pd kaum kite sendiri..euaawwww...

Sabar je lah sabariah...

P/s:Bukan mengumpat ye tp perli sikit je...Ngeee

Thursday, February 24, 2011

Tips:NAk cantik x??

Assalamualaikum..everyone..

Bersyukur kerana hari ini dpt lg saye menghupdate belog saye ini dgn jayanya..Eh kau nak bg speech ke??Tak adelah hobi aku memang suke melalut dan terpesong ke sudut corner.;p
X mo da bebel..aku nak kasi tips ini hari..Rase cm da lama x bg tips.Mungkin u oll da tau tp aku TETAP nk kasi tau pada yg x tau!Cmane nak hilangkan jerawat dan jugak parut jerawat..

  • Ambil kulit kayu manis then u oll hancurkan..depends la nak hancurkan cmane.Mcm aku kan aku asahkan kt tmpt yg kasar mcm batu lesung tu!!Ha..then sapu je kt jerawat and parut jerawat * Amaran!! sgt pedih okeyy.Amalkan tiap2 mlm hingga sembuh jerawat u oll.
  • Second method ,u oll ambik daun pegaga,suke hatilah byk mane tp yg fresh ..lps tu cuci bersih2 n rebuskan lebih kurang 20 minit then sapukan pada jerawat.Tunggu suam2 kuku baru sapu!!
  • Third is gune lidah buaye..ala2 aloe  vera tu haa!!Same jgk sapu je pada jerawat..
  •  * Ini pon akan bg kesan gatal merenyam sket la !!
* Sape2 yg berani mati boleh tahan keperitan dan kepedihan yg menusuk jerawat anda ,boleh campurkan kulit kayu manis dgn sedikit madu!!Power ahh !!
Harap u oll sudi2 lah bace n cube amalkan..Oppsz!!Kalau yg ade alergi kulit jgn memandai nak cube aku takut nanti tahap kritikal xdpt diselamatkan kulit u oll.

Thanx!!

Tontonan Umum..HOTT!!


Assalamualaikum,,

Setelah sel otak bersimpul2,dahi ku berkerut 100 ribu..maka terjawab sudah setelah solat Maghib tadi cmane nk hupdate blog aku ni tanpe menggunakan wasiat di dalam lptop aku.Tinnggg...Hah aku da dapat idea weh.Da dpt..* Ulang tiga kali perkatan da dpt!!

Actually sebenarnye ,aku nak tonton kt u oll sedikit barang bagi aku HOT  la..Nak tau cekodok gambar kt bwh ni:

* Satu je an....tgk lg bawah ni

* Dua...kau jgn sangke 2 ketul je...

* Tiga,,,,nak bg u oll belajar kira2.

* Kau kira sendiri lah!!

* Lima.........

Siap!!Hasil dr kecilikon yg aku lakukan sendiri dr album FB aku!!Bukan cilok org punye eh!!So ape lg pilih la nak yg mane.Takkan saje2 aku penat berfikir der pastu suke2 nak upload...Haiikk..buang mase namenye,x kuasa mak dgn line tenet yg mcm siput tersedut-sedut ni!!
 
Description si kain2 ni aku kasi tau kt bwh ni:
Kau jgn sangka ini kain lap lantai..Ini kain baguihh o0o0!!


::sari chiffon:RM75.00::
::price include postage::

::sari chiffon:6meter,sape2 ade anak kecik bley buat baju untuk ank korang yg extra 2 meter tu,extra tu jgk aku suggest wt shawls pon chantek::* Biase untuk 1 pasang baju 4 meter an.
::kain chiffon neyh jgk benefit tok org yg bersaiz besar cz pnjg 6 meter::
:: material kain x panas okeyy::

So kuase memilih 101% di tangan korang..Interested....komen je nti aku bg details..Ho yeeahhh!!

Thanx u!!

Opps....i did it again

Assalamualaikum..

Inilah akibatnye kalau harte sendiri syg nak bwk lps tu terhegeh2 pakai hak org lain..Tak de lah org lain kakak aku je pon!!Al-kisah lptop aku mls nak angkut bhaii!!Nak hupdate blog pon x seronok sbb aku lg selesa gune hak cipta dan terpelihara oleh aku sendiri.Sume wasiat2 aku ade dlm lptop aku!!Cett!!
So sekarang thing that i never renggang is:
  • Laptop
  • Enpon cap SONY 
Tu je aku nk bgtau.Sebab aku xleh tgk belog aku NO ENTRY!!Ngeh33
.
Bye...

Wednesday, February 23, 2011

WAJIB tgk....

Assalamualaikum..hye everyone

Aku xde modal yg byk nak hupdate blog ini mlm..So ape yg aku nk bgtau korang n korang x nak amek tau pon x kesah lah.Bile on tv perkara yg WAJIB aku buat n tgk adalah:
  • Bukak suis tv..* Kalau x cmne tv nak on..Peace
  • Amek remote laju2 tkt DISAMBAR bapak aku..* Remote astro n remote tv lah
  • Lps tu tekan2 la remote astro cm bersms tu..tgk info pe cite yg sdp
  • WAJIB..AFC channel ar wa ckp sama lu...tgk je lebih msk nye haramm!!
  • AXN pon peberet jgk tp kdg2 je...lebih AFC ar.
Tu je la.Ngeeee:))

Tuesday, February 22, 2011

Kau x tau yg aku tau....

Assalamualaikum..
Bertemu kembali kite di rancangan JANGAN ...LUPE....VISIT...PUCAT BELOG!!
*Aku promote sikit x salah an...eh..eh...eh..kau...xde la pemes tp lebih2 lak...Erm..sebab x pemes la aku nak promote!!Sudah..asyik melalut je aku an.

Sekarang aku nak cite psl online shopping/bisness online yg bersepah2 sekarang ni..especially kt online social network mcm FB la contoh plg mudah.Tapi persoalannye adekah semue bisness tu wujud atau sekadar name dan gambar yg menarik perhatian orang untuk membeli??Kau x tau yg aku tau kau tu pembelot,kaki belot,pembelit dan suke belit!!

Cara mudah la/care aku sendiri untuk kesan samaade dieorang ni betul2 buat bisness atau dieorang ni pembelot:
  • Biase kite tgk org berbisness ni akn ade dieorang nye bisness description.* Owner bape org,brg ape dijual ,delivery method,pastu cmne nk promote brg dieorg,payment within sekian...sekian.. cmtulah.Pastu letak gambar owner jgk.
  • Kalau kt FB contohnye,gambar/brg yg dijual at least they had 1/2 album..tu pon kalau yg beginner la.If aku tgk ade 1 album je then dlm 1 album tu brgnye ciput je..Memang aku konpius..Ko x rase ape yg aku rase?? Tgk lak fren list ramai tp xde org yg komen/beli brg yg dijual.
  • Satu lg nak detect based on picca size.I mean kalau picca tu di copy/cilok org punye saiz akan berubah .Mean tidak same seperti saiz asal.It become to small and blur.
  • Biase org yg wt bisness ni akan ade copyright pd brg yg dijual.
  • Aku jgk akn bace komen2 dr fren dieorg .* Contohnye,'thanx for the item,i really like it or my parcel already arrived or i nak order lg brg dgn u' dan seangkatan dgnnye la.
  • Kadang2 aku xnak beli pon brg dieorg tp aku nk tgk sejauh mane kepandaian dieorg.Aku pon saje la wat pot pet pot pet.Customer is always right an .So nak xnk dieorg kene lyn kite..Kasi dieorg cuak der n saiko sket!!
  • Last but not least,keyakinan pd diri korang sendiri perlu ade.Kalau u oll x yakin n rase yg dieorg tu pembelot x yah la beli brg dieorg.Mcm aku lah,tnye 1 item je nak reply tu berhari2..Punye la lame mcm buat assignment so da lari satu customer an.
Actually dan sebenar2nye juga sebetul-betulnye yakni lurus lg,aku mmg  pernah kene.Memang kau makan duit haram la syioott.Tapi aku bukan ckp sume yg menipu certain sahaje ok.Aku jugak nk remind kt u oll jgn jd mcm aku ni.
Start dr haritu memang aku beware sgt dgn online bisness ni.Kdg2 mcm da x yakin n xmo beli lgsung dgn dieorg ni ..Wakluuuu....Of coz la cube kalau u oll yg kene mungkin u oll akan tau ape yg aku tau!!Heee...Ciri2 nye mcm aku pot pet kt ats tu la.Bukan omong kosong dong!!

P/S:Betul2 ni ..x tipu..xnk ikut method aku..x kesah lah..aku x kesah...:))
Thanx for reading this entry

Monday, February 21, 2011

da memang diri aku!!


Assalamualaikum

Kebiasaan my routine bgn pg2 dgn muke cun gile!!Opps..ade fakta la ckp org laki suke tgk wanita bile bgn tido sbb time tu mmg muke cun n seksi gile ar kan.So aku ngaku sendiri ar eh.Peace,,
Aku da jd biasa n tidak luar biase bile bgn tido x buat pape.
So ape yg aku praktikkan kini, sekarang ,dulu x jgk la,aku buat ialah:

  • Lipat selimut and kepuk,tepuk,hempap bantal jadah tu bg hilang sume habuk2 * Wajib la weh.
  • Kemas dapur * Basuh pinggan,gelas,mangkuk hayun sume tu lah  yg selalu bertempiaran mcm budak2 melepak kt warung .
  • Bukak tingkap di setiap sudut.Boleh kurus tu. * Bukak tingkap je da membakar 0.001% lemak dlm badan!!
  • Kutip plastik makanan ats meja yg mama n abahku suke tggl kosong walaupun tggl habuk makanan je pon!! * Suke bg aku keje an
  • Lps tu semestinye on my lappy..kekasih akhir bin pertama a.k.a chenta sejatiku.
  • Sambil2 tgk jgk bawah meja tu..kadang2 cicak ni suke berak merate2..* Mak bapak kau x ajar eh berak elok2...Heee.Ape lg cik penyapu la jwpnnye..kalau da degil sgt..aku mintak bantuan MR.MUSCLE..MENGHILANGKAN KESAN KOTORAN DGN SERTA MERTA:)
  • Bahagian dapur kering,dapur basah ..o0o0...tidak akan ku sapu pd hari yg same..Memang patah la pinggang aku.
  • Lps tu bahagian luar tempat yg selalu aku hadap lappy aku .WAJIB.Aku sapu2 hari sbb aku rimas kalau debu menggatal kt tapak kaki aku!! * Tak sedar betul si debu dah la duduk bawak tapak kaki aku leh lak menggatal.
  • Then ,ini seharusnya * KALAU AKU BOSAN TAHAP MAKSIMA!!Akan ku sapu mozek yg x bape nak kilat tu setiap 5 minit .Biarpun kotor sebesar kuman n kdg2 x nampak.Tp aku cube besarkan mate aku untuk mengesan dimane wahai kotoran engkau bertempek!!
  • Almari bilik aku,x yah ckpla kan..kesian baju2,seluar2 n tudung2.Asyik kene pindah aje.Mengalahkan tentera yg selalu kene transfer tu!!
Inilah dikatakan da memang diri aku begini..Xleh duduk diam ,,cehh..kunun..Diam jgk waktu tido je n dtg mud malas aku biar berhabuk n debu mcm lagu Salim tu aku pandang muke x heran je!!

P/S:Sesape tgh cari bakal menantu/isteri..ehem2 la...Ngeee...
Thanx for reading this entry

Tips:Etika pemakaian tudung


Assalamualaikum..hye everyone

Malam yg suram ni tp bingit jgk la kan..Aku terpanggil nak kongsi ngn korang serba sedikit ape yg aku tahu la.Aku x ckp aku pro n fesional lg bijaksana lah.Hanye berkongsi ape yg patut,perlu ,harus dan wajib kongsi..Hee..

Mungkin ramai yg x tau etika sebenar pemakaian tudung dalam Islam..Aku pon x arif mcm hakim kt mahkamah tu..Ok taip pnjg2 x gune..Let's bace:

  • Jangan memakai tudung yg nipis dan jarang di mane boleh menampakkan aurat such as rambut dan leher
  • Jangan sesekali memakai tudung yg pendek.Mean buat syarat je pakai tudung x pk la psl aurat.Sekadar tutup kepale je.
  • Kalau nak pakai tudung jarang x salah tapi perlu pakai anak tudung yg boleh menutupi leher si pemakai jgk rambut pemakai.
  • Selain dr itu pakailah baju yg mempunyai koler yg mampu menutup leher jika ingin memakai tudung yg pendek..* Bienda punye style tu..
  • Ok yg ini general sahaje ok..pakai tudung yg contrast dgn baju,,x yah la sedondong merah menyala nyah.
Tak banyak pon ,sekadar berkongsi x salah bukan...Hee...
P/S:Aku pon kadang2 x ikut syarat tp x la terlampau..tp kalau da tau insyaAllah aku buat..aku cube,,kucube..!!

Sunday, February 20, 2011

Bukan Tulang di zaman neolitik,paliolitik mahupun POLITIK!!


Assalamualaikum...hye

Pernah jumpe tulang-tulang bergelimpangan kt mane2 tmpat terbengkalai,tapak perumahan yang x dimajukan atau tempat jajahan zaman nenek korang!!Heee..
* Kau asyik lari dr tajuk ENTRY saje.Kenape??O0o..sudah tentu tidak.Entry aku memang nak cite psl tulang!!Bukan tulang ikan,tulang ayam mahupun tulang dinasour!!

Ta mo bebel pnjg ...What i want to deliver is about SCOLIOSIS.Apakah binatang ini??X tau meh aku cite..yg da tau sila2 lah kongsi dgn yg lain2 yea.
 

Can u imagine apakah yg aku upload kt atas ni??Ok.Ini adalah tulang manusia .This is what we called SCOLIOSIS di mane bahagian tulang belakang korang look like 's' shaped.Aku kongsi lg details.Cikidot kt bwh ni:

Ape yg dimaksudkan dgn SCOLIOSIS??
Setiap manusia kt ats bumi ni has a natural front-to-back curve-di mane tulang belakang ini yg akan hasilkan dan menyokong bahagian bahu korang..like lagu ape tu ;shoulder to shoulder;cm gitu la..However some people yg menderita akibat Scoliosis di mane mempunyai tulang belakang yg x normal a.k.a ubnormal lah!Dalam kate yg mudah tulang belakang like 's'  shaped tak straight.Ingin aku tegaskan Scoliosis is not a desease but it a symptom.Meaning that bukan penyakit keturunan or watever lah.

Adakah Scoliosis satu masalah/beri masalah kepade pengidap??
Menurut kajian ,3% yg mengalami simptom Scoliosis ini adelah diperingkat yg serious and some other tidak langsung memberi masalah besar kepade pesakit,But pade mase yg same ia akan memberi kesan kepade si pengidap di mane pesakit akan merase cepat letih,kesukaran untuk bernafas dan jugak sukar untuk melakukan kerja2 yg berat.

Bila Scoliosis ini boleh dikesan??
Kalau aku da bace bnde ni so aku akn jwb as soon as possible la.Ye la pengesanan pd peringkat awal adalah very essential yo kerane jika dpt dirawat dr awal adelah sgt berkesan bukan??So pergilah sekarang ..

Siapakah yg biase mengidap simptom Scoliosis??
Sesape sahaje mungkin menghidapi symptom ini tetapi lebih kepade perempuan berbanding lelaki.Ia biase dihidapi oleh teenager kebiasaanye.Aku pon tak faham sgt kalau bahase medic ni tp kajian yg aku buat generally yg ade simptom ni adelah remaja pmpuan lah.

U oll mesti nak tau treatmant untuk pengidap Scoliosis cmane an??Ok there are fews of treatment option:
Jika kamu memang sudah disahkan mengidap simptom Scoliosis ,so the several thing to discuss is:

  • Spinal Maturity- tgk cmane spine korang still membesar,hidup atau akan berubah.
  • Degree and extent of curvature-Mungkin akan memberi kesan kepade lifestyle korang la .Means xleh buat kerja2 harian or watever.
  • Kene tau bahagian tulang belakang yg dihidap sama ade di bahagian atas,tengah ataupun bahagian bawah.
  • Ape yg penting adelah try to find Scoliosis Specialist Centre.Ini memang important because korang leh solve scoliosis symptom with specialist doctor rite??Discussing and need to talk a lot about cost especially. 
Aku kasi lg gambaran kt u oll yg x berapa nak nampak or x faham jadah hape yg aku bebel en.So aku upload lg kt bawah ni:

 * Ini gambaran yg jelas la ,di mane spine tak straight.


* This one,kalau kite tgk secare fizikal la,dr luar pon boleh nampak

Aku da kongsi sedikit sebanyak la kt u oll yea.So lps ni kalau sebut psl Scoliosis mungkin u oll da x terjakun an. Aku terlintas jgk nk share ngn korang because aku rase kt luar sane ramai yg x tau akan simptom ini dan bg menyedarkan korang bahawa kewujudan simptom ini.Jangan ambil mudah hoke!!

P/S: Ape nak ditunggu lagi..pergilah buat pemeriksaan cepat kalau rase  ade simpton sukar nk nafas ke,letih ke..X rugi la weh...org kate PREVENT BETTER THAN CURE..nGEE
Thanx for reading this entry

Saturday, February 19, 2011

met KAWAN best SELAMANYA


Assalamualaikum.

Actually nak hupdate semalam tp apakan daya otak aku mau rehat panjang.Semalam aku ade jumpe my BFF ni @ KAWAN best SELAMANYA.Aku rase about 8 years yauww kiteorg x jumpe.Nasibla ade FB ,tup tap tup bermula la kisah antara kami ber2 * Macam kisah cinta berputik...FYI aku mmg rapat dgn die dr  form 1 lagi..Ape2 mmg selalu dgn die la.Kite org berpisah pun after SPM examination..Ye la da bwk haluan masing2.

Da name pon lame gile bab* x jumpe.Ape lg kite org bergosip la and we had a great conversation la katekan..Pot pet pot pet no ngumpat ye!Juz remind ape yg berlaku sepanjang perkenalan dulu2 la..Tanye2 bertanye,gelak ,ketawe,riang..Huh...very exciting lah mcm dunia ini aku tokeynye!


Yang tudung hijau aku maksudkan,yg tudung merun pink pepel tu..takosah ckp la..Hari2 aku ketemu!!Satu kampung dgn aku kot!


Ini mule2 sampai la an..Penat weh nak pujuk dieorg ni...malu bebeno...dkt 10 minit jgk bru dpt hasil ..Aku je yg slumber mmg xtau malu..Gile gambar!!Ye la bukan DSLR kot juz K770 i je..Hahha..Watever la janji dpt jgk snaped gambar ngn dieorg ni.


Dalam ketidaksedaan la.Syok weh dpt bola!!.Abang penjual bola yg petah berkate2 bg melariskan lg jualan bola mereka lantas minah 2 org ni pon tersekima lalu memilih 2 jibik bola merah dan biru!!


Last edited by me.Thanx a lot for being my KAWAN best SELAMANYA.A thousand miles u'd give me i replied with A BIG HUG dear..Really appreciate it.

Lps ni da susah nak jumpe la cos die da start keje 21hb ni.Hope we meet again ye SITI ASMANI..
I really hope dapat gather ngn kwn2 yg lain yg satu hingus dan fungus dgn aku time kecik2 dulu.Seronok dpt berkumpul ramai2..Tp bilakah persoalannya??

Ni je la kot..Sekian

Thanx for reading,

My HOME MADE mee rebus!!


Assalamualaikum..

Actually jari aku baru ade mud nak hupdate jadah ni.Td ptg aku sesorang kt sweet HOMIE,Pastu rajin nk masak and aku jln laju2 menuju ke dapur n terus bukak peti tgk ape isi yg ade:
  • Sayur
  • Sotong
  • Telur
  • Bawang blend
Baek ..semue lulus untuk aku masak an..Tgk lg sebelah kepade peti ni..miss rack bihun pon ade ..Ape lg cantik la kan..Wink** Tanpe melengahkan mase 
* aku xpena lengahkan mase tp jarum jam tu yg gatal nak jln cpt2.Aku pon memulakan misi aku yg sudah lame tidak di praktikkan.


Ini bukan cincin emas mahupun cincin berwarne putih yg boleh dibeli di kedai emas.Tau aa x lawak tp saje nak kasi meriah belog aku..Korang tgk la kt atas ni.Aku buat mee rebus ni pakai sotong cz itu saje yg ade.So ape yg korang perhatikan adelah bawang yg aku blend,then black pepper sket aku tumis sekali dgn sotong ni.* kalau ade ayam lg sedap.Lepas tu korang kasi biar dlm 2-3 minit bg keluar air dr sotong tu.


Meriah bukan my mee rebus buatan rumah!!Ade telur,ade sayur hijau mcm hutan belantare.Ok lompat terus ke resipi.da tumis ape yg patut ,lps tu korang cuahkan ataupun simbah air rebusan ayam atau nak senang gune air putih je then gunekan sedikit kiub pati ayam bg terangkat!!bajet2 la air tu byk mane ,tgk bape org nak melantak an.Da mendidih korang boleh la masukkan sume bahan2 kering td.

Aku suggest la korang pakai kubis atau sayur selain dr  sawi la sbb sawi ni agak pahit nanti rase pon x berape sedap..Tapi aku x kesah sebab aku penggemar sayur x kesah la ape2 pon janji sayur.* Jangan lupe penambah rase juga.


Da siap..meriah bukan.Kaler2 ni penting jgk tau dlm masakan ni mcm warne2 Malaysia carnival tu.Baru la naik hidung ko yang bau ,mulut mengalahkan mulut buaya ternganga nak sumbat jadah ni.

Ouh before aku terlupe,aku jugak gune tomato jgk.Senang cite ,depends kt u oll la cmane nak masak mee rebus ni.Aku nye simple je..name pon BUATAN RUMAH bukan!!

P/S:Memang byk giler ar mee rebus ni..Tapi aku boleh habiskan sorang2..Coz aku mmg gile makan.

Thanx for reading this entry

Friday, February 18, 2011

KAYA,BERGAYA ,BERHARTA


Assalamualaikum

Hari ni Jumaat day..Hari baik ,hati pon baik.Sejuk je ,kate my bestiess yg duduk sebelah haku ni ha.hehe..Air Kondisi yg sejuk la syg bukan aku yg sejuk.
Hari baek xmo kutuk sape2  cume mahu menyebarkan ape yg perlu disebarkan.Bukan gembar jugak gembur ape yg x patut!!

Ape diminda korang apabila melihat makhluk2 yg dilabel status sebagai KAYA,BERGAYA ,BERHARTA.Opps!! ingin aku tegaskan tidak ada kaitan dan mengait mahupun berkait di antara yg hidup atau yg telah tiade di dunia ini.

Bagi pendapat aku la an kalau kene label mcm tu and kununnye aku ni hidup sebegitu,series aku rimas.Bukan sebab KEDEKUT,TAKOT, atau seangkatan dengannye TETAPI aku ingin tegaskan lg sekali * nampak x jari aku bersungguh menekan KEYBOARD aku rimas apabila dilabel dgn status itu Because bile da berstatus jadah tu, sume org akan memerhati setiap gerak geri kite di mana contohnye,

  • KATA KAYA TP MAKAN DEKAT WARUNG TEPI JALAN JE,
  • BIASE AJE, IDAKLAH BERGAYA PUN.ORG KAYA PAKAI HANDBAG LV TP DIE PAKAI LB JE,ORANG KAYA BIASA PAKAI KASUT CLARKS TP DIE PAKAI KASUT CLERK JE..!!
  • DA BERHARTA KASI DERMALAH DUIT KE,HARTA KARUN YG ADE  KT RUMAH ANK YATIM ,KEBAJIKAN KE TP DIE DIAM2 JE KT UMAH TU SOROK HARTA!!
  • BANYAK DUIT TP PAKAI KETE MURAH AJE.
Juga laen2 perception la wehh!!

Korang sanggup ke dgr sume3 tu.Bila kaye byk harta byk duit pon org nak pertikaikan ,bile miskin papa kedana pulak dihina bukan??Bila da jd begitu ,,
* rujuk entry aku,mungkin jgk akan berlaku perception ke dua ,di mane org suke nak rapat dgn golongan sebegini.Mau tidak nanti kite pon turut dipandang bergaye jgk an.Rase bangge bila berkawan dgn golongan mcm ni sebab nanti sume org tgk!OMG!!Ko nak sgt org tgk ko x perlu ko nak berkawan n rapat dgn org atasan je..Kau pakai serabai selekeh,pakai seliper kawen  atau jugak pakai baju terbalik luar kt dlm ,yg dlm dok luar pon org lg nk tgk la der!!

Tetapi kenape kita x mau tolong and berbaik dgn golonga yg miskin namun lebih gemar berdamping dgn golongan atasan.Cube pk sejenak * mate aku terkebil2 ni.Menolong yg lebih memerlukan adalah lebih bagus wahai manusia sekalian.Jangan lah terlalu agungkan sgt org byk harta kejadah tp mintak sedikit ade perasaan kesian kepade papa anak kedane tu.Mereka pon iginkan sedikit ruang untuk dihargai mcm org laen jgk bukan??

So banggakah anda dgn golongan KAYA,BERGAYA ,BERHARTA ni.Hinakah pulak miskin dan papa??Kite kt dunia  ni same saje der.Tak ade yg baik dipandang baik dan tidak jugak yg buruk dipandang buru.Ibarat pepatah TAK SENANG KALAU NAK SENANG,TAK SUSAH KALAU NAK SUSAH!!( B.M time SPM FAILED!! )

So renung2kanlah wahai sekalian manusia.Di akhirat nanti kita semue adelah same sahaje ,tak kira la  kt dunia ni duit ko berkepuk-kepuk,harta ko sampai x terpeluk n terduduk,baju ko beralmari2 an.Aku jgk x cakap org yg papa kedane nanti dipandang mulia sgt tp tgk la kelakuan di atas dunia cmnekan.Semue itu akan dihitung di akhirat sane.Semua amalan yg kita buat di atas dunia la ni bakal dihitung nanti dan bukti segalanye dude!!
Renung2 n bacelah sampai pecah screen laptop/pc korang!!


SEKIAN..
THANX FOR READING THIS ENTRY.

Wednesday, February 16, 2011

Nak continue lah:)


Assalamualaikum.

Bersyukur ke hadrat illahi kerana telah mempermudahkan segala urusan aku.Amin.Opps ..jgn difikiri bukan2 dong.Bukan urusan nikah mahupun kawen.Salah sema sekali.

Anyway,semalam aku da buat part one * Sape2 yg follow entry aku la.Hari ni nak buar part no 2 la.
.
Hoke.Ini baju raye tahun 2 tahun lps.TETT.Tudung ni rembat sis aku punye ,lg dua kali TETT.. sbb tudung yg suppose match ngn baju ni da xde dlm list tudung aku!!Hoke xmo taip panjang.Today interview session was cool.
Interviewee sgt friendly and i suppose to be frankly with them la.Baru senang berdiskusi bukan??

Aku jugak tak letak harapan yg tggi sebab takut nanti kecewa tahap parah bernanah!!So ape yg termampu aku buat hanyelah berdoa dan berserah kepada-Nya.

Soal makan..oh tidak...kenape aku bleh lupa lak nk mkn lps intebiu tadi..Hee...Actually aku intebiu jam 10 a.m ..bg aku ,sgt dan terlalu awal la kot waktu mcm tu nak p cari jadah makanan ke hape .So aku balik mkn kt umah sudah!!

Da xde cite dah...nanti ade lg interview aku ltk la part 3,4,5 sehinggalah angka yg seterusnya.

Sekian...

Thanx for reading this entry:)

Rase nak buart part2 laa

Assalamualaikum
Sekarang jam menunjukkan jarumnye ke arah nombor 6 dan minit lebih dan tidak kurang dr 21.Jam aku la der.jam korang aku x ambek port.Heee.Baru nak hupdate blog cz sepagi aku layan FB dan sepetang aku out!!Nak tau p mane...Cikidot!!


Muke kelegaan slps diberi briefing oleh Encik 'S' bukan name sebenar.Kome nak tau gambar aku ni kt mane bukan??

Aku berade di KZ Financial Consultant for interview session.So asalnye td baru peringkat saringan, nanti final session syarikat ini akan call for a job offer maa!!Susah bebeno nak dpt keje sekarang ni yea..da dpt pergi ke next level pulak..da dpt next level lompat lg ke next level..lps tu berlevel2 la senang cite an.

Aku berpakaian formal dan sopan betul ank hj.din airini.No belit2,no clip on inner or watsoever just rembat je Hijab berwarne biru my peberet ..Kesian die da lame aku x usik.:)).Bytheway a simple question n briefing from Enik 'S'..bukan name sebenar dpt aku jwb dengan perasaan begitu rockss!!


Sebelum korang ckp biar jari aku yg berhujah .Aku memang gile makan.Bab makan ni serah kt aku ar der.Tolak batu dan kayu je memang aku x lyn aa.After interview pergi cari makan.Haruslah weyh!!Tempat peberet aku cm biase aa.Batu Burok Food Court..Ouh sebelom saye terlupe ini kedai x same ngn kedai yg aku post kt entry aku yg mule2 dulu.Igt x ,igt x??

Kedai ni memang peberet aku der Misha Tom Yam.Aku makan mee rebus n aku kasi ********.Sgt sedap hoke, pastu pekene ngn buah kelape berisi air kelape laa!!Bajet 7 hengget je..Berbaloi bukan wahai pembace2 sekalian.Itu saje la.

P/S:INTERVIEW SESSION PART 1..Bole x...boleh la eh

Bytheway esok aku ade interview lg.Wish me gud luck ok.

Thanx for reading this entry.

Tuesday, February 15, 2011

Lupe nak letak ENTRY

Assalamualaikum

Hari ni kan HARI MAULIDUR RASUL.Tapi kenape ramai sgt kapel2 kt luo  sane berdating.Jam berape aku x pasti tapi yang pastinye sekitar 4 ptg ok.Pelik bukan??HARI JUNJUNGAN NABI tp disambut seumpama menyambut VALENTINE DAY.Mengalahkan perarakan kt Putrajaya la dude!!

Dah la x sedar ape yg mereka sedang lakukan tp bleh plak dieorg pandang senget je kt aku yg sesorang kt dlm kete sambil mkn kepok n pisang goreng.

Aku saje aa nak kasi gegar port tu dok diam2 dlm kete sorang2 an.Ish..tolong la ade perasaan malu sket..Aku x kate la aku ni baek sgt tp kalau berfikir secara rasional perlu ke nak keluar dating n suke2 ngn kapel2 u oll hari baik cmgini and aku x ckp la hari laen selain dr hari ni leh gi dating ngn kapel2 u oll sesedap hati an.Tapi kalau yg bijak lg bijak dan sane mesti boleh pk secare rasional bukan??

Da la aku x mau taip panjang2 ar ..Sedih ar ,kenape dieorg pandang senget kat aku td.IM INNOCENT DER!!U oll yg x tau salah u oll sndiri pastu memandai nak jage air muke aku lak!!Lempang pakai seliper crocks murah aku baru lu tau.

Moral of da cerita ini...ko jwb la sndiri...Sekian
Thanx for reading this entry

Monday, February 14, 2011

Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum

Tak ade pape yang ingin ku taipkan mahupun seindah ayat..
.
SALAM MAULIDUR RASUL KEPADA SELURUH UMAT ISLAM DI MALAYSIA TERUTAMANYA...
SEMOGA ANDA SEMUA MENDAPAT KEBERKATAN DAN DIPERMUDAHKAN SEGALA URUSAN OLEHNYA...AMIN

P/S:TIBE2 AYT TERSKIMA...HEHE

Thanx for reading this entry,,xnk komen klik je button like kt bwh ni..ngee!!

Rajin tahap over!!

Assalamualaikum

Nampak gayanye aku memang x serik2 ...da kene tp degil jgk...nak jgk...nak jgk *nampak kepale aku goyang2 inul ni,,,before terlupe dan terlaju menaip lantas terlanjur..Aku ingin mengucapkan Salam Maulidur Rasul kepada sume umat Islam seluruh dunia la.
Alahai lari dr tajuk entry lagi..ish...biarlah..inikan belog aku.

Sape2 yg da follow entry aku td siang hari ,taulakan aku diracun oleh makanan.oh no..no....*bergedik sekejab..bole??

Itu adelah disebabkan oleh penangan mkn campur2 dan sesedap lidah merase  juga sepanjang tangan pergi labur duit kt peti duit Mydin food court weh.Tapi aku x serik.Aku makan lg sampai berasap2 telinge aku dan berair mate mcm tgk cite jiwang tisu!!Ko tgk kt bwh ni..Ko tgk sekarang jgk!!


Sangat sedap okey!!Aku gerenti mesti berputar2 mcm puting beliung kt pale korang..ape kejadah gambar ini bukan??


Terliur la tu...katekan pada diri sendiri aku sgt terliur *mabuk sekejab..aku pasti korang yg bukan penggemar megi konpom pergi geledah dapur  kot2 terjumpe megi  tgh mlm cmgini...hihi...Kedai pon da tutup kot..Aku suggest p 7E yea...7E bukak la der..huahuahua...


Hamek kau!!Licin bhaii...gilo sodap la...saje nak tayang berukband tuh...sebab aku menikmati megi direbus ni sambil berblog ang berfb..ish..ape psl leh tertaip ang  slank ganu ni...Forget it..Untuk pembetulan ( and ) hoke.


Da konyang pastu cm geli2 je bau telur half masak kene pulak kuah kepade megi cm pekat gile.Sudahnye..aku basuh mulut aku pakai bebola warne coklat ni..

Harap2 aku tak diracun esok..Cabai empat biji pedas gile bab* aa..tambah lg cili blend... Very the hot la wa ckp sama lu.
K la ,,,ini saje wahai sekalian blogger...:))

Thanx for reading this entry.

Sunday, February 13, 2011

Tak tahan2....


Assalamualaikum.

Aku sakit perut gile bab* ni...food poisoning kah??X tau la....Tak tahan..aku memang x tahan bile kau da mmg nak terkeluar...wekks...Al-kisah ptg semalam aku pergi Mydin Mall bak cousin aku g beli pendrive.Da bape hari die janji ngn aku..* Agak kepelik-an ,aku yg bawak die tp die yg berjanji ngn aku!!...Ahh...aku x tipu..x tipu...memang die yg janji ngn aku, nak aku bwakkan die p beli bnde alah tu!!

* Ini muke da mcm tempoyak  sedia untuk dibuang ( bukan gambar sebenar aku sedang.....menahan,tertahan dan ditahan!! )

Da dpt pendrive senyum melebihi paras telinga...x sempat aa semalam nak beli ruler an tgk berape lebarkah senyuman si dak mursidi tu!!Aku tau die nak main game tu that why suke gile bab*.Rosak2 bdk2 sekarang hanye kerane E-Book yg diprovidekan oleh kerajaan.Ahh..Lupekan sume3 tu.

Then we all p mkn kt food court ...mkn char kuey tiow dgn extra cut chillies..( cabai potong ) ngeh..ngeh..ngeh....pas2 pekene fish sate ..beverage aku is Ice Blended Oreo with Black jelly...:))

So skang kau nak ckp ar kau sakit perut sebab kau da balun sume3 tu semalam cm x hengat dunia...eaaa...betullah aku sakit perut ni....Malam aku da x makan,pg td pon mkn seciput jeew besar sikit dr kuman...aiyakk...
Aku kene pergi ni...x tahannnnnn,,,,bye!!


-----SEKIAN-----

Saturday, February 12, 2011

bukan roadblock tp SUNBLOCK


Assalmualaikum

Jari aku sekarang semakin rajin untuk menghupadate block.Salah satu sebab kenape jari aku sgt rajin sbb aku bosan...kedua aku rase baik hati nak kongsi tips and share info yg bagus selagi aku mampu dan ketiga semuanye adalah dihujung jari anda...yess ..sebab yang sgt kukuh untuk menyokong hujah aku  *Boleh jgn merapu x!!hehe.. 

U oll tgk sekarang ni nyah (aikk da lame rasenye aku x gune perkataan 'nyah')..cuace kembali panas ,bahang mentari menyebabkan aku berjalan samil menutup mata!!Mau x tutup mata da silau sgt dgn cahaye matahari..mungkin lapisan ozon semakin menipis sebab itulah kepanasan tahap microwave yg seakan mahu meletup.Bile da panas u oll yg gegirl tu mesti semacam x mau kuar rumah an..sebab ape??Takut kulit burn la,nanti kedut2 la n hape2 jadah yg berkaitan dgn kulit la!!

X nak bebel da...Tengok gambar aku upload ni


Tadaa....cream ini bukan disapu pada cakes or cupcakes tp berfungsi untuk disapu pada muka anda...hihi...Ok this product called Sendayu Tinggi ( ST ) Sunblock cream..Aku pakai since over 1 year kot...because kulit aku mmg cepat burn and aku memang taksub sgt dlm penjagaan kulit muke.Lets cikidot ape kelebihan ST sunblock cream ni ok:

Keistimewaan Sunblock Cream For UV Protection:
 •  Mengandungi pelindungan matahari dengan kadar SPF 35.
 •  Melembapkan wajah dan menghalangkan kulit daripada rosak, kasar dan    pigmentasi.
 •  Tahan selama 8 jam.
 •  Ia tidak berminyak pada kulit.

Actually ST got 2 type of Sunblock cream..If not my mistaken ,other one is Sunblock with foundation.Means that korang x perlu la bazirkan foundation korang yg sedia ade..Just sapu  sunblock ni je then siap..Tapi aku chose  ST Sunblock without foundation la ..because aku nak fully  UV protection without any additional contect...Satu lg kelebihan die ,bile pakai sunblock ni mcm da cukup comel je muke aku ni haa * gedik betul..haha...x payah kau nak pakai foundation ke bedak ke..bg aku sunblock ni da menutup segala mcm yg ade kt muke kau.

Mesti korang tertanye2..xkan untuk muke je..untuk tgn,kaki,tubuh badan ,siku..iyeaa....sabo2..aku nak cite la jab lg...Untuk kaki dan tangan pon aku pakai jgk..body??Tak perlulah bukan aku p jalan x pakai baju...aku tak  p berjemur kt tepi pantai dan aku jgk tak  berpakaian mcm Fasha Sandha terkial2 kt swimming pool...opss...silap2..ala cmne leh terlepas  taip ni..xpela...heeeeee
* Price:RM28.00 je


Ini bukan pisang yg dihias dlm bot bersame whipped cream ataupun jadah cream..Ini adalah krim penghalang sinaran matahari dgn erti kate english sunblock cream...:))This one aku pakai last year x silap..Aku pon tak berape pasti kelebihan die.

Because  this sunblock have SPF50..so aku cube la...* Amaran..jgn tiru perangai aku...sgt teruja bile melihat perkataan SPF...hehe..Yang aku tau psl sunblock ni ...aku tnye promoter mane yg bagus..then die bgtau aku Banana boat ni mmg femes ar mcm banana split yg disukai ramai kt A&W tu.Mane nak dpt bnde alah ni??Ok terdapat di mane sahaje..bersepah2 kt pasaraya tu ha...* sengal jgk die ni...

Korang boleh cari kt Watson or Guardian ...ok...

Aku nekad beli bnde alah ni apabila aku tersedar kulit aku semakin bertukar ke arah warne kulit Latin..OMG!!Sampai tersedu sedan bergegas mencari bnde alah ni untuk mengembalikan warne kulit aku kepade kulit aku yg asal..:p..korang pakai ni 15 minutes before u oll going out..kasi meresap dulu..
*Warning..jgn pakai 5 minit before u nak kuar atau gedik2 nak kuar baru nak pakai..because kalau x betol2 absorb akan menyebabkan rase pedih2 mcm kene api ..Siyes x tipu,,aku da kene pes time aku pakai!!
* Price :Rm25.00 *aku lupe aa..
Faham murid2 sekalian..

P/S:Penat da aku bebel panjang..komen la sikit ( ayt merayu2 tahap terlampau )

Friday, February 11, 2011

Bukan tipu..tp betol2



Assalamualaikum...

Pagi yg gelap sudah dihujani hujan rintik2 tadi..skang nak mencecah ke tengahari pulak...Terase sejuk sgt lantas aku terase sgt hepi sebab cuace tidak begitu panas tahap microwave seumpama semalam.*Amaran !!aku nak bebel for a minutes....count ur minute ..bape minit da aku bebel??

Hoke..lets back to our topic..Some of u lebih selesa gune toilet duduk or toilet 'cangkung'??*Bangang x soklan aku ni...eh betul2 la aku tnye ni....Tau x bahayenye toilet duduk, tp korang pergi duduk cangkung..atau erti kate laen korang pergi pijak ats bowl toilet duduk tu !!Eh aku  x pandai buat ayt,,,melalut da...Hoke..x tipu....cube tgk kt bawah ni...

  •  
  •  
  •  
  •  
 SURPRISEEEEEEE!!!!!!!!

 *Agak sensored but this is not a porn picca...TETT

Percaya x jari aku yg menaip??This picca was copied by me at Indon Article.Aku godek2 searching td then i found this and i think it is useful info to be share...Ini realiti dan hakiki bukan KIKI LALA mahupun ENDI LALA !!

Kenape boleh jadi mcm gambar yang korang tgk kt atas ni..Ok...menurut kajian toilet bowl tu diperbuat daripada seramik/porcelein...so material ini tidak dapt menampung berat kite ni ( manusia ) pada suatu mase.So bile da x dapat menampung berat kite bowl ni akan retak menanti belah , bile da terbelah jadilah mcm kt ats ni.Bayangkanlah,kalau tgk pada fizikal si mangsa ni tidaklah besar sgt...itupun sudah tidak dpt menampung berat si mangse.Kalau yg bersaiz XXL ape agaknye akan jd...*Bukan perli tp nasihat..;p

* Closer up

Gerun tak...perhatikan lah betul...betapa dahsyatnye korang toilet duduk tp gatal nak cangkung..Hampir terputus kepada 2 bahagian...So percaya atau tidak...korang TEST la tgk mcmane jd !! 
                   
P/S:Sila kongsikan bersame rakan2 anda       

~~T_T~~



Kau telah BERJAYA buat aku BENCI kau....

  •  
  •  
  •  

  •  
  •  

Dengan perkataan AKU BODO dan AKU GILA!!

TERIMA KASIH....AKU SGT HARGAI

Ade ape dgn AKU!!


Assalamualaikum.....

Aku kebosanan tahap maksima dan juga ditemani kepanasan tahap microwave...Lantas jari aku merajinkan diri menaip bnde3 ni.Lets check it out a lil thing random of me:

  1. Aku adalah diri aku yg sebenar
  2. Coklat peberet aku
  3. Pinky my lapli kaler
  4. Aku sumpah benci org yg x tahu ucap 'terima kaseh'
  5. Honestly..aku macam da anti-man der...Oppsss!!
  6. Arrogant person....aku benci sama kamu.
  7. Org kate aku pon arrogant in person...azalinye mmg aku begitu cube rapat ngn aku kau tau la aku bebs!!
  8. Hot temp!!*sometimes
  9. Jangan sekali terpijak atau sengaje nak step ats slipper aku !!
  10. I hate kau yg bodoh + sombong pulak
  11. Jangan bagi tekanan kt aku,,konpem darah aku up to 101% dude!!
  12. Suke shopping baju
  13. Suke shopping handbag
  14. Simple but nice person...*sepak nak!!
  15. Suke mekap ..tp certain day je la..
  16. Before tdo suke sapu lotion..*kt tangan je...
  17. Peberet shower gel....mesti content milk or yoghurt
  18. Tak suke memberatkan handbag dgn bnde2 yg x sepatutnye
  19. Tidak menaruh minat sepenuhnye kepade sesuatu yang baru
  20. Jangan bagi harapan kt aku *if rase tak mampu la...
  21. Tak suke menunggu dan ditunggu*kau nak tggl aku pon x heran
Sape2 yang nak nasi tambah dipersilakan...jangan malu2..
P/S:SEKADAR BERKONGSI JANGAN PULAK LPS BACE NI KAU PK AKU BUKAN2 DER....ngEeeE~~

Wednesday, February 9, 2011

Please behave!!


Assalamulaikum..:))

Straight to the ampang point....xnak bebel panjang ,td aku pergi salah satu tempat nikan bertujuan untuk mengeluarkan my saving money!!x perlu aku hide la ...aku ckp terang2 pakai spotlight deh!!POS Malaysia tempat itu...
Da settle isi form aku pon p la tekan nombor...in a few minutes turn aku....aku pergi ke kaunter dgn jln kedek2 ni ....

Mud aku x bape nak bgs ( tp mention dulu xdk kene mengene la kan dgn mud aku )and aku berharap staff dieorg ni dpt serve aku baik2 la...i mean da tugas dioerg mmg kene serve customer as good as they can ( betol ke ayt aku ni...)lantak la...cam slogan yg kite selalu tgk kt mane2 tmpt kecuali public toilet beb.."IT'S OUR PLEASURE TO SERVE YOU"....tp certain je kot yg ikut slogan tu..serve mcm self-service jek!!

Tapi...........ouh tidak.....berasap2 telinge aku....muke merah mcm udang bakar!!Aku sampai je kt kaunter ,staff die buat dekk je ngn aku sambil ber'sms' menggunekan hp cap ape pon aku x pasti!!Mungkin hp baru taksub sgt that why la agak 10 minit jgk aku berdiri mengadap muke die yg tak berape nak kachak tu!!Come on la der...u tgh keje so buatla care nak keje....mentang2 la lu duduk wa berdiri di atas lantai yg x bape nak bersih tu kan....u nak x nak je nak serve i...( hati memang da panas tambah pulak parking kete jauh kene meredah panas mentari lg ) nampak tak aku tgh hot ni!!

Kenape jd begini??kenape ??Tak pernah terfikir ke u oll kenapa  selalu ade sikap begini di kalangan  masyarakat kita..Pergi  keje sebab aku mmg kene keje..cmtu je ke...Ataupun x boleh x masuk keje nanti mak aku marah ataupun pergi keje sebab boleh ngorat boss..adeh...macam tu ke reason u pergi keje??

Bebs u keje kene ade misi dan visi der.Itu dinamakan keje.Bukan pergi keje sesuke  dan sesedap rase lu je,,,U  suppose to give a good moral to all people around u, if u xnk jd pekerja teladan ke tauladan ke go to ladang ke..Tapi u kene pikir u ade tanggungjawab dan tugas yg perlu di jalankan...So tunjukkan sifat yg bagus dan bermoral sket der...psl hp ke awek ke makcik ke pakcik ke ..itu di luar bidang keje u der!!

Aku agak terkilan la dan sedih..tett..x pasal2 nak sedihkan. ( mcm gedik je kau ni ).hee....Bile tgk perangai2 yang sebegitu rupe and bukan pes time aku kene cmni da bertime2 dah...Ini la orang Melayu kite....tolong la berubah  sikap,,,tolong sgt2,,,kau baru je keje cmtu belom jd boss lg. tapi da lagak mcm boss.Eh boss pon x behave mcm tu ok....betul kate kate bekas PM kite Tun Mahathir "Melayu mudah lupe"...yess .....very the true la u said like that....

Pesanan yang jujur:behave ok!!
Thanks for reading this entry