Thursday, June 30, 2011

when i have nothing better to do..

Salam Jumaat and hello bloggers..

Aku sebenarnya ada satu habbit di mana my close friends have knew it.My lil sis/sibling jugak tak boleh nak tahan dgn habbit aku ni.
Bile aku bosan pasti habbit ni akan ade,bile keluar pon lekat habbit ni,kt toilet pon ,before nak tido pon .Pendek kate kt mane2 ade lah habbit ni.Teruk betul..kesian pulak kt diri aku sendiri:)

I love this habbit damn much and i can't leave without this habbit..Peace no perang-perang.

Lens camera addict.What should i do??

Dan lagi..haish....ni semalam punye pic..da nak panjat katil tp mata malas nak lelap..So ape lg snap lah !!


Yaa...i have nothing better to do..Yess i really mean it..So whats urs??

p/s:don't try this fcuking s**t habbit at home !!

Bye,,,thanx usha:)

be urself is better than be others..

Assalamualaikum..

Kalau cakap pasal fake,copy,tiru ,intai dan jenguk mungkin memberi maksud yang sama,
Kadang-kadang kau tak boleh lari dari menjadi diri kau yang sebenarnya.Even kau cube dan cube untuk menjadi orang lain end up kau akan berbalik pada asal r.Am i right dear??


Rase mcm tak original lak kan bile cube meniru 101% cara orang lain.Kalau  ke arah kebaikan doesn;t matter but kalau ke arah keburukan memang teruklah kan.Jangan terlalu taksub mengikut2 cara orang lain kerana ia tidak semudah yang kau sangkakan.Ade yg sakit hati,ade yg gembira,ada yg kecewa dan ade yang frust bile org yg dikenali bukan lah manusia yang pernah die kenali 2/3 tahun yang lepas.

Tiada masalah untuk menjadi orang lain terutama ke arah kebaikan tetapi remember dear hati kau kene ikhlas dan jgn menjadi baik hanya kerana mahu dipandang baik oleh sekian alam:0Jangan hanya kerana selalu ingin dipuji dan dipuja2 kau berbuat baik.Ingin selalu mendapat pujian dan dorongan kau buat baik.Tapi ikhlaskah hatimu melakukan sedemikian rupa??Come on guys even people around u doesn;t care/know what are u trying to do but only ONE always seen watever u did.

Be frank,im not perfect person and i always do a mistakes but from mistakes i have learn a new thing and make me matured.Jangan kerana kau selalu buat silap dan kau inginkan kepujian tanpa perlu belajar dan juga gunakan advantage pada org lain untuk menaikkan nama dan improve urself.U re totally wrong baby.Be urself and be what u are.Perlu jadikan orang yang berjaya as ur inspiration but don't give up because u always do mistakes and faced with failures.Remember that:)

Semua mahukan kejayaan dalam hidup same mind.Mungkinkah kita mampu menggapai awan yang tggi dan perlukah kita lari dari berpijak di bumi yang nyata.If u want touch the sky u must try harder and harder either u will be a hard looser !!So struggle the most important thing.Criticism as ur good friends to improve urself .There nothing better as long as u know what are u trying to do babe.

To be frank in one days,i have did 2 or more mistakes * look down* kadang2 terfikir kenapa aku ni lemb** sgt.Then i'll start thinking ,i need to learn a lot of thing.I need to try and get help from  others yg sudah makan byk garam 
* nasib bek xde kencing masin *.So,i'll wake up and yess i start to talk to my heart  U CAN DO IT' !!

Tidak mudah untuk senang,dan tidak susah untuk menjadi susah.Selagi diri kita pandai evaluate diri kita sendiri it;s better dear.Don;t think about others but think urself how to be like others yang sudah berjaya.


*aku juga telah berusaha mengedit gambar ini untuk reduce noise.At last aku berjaya.Hehe

So guys,BE URSELF BETTER THAN BE OTHERS..usaha sgt2 lah diharapkan.Kejayaan takkan dtg bergolek2 dan berguling2 tanpa berusaha.

Bye..thank u usha.

Wednesday, June 29, 2011

Tips:combination black and colorful

Assalamualaikum...
Hye guys...come back again...
Sementara diri aku sedang rajin kan,so apakata aku kongsi sikit tips yang simple for my luvly readers and followers.

Frankly speaking,aku jarang memakai baju labuh atau in simple words Jubah muslimah.And u know what labuh usually plain color and dark color.So ape kate kite tampilkan kelainan sikit dalam fesyen jubah.I do like to try a bit casual fashion but still good looking:)

Saya suke menggayakan shawl yg cheerful color with any kinds of baju yg plain.Nampak agak ceria dan contrast di situ because plain color can match with any colors.Ain't u??Mesti berani dan bersemangat kental bile menggayakan fashion mcm ni:)

Don;t forget additional /penambah juga sesedap mata memandang.U guys boleh gayakan jubah td dengan choch longchamp.Quite nice because color sgt contra so u oll xde la nampak senada /satu tone je:)





Aksesori pon memainkan peranan yg penting coz kamu da pakai black color and u should create something different which is wearing a bracelet and colorful watch.Baru la nampak brutal babe !!



Enough for a simpel tips.Hope u will like it guys.

p/s:happy reading
p/s/s:my jubah for this coming raya nak buat cmne kene rasmi dulu !! LOL

Bye..thanx for reading

Tuesday, June 28, 2011

Senyuman adalah sedekah...

Assalamualaikum...

Jika saya senyum dengan ikhlas saya akan rase jiwa dan hati sgt tenang...
Jika saye senyum tidak ikhlas saya akan rasa bersalah kerana menipu diri sendiri hanya kerana kegembiraan org lain sedangkan org itu tidak pernah pon senyum kt saye walau 1 inch pon.

Tahukah kamu senyum itu adalah sedekah sekaligus memaniskan muke korang yg sebelum ni look like singa betina/harimau jantan !!

Luakkah senyuman kau kalau kau sedekahkan sedikit kepada org di sekeliling !! Adakah dgn senyuman kau itu boleh menurunkan pangkat/darjat kau.

Matikah diri kau kalau kau senyum pada org di sekeliling kau.
Ataupun dengan senyuman kau boleh menukarkan/mencacatkan wajah kau !!

Adakah senyuman boleh menjatuhkan maruah kau orang??

Adakah dgn senyuman boleh buat boyfriend kau lari??

Hinakah senyuman kau jika disedekahkan kepada org di sekeliling??

Janganlah kau bersikap begitu angkuh hanya kerana aku adalah org di bawahan kau/orang baru di sekeliling kau.Senyum tidak membawa mati guys !!

Please...please...please la dear...kenapa susah sangat untuk kau senyum??Bukan meminta diri kau untuk senyum memanjang selama 24 jam,tapi hanya sedekahkan sedikit senyuman kau kerana senyum itu adalah sedekah tidak kau berdosa malahan kau dpt pahala lagi *_)


Just a side notes for u guys i always smile even though i realized that my teeth  not nice :)
Namun aku jugak fedap !! Kau faham fedap dgn org yang x reti2 nak senyum even da berpuluh2 kali aku senyum kt die.Bukan minta dibalas hanya mau memperbetulkan keadaan.


p/s:smile world :)

Monday, June 27, 2011

all of u will face 'that'

Assalamualaikum...

Adat hidup di dunia.sekejab di atas dan sekejab di bawah dan jangan lupe biarpon kite selalu di atas dan jarang sekali untuk berada di bawah tp kita akan melalui zaman yg lain pula iaitu kematian.Tidak semua tahu bagaimana keadaan kita di alam kematian.

Kehidupan dialam kematian bukan khayalan tetapi ia adalah suatu kejadian.Semua manusia di atas dunia ini akan melalui perkara yang sama.Segala amalan manusia di atas bumi ini bakal dihitung di alam itu.Persoalannya:

Lengkapkah solat kita 5 waktu sehari semalam??
Cukupkah ilmu agama yang kita pelajari sepanjang hidup??
Boleh diterimakah segala amalan kite sehari-hari??
Adakah amalan kita bakal diterima di alam sana??
Adakah kite sudah mempunyai bekalan yang secukupnya untuk menanti ajal??

Tidak semua dapat membawa bekal yang secukupnya biarpon setiap malam,setiap siang mereka beramal dan belajar ilmu agama tetapi belum tentu menjamin hari mereka di alam kematian.Bile bercakap pasal kematian some of people will say 'saye x mau mati lagi'..'saye belum cukup ilmu harap dipanjangkan umur saye' dan macam2 persepsi dan tidak kurang juga yang menjawab 'wa x puas lagi enjoy,wa sihat..nanti wa tue nak mamp* wa mati'...

Jangan terlalu ambil mudah hal ini,even kau sihat,kau xde penyakit tetapi ingat melaikat akan menjemput kite tidak kira mase dan bila2 masa sahaja.Even kau sedang sihat2,bersenggol-senggolan di pub/club...on the way kau balik dr pub kalau time tu sudah sampai ajal kau maka bersedialah korang berada di alam yang kita tidak tahu keadaannya.Tiada lagi istilah wa sihat and bla...la..la...

Ingatlah satu jam kite di atas dunia,namun jauh berbeza apabila kite berada di alam sana.Satu jam umpama seratus tahun.Terfikirkah korang atas dunia kau nak mkn ,minum,lepak2 suke2 semue dapat.tapi di alam sana azab dan seksa menanti kita.Tiada lagi gurauan,tiada lagi hiburan,tiada lagi television,tiada lg Fb,example betape peritnya kita di alam sana:(.Tiada lagi istilah 'alahai...lambatnya masa berlalu'

Seribu ilmu yang kite pelajari ibarat satu titik di dalam lautan.Pernah terfikir satu titik kalau dibandingkan dengan lautan.Tidak dapat aku gambarkan betapa ciputnye ilmu/bekalan yang boleh kita bawak ke alam sana.Terasa diri amat kerdil untuk mencangkaui ilmu yang belum tentu menjamin kita di alam kematian.

Bersediakah kita dgn soalan2 yang bakal disoal oleh malaikat di alam sane??Jika atas dunia kau tak boleh jwb exam kau boleh repeat/extend atau give a reason to avoid the question.Tapi bila di alam kubur bolehkah kite melakukan sedemikian rupe??Tiada alarm  /timer untuk kite menjawab soalan yang bakal disoal oleh malaikat.Hanya bekalan yg dipelajari di dunia bakal menentukan keadaan manusia kelak.

Tahukah kita azab yang bakal kita terima jika satu soalan tidak dpt dijawab??Apakah perasaan /seksanya berada di alam kematian.Hanya amalan yang ditentukan.Dan manusia ,kite dan kau semua jua melalui alam tersebut.

Saya tidak sempurna,saya jugak perlu belajar dan banyak lagi yang pelu saya ubah dalam menjalani kehidupan seharian.Mungkin catitan dr malaikat kiri dan kanan maybe lebih dr kiri compare dgn kanan.Saye belum cukup ilmu agama,banyak perkara yang saya perlu pelajari.

Namun this short note hanya mengingatkan diri saya untuk berubah lebih dan lebih lagi.Kematian mak saudara saya pd hari ini juga mengingatkan diri saya supaya lebih mendalami ilmu2 agama terutama bila menanti maut !!

p/s:bukan ustazah cuma mengingati selagi perlu:)

Thanx for reading

Saturday, June 25, 2011

Perempuan materialistik !! Lelaki bagaimana??

Assalamualaikum..
Hye world and morning !!
Betul atau tidak entry aku??Persoalannya adakah benar statement itu??
It was randomly spin in my mind to talk about this topic !! I don't know is it facts/reality because aku seakan mencari2 dan terpinga2 di hutan belantara kenapa statement itu semestinya dilontarkan kepada wanita sahaja..Is it fair girls??

Don;t u think about men who married with old women just because that makcik/nenek yg die kawen ade byk harta,duit berkepuk-kepuk dan poket always tebal.Have u noticed that guys??

Okay...i don't want to blame anyone or anybody.Just chill and relax sbb soalan aku ni takkan masuk exam atau test untuk student yg still membelek buku.Bila lihat keadaan sekeliling atau pendek kate dunia sekarang semuanya memerlukan duit.Nak masuk toilet pon kau kene bayar.
Barang seperti minyak,gula dan seangkatan dengannya sudah melambung naik.Inflasi kau jgn ckp la.Nasib baik la aku bukan emak /ayah kepada 8 anak.Kalau tak mcm mano den nak boli sume2 tu dgn gaji yg ciput an.

So back to our topic.Is it true girls yang materialistic and what about men??U oll guys boleh tgk org2 di sekeliling u especially bandar2 besar mcm K.L.Example je ok.K.Lumpur, everybody know that K.L sgt high cost of living .Makan,rumah sewa kalau yg dtg dr luar bandar,transportation,entertainment lps tu nak kasi kt parents lg .Money is needs right??

Ape yg aku dpt perhatikan even i pon girls tp my experience on my past study was student perempuan ni hanya memerlukan extra supporter untuk support life dieorg kalau tak mmg tak leh survive.U got what i mean??Waktu belajar dulu mmg tough gile kalau ckp psl financial lg2 kau bukan dr golongan ank berada an??Tapi aku Alhamdullilah ayah aku mampu lg menyara aku kalau nak diikutkan waktu belajar mmg memerlukan kewangan yg sgt tebal.Kau nak kene beli extra book,exercise book,nak kene copy notes yg gile tebal lps tu divide pulak subject kau ade berapa ketul !!Mane kau nak mkn lg,sewa rumah/ostel lg.So the solution is they will find a guys yang boleh support hidup dieorg waktu belajar.Tak pe lah tue kertu janji masyukk.Kau sendiri akan rase berkat ke duit yg kau gune hanya semata-mata untuk kepentingan diri sendiri tanpa mempedulikan ckp org laen and im sure u will assume that duit tu berkat la sbb aku gune untuk 'belajar'..kononnye la kan.Aku makin tak paham.

Second factor yg aku nampak adelah perempuan yang asalnya dr golongan yang sederhana.Sepanjang die hidup die tak dpt ape pon kemahuan yg die nak.I mean everything that she want she didn't .Die nak pakai BB pon tak mampu * mcm aku mampu lakkan *..This is example ok.Nak pakai brg branded pon tak mampu.Pendek kate sume xdpt lah.So dengan mencari lelaki berpoket tebal ape yg sahaje hajat yg die nak pasti tercapai.Bukan setakat diri die malahan keluarga dan adik beradik sume sekali lah.This is true ok.Aku pernah dgr lah seorang luahan makhluk Allah ni ckp kt aku 'aku hidup susah,so aku cr lelaki yang ade kereta dan kaya supaya aku boleh bwk mak aku p jln2 lps tu belikan mak aku hadiah yg cantik2'..Pergh she told me like that okay !!It doesn't matter for me because bukan die kikis harta aku pon haha * statement kejam *.Sigh~~

This is normal thing for nowadays sbb everybody sgt2 memerlukan duitkan.Tapi org kate rezeki tu dr Allah kt mane kau duduk pon kalau die nak bg kau time tu jugak kau dapat.Haruslah berusaha,jgn hanya pandai bercakap.U want for it ,u must ask for it !!Jangan kerana kau org ssh kau gunekan kesusahan kau sebagai penghalang untuk kau maju ke depan.Org xde kaki pon boleh je cr rezeki:)

What about men??Tak de yang materialistic ke??Atau 'metarialistic' tak sesuai dgn lelaki atau lebih di kenali sebagai mesin rumput yg bukan sahaje memesin tp mengikis sekali pasir2 yg ade.hehe.I have no idea??Because kalo tgk kt paper lelaki ni boleh mengalahkan perempuan.Ada satu kes yg aku tgk wife die tu da jd pangkat nanny.What do u expect??Rase cinta atau rase harta from nanny??Lagi ganaskan der !! 

Sometimes we didn't expect what will happen to us cause we believe only ONE !! Jodoh pertemuan ,ajal maut semue di tgn die. Atau kau xdek niat nak cr laki2 kaya,tp da jodoh kau dpt laki mcm tu.Boleh bg ape saje yg kau nak.Dan kau tak pernah bermimpi untuk dpt lelaki mcm tu tp sudah takdirnya kau diberikan kurniaan tersebut.So don;t worry guys itu urusan kau dgn Dia whether u di landasan yg betul atau tidak.
Kadang-kadang sifat hasad dengki ni tak pernah lupus dalam kamus org Melayu kite ni.Makin meluap2 lah.Kau tgk org ade bopren kereta besar,kau pon nak jgk.Lepas tu kau sanggup gadaikan maruah dan tebalkan muke hanya kerana kau mahu hajat kau tercapai.Come on girls,if kau x dpt lelaki kaya/berharta tp biarlah kau lepaskan diri kau untuk lelaki yang kaya budi bahasa dan imannya.Kekayaan harta dan duit berkepuk-kepuk tak menjaminkan syurga.Remember that.

So ,pilh la jalan yg betul-betul kwn2 alam sekalian.Jangan biarkan diri anda dselubungi perkara2 yg tidak mendatangkan faedah dan manfaat dlm hidup.:D


Bye..thanx usha.

Friday, June 24, 2011

Jom terjah dan cuci mata !!

Assalamualaikum..

Hello world !! Im smiling for most of the time ..And am very happy for today because i will let u know something...erm..something weird perhaps !! haha...Motif??Tak de motif pon !!

Have u feel bored wearing gold necklace and the expensive one??Or don't u try something elegance and unique ring put on ur fingers?? Ever crossed in ur mind about that??

So today,im gonna show u all the gojes,elegance yet simple stuff.Im very sure u will like it..here we go :D

A simple long necklace.U can easily fixed it with ur long shirt or baju kurung if u want look a bit elegance :D

See..i told u..Don't u think a different appearance that u shown simply make u pretty cool and damn gojes !!


What do u expect??Brooch or ring??


Wow !! Damn cool that  ring put on her finger??Don't worry about the size because it is adjustable ring.U can wear it as a brooch and depend on ur own creativity how to style it:)


Okay...dare u to choose the ring?? My answer is u should grab one for ur differents style.

Hey...girl don't just take a look !! Hurry grab one now while stock last!!
U guys come and grab one.Gift to ur special girlfriend for her coming birthday mane nak taukan !!

Tetibe speaking bagai2 kan..For more info and design ,u are welcome to visit HERE..

P/S:tolong my lil sis promote je ni...but i tell u, confirm will be fast selling...

hurry grab one now !!

Bye..thanx for reading this entry

Thursday, June 23, 2011

indah angin dr bau..

Assalamualaikum..

Tgk muke hensem,cute,pretty,gojes dan menawan.Pakai baju kemas,branded tak nak kalah.Kasut berkilat,high heels and damn gojes .Well ,ini mmg sifat manusia yang selalu inginkan kepuasan dan kenikmatan dalam hidup.

Aku jugak seperti manusia2 lain kt atas bumi ini yang mahukan kepuasan terutama bile berpakaian.Tak pe lah tak branded pon janji akan dipandang elok oleh mata yang memandang.Tapi pernah terlintas di kepala korang even perfect dlm berpakaian namun ade jugak secubit yang tergelincir dr landasan..Ini yang aku ingin kemukakan.

Pernah terjumpa manusia mcm ini,segak dan cun melecun dr atas sampai bawah.Sekali bile da duduk lame2 kau akan nampak habbit die .Ok ini kajian yang aku nampak bukan aku buat research ye:

  1. Korek lobang hedong dkt public slumber rock je. !! Sampai terangkat2 kepala !! Lepas da korek boleh pulak tabur benih asli merata tempat..Elok ke??
  2. Tak suke pakai deodorant dan wangian pd badan spt perfume sehingga menyebabkan pencemaran bau !! Boleh pitam dokk org sebelah yang bau kau mcm tu !!
  3. Tgh syok bersembang /terlintas hadapan die. Kau akan dapat bau yang kau mmg takkan dapat kt shopping mall/body shop/market ( kentut )
  4. Bile menguap tak reti nak tutup mulut bukan itu saje di iringi suara iringan ..Syaiton tak yah ckp la sume ade merah,kuning,mude dan tua berebut2 masuk mulut kau !!
  5. Bile makan tak reti nak habiskan makanan dulu,tp sebok nak bercakap dgn keadaan mulut penuh makanan.Lepas tu org lain terkene tempias kau !!
Ini sahaje..Simple entry for u all.
p/s:tetibe rase nak korek hidung la !!
p/s/s:tak mo korek dpn org nak p korek kt bilik jab...hahahaha

Bye..thanx for reading:)

Wednesday, June 22, 2011

Kadang-kadang.........

Assalamualaikum..

Kadang-kadang pernahkah terlintas di fikiran kita,manusia atas dunia ini rambutnya sama hitam sometimes ade jgk dicolor2..hati mmg tak same !! Seriously x same even though kau da berlaki dan ade wife totally tak same hati kau dan si dia.tapi itulah manusia dan sudah jadi seorang manusia.

Kadang-kadang kau suke kt sesuatu bnde tu tp people around u doesn't like that.Sudah menunjukkan hati dan perasaan yang tak same.Walaupun kau pakai baju same.color baju berbeza sbb kawan kau tak suke color merah jadi die pilih color orange.

Kadang-kadang kau suke berpoya-poya tapi kwn kau suke mendap kt rumah je sbb die tak suke dgn keadaan sekeliling yang bising,kotor dsb...

Kadang-kadang kau suke dgn ape yg kau buat,the way u talk,the way u look ,the way u read,the way u listen but people around u doesn't like the way u are !!

Kadang-kadang kau rase kau bagus tp kwn2 kau ckp kau tak bagus..Kenape??Sebab realitinya kau mmg tak bagus !!

Kadang-kadang kau rase kau berkuasa kt atas dunia ni,tp hakikatnya kau tak pernah sedar bahawa di akhirat sana kau tak layak untuk berkuasa malahan segala kuasa yang kau da ade kt atas dunia ni akan lupus serta merta !! Eh kau kene ingat tau ape aku taip ni !! * no typing error *

Kadang-kadang kau perasan dan berpoya-poya kau masih muda dan bujang tran tang tang tang...hakikatnya u  have to find ur 'best couple' to completed ur life..Barulah hidup kau akan teratur !! Tak de lah kau nak baran kt org yg tak bersalah tak tentu pasal * pernah terjadi suatu ketika dulu *

Kadang-kadang orang pandang aku ,die kau dan kau cantik dan segak apabila berpakaian dan sgt kemas gayanya..tapi orang tak pernah sedar the facts is hati kau tak secantik baju-baju yang kau pakai !!

Kadang-kadang ramai lelaki/wanita akan jatuh chenta apabila melihat mulut kau yg manis itu..realitinya org tak tahu yg  mulut kau macam lancau mengalahkan lancau lg adelah !!

Kadang-kadang kite tak sedar apa yang kita buat selama ini belum tentu orang lain akan menyukai ape yg kite buat .Kite jugak perlu sedar segala tindak tanduk kite dalam menjalani kehidupan seharian perlulah berlandaskan keimanan dan keikhlasan barulah kita akan menemui jalan yg sebenar .

Yaa....u oll not perfect and no one is perfect including me.But ,i always think the best way before i do something so that i will not trouble people around me because of my mistakes or careless.I will make sure that i am not going to hurt people  around me when i talk or communicate to them.

And i never forgive person who ever hurt my feeling more than 2 times and yes if i hate them today it's like no more tomorrow !!




p/s:belajarlah mengenal erti hidup:)

Bye..thanx for reading my entry

Tuesday, June 21, 2011

mengimbau zaman kegemilangan

Assalamualaikum..

Balik keje terus aku belek2 album time sekolah dulu.Waktu tu tangkap gambar pakai camera paling mahal around Rm200.00 dan aku jugak mempunyai camera itu.Eh silap ..camera my sis aku pinjam..Ala..biase lah time ade jamuan kelas ke,hari guru ke sume nak pakai camera.Waktu tu camera enpon x wujud lagi kot !!Yang paling top dan mampu dimiliki oleh student2 yang bapak dierog adelah tokey kayu balak adalah enpon 3310, nokia brand :)

Terdetik di hatiku mengingat kembali zaman2 lampau dan zaman remaja meningkat naik bak kate segelintir org berusia..Muahahaha.Maka tercetuslah idea di mana saje aku nak tayang kt korang zaman2 kegemilangan aku waktu sekolah ketika dulu..Aku and the geng mmg top !! Top dlm bab ponteng dan buat bising dan pecah rekod ketidakhadiran ke kelas melebihi 2 kali seminggu tambah2 lg bulan puase !! Wewuwuwuw:)

Present aku n the geng..malu ouh...Guees di mane saye??Hikhikhik..Time ni berpoya2 time class muet !! Bosan ouh asyik wat essay je :)


Dan ini lagi...slumber pulak kiteorg mintak sorg student lalu dpn kiteorg ambikkan gambar ni ..Teacher kt atas da bising 5 miss in action ni..Sorry teacher *_)


Tak kenal lak sape minah ni.Tapi sekali pandang2 mcm iras2 aku..Pose ala2 nasyid dan sedar diri sedang membuat kesalahn dan kau akan terima padahnye the next day !!


Membincangkan topik2 panas seperti 'ape ye teacher buat kt kite esok'...erm..'dieorg mesti tgh buat essaykan'..dan bla..la..sehinggalah gejala tidak bermaruah ini berlarutan agak sejam lebih jgk..Ish2..


So kanak-kanak riang jangan tiru aksi tak bermoral ini..Jadilah insan yg cemerlang,gemilan dan terbilang ..Heheh

p/s:entry yang tah pape hanya mahu ianya terupdate sudah !!

Bye..thanx usha")

Sunday, June 19, 2011

mengisi kekosongan dgn membajet dpn lens

Assalamualaikum..

Hari ni Terengganu cuti umum.Team Ganu peteh ganu peteh kang menang maing bola kt bukik jalel ritu !! Wa cuti la hari ni beb !! Terase diri ini begitu bosan tiada bandingan kerana tiada ape2 aktiviti yg ingin aku lakukan. Sehinggalah sampai satu tahap aku rase rajin nak masuk opis !!Pelawok je la..Igt aku rajin sgt ke.

Aku pon posted wall fb member aku ajak die kuar jln2 ngn aku sehinggakan tergamak die ponteng kerja kerana ajakan ayam2 dr aku !! Bagus ..aku syg kau  !!Next time buat lagi..Hehe.first sekali kiteorg pergi  melantak kt Pizza Hut !!Seharusnya lens camera menjadi mangsa keadaan kerana aku sgt bajet bile berhadapan dgn lens !!

This is my first bajet picture were taken when we arrived betul2 dpn giant car park..Frankly speaking this is my very first time wearing this kind of baju labuh.Agak mcm baju tido tp lantak la org nak ckp ape !Bajet cun tu penting !!

Eh tipu..Ni time aku dlm kete before aku angkut kwn aku !! Buat2 terkejut sambil tutup mulut !! Membajet secara mengejut adalah harus bile menggedik di dpn lens :)

Then ,,,present my BFF sedang melantak spaghetti with garlic bread.Die x sedo aku candid ni..Miahaha !! Aku tolong tgk je sbb aku da kenyang melantak tom yam kt rumah. Tapi order untuk aku haruslah !!

Dan ini juge.Biarpon aku da kenyang tp aku tetap nak jugak !! Nak jugak sambil hantuk kepala kt dinding !! Mana adil die sorang je makan an..These is cheese meatball with masala sauce.Sedap ah nak2 time baru masak !!Slrppp :).Gambar beverage tak dek ah.Kiteorg order same beverage which are chocolate float !! 

Yang ini jugak mengisi mase yang tidak berapa nak kosong dgn membajet dan terus bajet di dpn lens..Sebelum makan,sedang makan dan selepas makan !! Credit to * sya berry * kerana tak jemu layan kerenah aku !!

Sesi melantak sudah tamat !!Yuk2 kite mambajet dpn lens di tempat yg lain pula *_).

Mind u,gambar ni kiteorang ambik dkt pantai batu burok sambil cuci mate.Tgk gelagat couple2 yang syiokk berdating di celah2an pokok..Bosan spy dieorg kite org membajet untuk yang kesekian kalinya !!


Bajet pro pose ala2 model gitu !! Tak tahu kenapa mulut muncong2 gitu !! Maybe da obses sgt dgn lens camera diri pon jadi dah tak tentu arah !! Kesian.....

Last but not least ..Bajet yang amat serius.Tuhan je yang tahu ape perasaan aku time ni.Thanx a lot tu my BFF sbb tahan dgn perngai bajet ku yang melampau.

Aku jugak bersyukur hari ni aku balik awal gile ar iaitu pada pukul 5.30.Awal ke??hehe,..


Bye..thanx usha:)





Saturday, June 18, 2011

Tips:Menjaga kulit sentiasa cerah dan berseri juga mengekalkan kelembapan sempurna

Assalamualaikum..


See my sis Sarawak shirt!!Aku pinjam sbb xdek baju nak pakai ..ehh..jab...entry kau nak bagus je kan??panjang nak mamp* !! Well..suke hati aku la ape yg korang perlu tahu adelah aku nak share info and tips for gegirl..Please take a notes .Series !!

My friends ever asked me about my skin care mcm produk ape aku pakai,cmne nak jage kulit dan yg tak boleh blah some of them called me 'pucat' because my face look very pale.Itulah persoalannya kenapah dan apakah muka ku menjadi sedemikian rupe.

Malam ini bersaksikan korang2 sume maka dengan rasminya i will revealed all the secrets !! cett...sbb before ni ckp2 mulut je * mmg la ckp pakai mulut * xkn ckp pakai lutut lakkan !! Yaa u girls dreaming white and flawless skin face.Kan??kan??Nak tahu ...Sile xcroll ke bawah touchpad anda:





First sekali i tell u i can't live without this.These is golden herb with honey facial soap. Memang best.Ini sabun come from Sendayu Tinggi product..Harga pon murah je RM15.00 .Affordable rite??You girls outside there mampu sgt nak beli bukan setakat 1 malah lebih dr 1..Hehe...Ok let me tell u the benefits of this facial soap:

  1. Ingredients sabun ni come from herba2 semulajdi yang kau nampak kt sekeliling kite.So sgt bagus dan sesuai dgn kulit orang Asia kite.Lepas tu content with honey.Secara keseluruhan boleh melembapkan kulit u oll.
  2. Sabun ni jugak membersih secara keseluruhan wajah korang until ur deep pore.Sabun ni jugak berfungsi menanggalkan kekotoran dan mekap yang tak diremove dgn sempurna.
  3. Part yg aku paling suke adelah ,sabun ni mencerahkan kulit korang dan melembapkan secara mendalam.Korang tak perlu pakai produk pencerahan yg lain because sabun ni da complete function.Sabun  ni jugak memudarkan parut2 korang yg lame.
  4. And kenapa aku tak boleh hidup tanpa sabun ni sebab ia jugak berfungsi mengurangkan resdung di mana ,if korang ade masalah gatal-gatal pd muke korang pakai sabun ni insyaAllah gatal2 tu akan berkurang.
* tak promote ye,kalau aku promote ade aku kesah plak bukan aku dpt sen pon.hehe 



Second thing are moisturizer,very important to protect your dried skin.After pakai sabun tadi aku akan pastikan muka aku ditempek ini moisturizer for moist kan kulit aku.Sebab my facial skin a bit dry so i need to use moisturizer twice per day which pagi and malam.This Safi product ok jugak dan sesuai untuk kulit org asia kite.Actually die ade 2 jenis yg satu lg warna biru but aku lagi suke yg ini.See..i pakai sume local product xde lah yg mahal2 gile like SK2 or watsoever kan.

If u oll nak lg effective dan mahu kulit yg putih boleh try cream safi.Aku pernah pakai la 2 tahun lps then,mcm malas nak tempek banyak then aku stop.

Before aku terlupe.Aku ade satu tips au.If u ade pimple kt muke i mean pimple yang baru nak membiak korang just sapu cream safi then sapu kt pimple td.Selalu amalkan insyaAllah pimple akan kering dan sure takkan ade kesan parut :)

Abut make-up.Aku tak de lah mekap sgt ,just nak cover my pale .So seboleh2nya aku akan pakai foundation yg sgt nipis.For example time p keje or hang out ngn kwn2.And i told u aku sekarang da tak pakai compact powder because compact powder mcm da tak serasi dgn kulit muke aku.



Si dia lah yang aku gembar-gemburkan kt ats ni.This is lelan vital foundation.First thing i do like these foundation:
  1. Very moist and rich.Sangat sesuai dgn kulit aku yg kering ,aku hanye pakai sedikit moisturizer then sapu foundation ni.
  2. Tidak berminyak dan senang diratakan pade wajah.
  3. Last but not least foundation ni mempunyai SPF20++..Sukenye..sukenye...Tak perlu pakai mekap tebal2.SApu faoundation then u ready to go..Baguskan??
Sape ckp aku pakai produk mahal2.Ahh tak de maknenye,kalau mahal sekalipon berkekalan ke kecantikan yang kau ade.Jangan da remove mekap da tak de rupe muke da.

Biarlah kelihatan natural beauty dr korang bergantung pd mekap semata-mata hanya kerana nak cantik kan.Aku jugak nak bg tips and korang sume mesti da tahu.Banyakkan minum air suam dan kalau boleh amalkan minum air suam pada waktu pg before korang gosok gigi /mandi lah pendek kate.Ini pon petua moyang2 kite.

Aku pon tak tahu ape fungsi tapi ade kwn aku ckp dgn mengamalkan  cara tu boleh mengekalkan awek muda dan jugak membersihkan segala penyakit dlm badan.Cayo lah.Aku pon dulu tak biase sbb belom gosok gigi terus minum air.Tapi bile selalu amlkan bnde ni akan jd kebiasaan.

So girl...selamat beramal

Bye,,,thanx usha:)

bile meroyan

Assalamualaikum..

Kepanasan tahap lampau tambah2 lg aku mkn megi Tom Yam plus birds chilly 5 jibik menambahkan lg kepanasan aku..Well...aku sgt bosan sekarang because hari ni aku keje half day bile da ptg aku meroyan a kt umah ni.Tak ade ape nak buat !! 

Then ,kalau aku dpt shift ptg aku akan meroyan kt opis !! Gile bosan jgk .So what should i do now??

Itu je la..Byeeeee

Thursday, June 16, 2011

Long time ago...

Assalamualaikum..

Pepagi bute aku update blog ni coz tak boleh tido.Tetibe ade bunyik bising seperti kebiasaan beberapa bulan yg lalu..Da lame x dengar bunyik itu..Argghhhh....fedap betol aku !!

Entry tah pape la kan..Dulu aku ni boleh dikatakan seorang budak eh budak ke .....zaman2 sekolah la aku ni seorang yang sgt keras kepala dan tahap kemalasan aku tahap evo !! Aku selalu ponteng kelas,bile masuk je tingkatan baru aku akan pilih untuk duduk di meja belakang sekali dan dkt dgn pintu dgn harapan aku dan kwn aku dpt keluar sesuke hati time cikgu membebel kt dpn.Agak2 bosan dan tak paham ape cikgu tu bebel aku pon menyelinap keluar !!

Aku jugak tak perna siapkan homework aku dgn bantuan diri aku sendiri namun aku lagi sanggup copy and tulis yg kwn aku punye,Balik je sekolah aku lg sanggup tgk tv sampai ptg lps tu keluar g  round2 kg mcm usop sontorian ,malam pulak dengar radio pastu tido lwt2 mlm.Kalau da tido lwt ape lagi der ,keesokan pagi ponteng ar kelas..Alasan sakit kepala sbb study sampai lwt malam..Miahaha...Bagus tak..bagus tak??Aku rase mak aku pon da jemu dgn perangai anak die ni..Hahha !!

Rekod kedatangan aku kt kelas tak pernah bersih..Dalam 1 mggu konpem ade je tando '0' kt attendance book.Bukannye ape ,aku kdg2 kesian tgk attendance book tu tak berseri dr atas sampai bwh tande '/' ni je haa..Bosan tgk jd aku pon mencorakkan kehidupan buku kedatangan dgn tanda ni '0'.

Waktu sekolah menengah form 3 ar aku ade 4 org kwn yg satu kepala dgn aku yg suke duduk paling belakang they was fie,dibah,suhada ,lomeng ( lomeng ni nama kegemaran ).Kami belima ni boleh dikatakan hantu kelas la.Bukan hantu jalanan mahupun hantu kak limah.Waktu kelas bahasa Arab ...5 kepale ni la yg selalu huru -harakan kelas..Kau jgn main2 Bahasa Arab y0o0oywyw0o0o...KAmi berlima akan pilih untuk bersembang topik2 yang hot dan jgk buat bising di kala org lain tgh fokus belajar. Aku duduk 2nd last,maka apabila mahu bersembang dgn slumbernya aku dan kwn aku ni toleh ke belakang sampai habis kelas tu !! Pernah sekali di ketika itu masih terpahat kt otak aku ..cewaahh..Sedang syiook kiteorg bersembang lps tu background gelak kuat2 konpem la.Tetibe ustazah kiteorg baling duster kt arah aku n the geng..Fuhh ..nasib baiklah kepantasan kwn aku menundukkan kepala die dan duster jatuh berdempet kt lantai..Huhu..Marah aii ustazah,,,Tak tahan baling duster beb !!

Kiteorang jugak akan masuk lmbt lps waktu rehat.Orang lain da nak khatam belajar kiteorg berlima ni baru je menjejakkan kaki ke kelas.Lepas tu bile cikgu tnye kiteorg jwb ar dkt kantin td lambat dpt makanan..Hahha..Macam la org lain boleh dpt dulu,padahal budak2 kelas aku pon sama jugak rehat boleh je masuk awl.Nak buat mcm mano cikgu eh itulah trademark kiteorg =_=.

Kalau diingatkan kembali seronok zaman dolu2 ni.Macam2 perkara yg boleh menyentuh jiwa,menggegarkan jantung dan menggelikan hempedu !! Sesuailah dgn aku yg malas ni,kakak n adik aku sume sekolah bagus2 ,sekolah agama top kt Ganu pulak tu,aku ni ha sekolah dpn tu jak,bawak basikal nasib baiklah sampai sekolah kalau aku buat gila sampai bandar lah gamaknya !!

Tetibe rindu gilak kt depa..Da masuk form 4 kiterog da berpecah..Sorang pindah sekolah teknik,2 org lagi still sekolah yg same tp lain2 kelas..2 org tu bijak tahap dewa kot !! Ambik sains tulin,aku sains sosial tu pon bape je yg lepas.

Tapi 3 org da menamatkan zaman2 tak tentu arah.2 org tu da dpt anak,tggl aku sorang lps tu sorang lg still membelek2 buku kt UIA kot !! Haha.Itu kisah form 3..Masuk form 4 aku pasang niat kononnya aku nak bekajar rajin2,nak buat bagus2 je,,Kononnya..Da dpt kelas aku duduk belakang jugak !! Hamek kau !! Memang aku cari nahas !! Tak boleh ar jiwa aku ni nk kt belakang jugak tak mo dpn2..Tolong la pucat jgn jd super poyo !! Tapi aku dgn kwn yg form 4 ni ok la..Ok la means that not so good.Well,same jgk perangai mmg tak ubah,cumenye aku kurang ponteng sbb da masuk form 4 till 5 cikgu mcm strict giler kot !! Aku tewas melakukan kejahatan2 lampau.Hehe.Ape yg membuatkan aku tak ponteng dan semangat nak buat homework adelah kerana berbekalkan tunjuk ajar cikgu add math aku !! Garang gile sampai aku jd rajin dan bersemangat untuk tidak attend kelas beliau !!Bhahaha !! 

Time form 4 ni aku ade mengalami satu penyakit sampai tahap aku rase mcm seorang yg gile looser !! Perghh..mmg give up dan rase nak quit je.Bile class account aku rase mcm nak nanges ade,nak jerit pon ade.Rase nak bgtau satu sekolah tu aku tak suke subject account !Time class account mesti aku rase down gile,da la duduk paling belakang tak paham cikgu ajar,tak dengar cikgu ckp lps tu bile buat exercise pure2 pandai.Bile cikgu tnye aku dgn kwn2 aku ni buat pandai.Memang pandai pon buat cm g2.Tak kemana la jwbnye.

Lepas tu ade satu hari tu aku dgn kwn aku ni kan rase kiteorg punye kestupidan tahap tak boleh bwk berunding..Cikgu kiteorg bg exercise lps tu die suruh siapkan dlm berapa minit tah.So kene belance la,name pon account kan..Da smpai mase cikgu pon menjerit 'sape yg da siap dan balance sile angkat tgn '.. Mak ai sume angkat tgn except aku n kwn aku !! Lepas tu cikgu tak perasan sbb kiteorg duduk belakang ,ape lg aku ni cpt2 la angkat tgn sekali..Padahal buku aku bersih gile kot !! At the time,i can't do anything,otak mcm blur giler mmg kene basuh pakai clorox la beb !!

Tak tahan ar time tu ,mmg aku surrender aku ckp aku da xmo study account .Yang tak tahan penyakit tu ikut jangkit sekali dgn kwn aku.Huhuhu...Kesian kami berdua da mcm katak di bawah cawan plastik !! Tapi kwn aku ni ade kelebihan die,die terrer english..Subject phis cs and chemistry,even time class die ok2 je tp bile exam mark die mantap gak ah !! Aku ni ha..haishh hape pon tak boleh.At last penyakit aku ni was revealed time trial exam.Start dr situ cikgu bg special class for us..Dan semangat aku bangkit kembali untuk study account.And yeaahh...aku berjaya subject account !! Thanx cikgu..muah...muahh..HAHHA!!

Anyway,me damn miss my friends.Miss all the moment we had created together,,Touching ar...nak nanges ar cmni. ( tipu ).Rindu la nak buat perangai comel tu lagi.Tak tahu bila lagi kan..

Bye...than usha:)

Show off......

Assalamualaikum..

Entry pendek sbb xdek idea nak taip panjang2..Aku sekarang suke sgt up-to-date apabila menggayakan shawls.Tapi xde lah nak up-to-date sgt itupun sbb source of entertainment kt rumah ni ade,kalo x aku pakai je tudung bawal tu sampai ke akhir zaman.

Then,first thing u should know world..pengaruh shawls yg mcm pesen2 sekarang ni was introduced by HT ( Hana Tajima ).I mean bukan la die yg buat shawls lps tu org sume nak pakai tudungkan..Tapi yang aku maksudkan gaya HT menggayakan shawl memberi impak besar kpd semua perempuan yg bertudung kt Malaysia ni incuding me!!Aku tak paham, dulu aku ni seorang yg pemalu nak lilit2 bagai shawl lps tu nak kene research care pakai shawl yg hot gile dan bajet hot mcm HT an.Tapi sekarang bile tgk kt luo sane bersepah2 da berani pakai shawl yg pelik2 then aku pon terikut same.See...aku rase aku mmg seorang yg ketinggalan zaman memakai shawl yg chantik2..Wewowowo.

Now,tak now jugakla , aku begitu rajin search video and tutorial how to wear shawl dan adaptasi jugak ubah citerase sesuke hati aku je.Tak delah nak ckp aku ni fashion disaster ke ape bnde tp sometimes the spontaneous idea give u superb work !! Kau cube ,try and test sendiri lps tu berangan dan perasan dpn mirror then snap ur pic lps tu upload kt FB..Then nanti kwn pon dok puji2 kau ,sebok tnye ''eh..lawa la ..cmne nak pakai shawl cm ni?? ''..Kan?Kan?I told u what??Kau da boleh jd seorang yg perasan menjadi inspirasi tiap wanita yg tgk FB kau...WTH u pucat!!HAHHA !!

Jika anda mahu style tudung sekarang haruslah rajin research dan try and error by your own.Macam aku buat la,,lantakla kau nk ckp aku buang mase ke,perasan cun lawa ke..At least aku ade effort to try and bringing something new in my shawl style haha.Here we go and u might also like this link rite??Nak tgk link sile scroll down.

  • http://www.stylecovered.com/2011/05/30/the-tutorial/
  • http://www.stylecovered.com/2010/06/18/hijab-pashmina-tutorial/
 * Kalau nak lg senang just click at left side box blog aku ni haa.Aku de listkan link yg same dgn link aku state above korang just go trough to the link:)



* Sedikit adaptasi dr aku ,my first trial adelah loose style, shawl maroon color tu dan my first tutorial for this style i buat for my lovely reader * cehh ,,mcm pemes je * hahha.

Ok lah...ckp panjang tak gune dok...U oll leh korek2 la entry tutorial ni,biase je xleh lwn la org2 yg bagus der..Wa pon byk lg kene belajar..

Bye,,,thanx usha:)

Tuesday, June 14, 2011

kerana kau belang2 kuning abis air minum aku sebotol!!

Assalamualaikum...

Kerezakan melanda diri aku hari ni...Damn bad yoo!!Pepagi bute iron blouse nak pakai p keje pastu hampeh mcm tak sesuai lak !!Lps tu tukar baju kedua damn mcm nak p konsert Suhaimi Mior Hassan dan kali ketiga aku pasrah, tgn aku main tarik je baju ape ..ah aku da tak peduli aku pakai siap terus pergi keje.:)

Eh tipu....lom pergi keje ,aku p beli brekpes untuk mangkuk 2 ketul yg syiook tido dgn lava melimpah ruah.Watever!!YAng penting aku tak kacau dieorang!!Lepas tu balik rumah brekpes dulu,2 minit makan tetibe lak perut aku macam kene pulas mcm washing machine!!I don;t know why??Macam2 berlaku...aku rase aku sudah terkene food poisoning!!Da xde mud nak g keje,tp aku gagahkan jua tulang 2 kerat untuk melangkah!!Da keluar tertinggal pulak botol minuman aku yg slim berwarna biru..PAtah balik * mcm jauh je * miahahahaha!!

Then..settle...Aku boleh pergi keje dengan jayanya bawak moto sambil menghidup udara yang berbau tong sampah sbb lori biru sedang mengangkut sampah!!Tak perasan pulak ..patut la ade bau perfume yang mmg  kau xkan dpt kt mana2 kedai!!

I think da xde pape lah dgn ape yg sudah berlaku setangah jam lepas..Sedang aku syiokk bawak moto melalui belang2 kuning dkt dgn selekoh sekolah rendah,tetibe aku rase kaki aku basah!!o0o0o damn for the third time!!You know what??Sedang aku melintasi belang2 kuning tu tetibe penutup botol aku terbukak tanpa aku sedari dan menumpahkan hampir satu botol air akuuuuuuuuuuu!!!!!!!Damnnnnnnnnnnnnnnn!!Patutlah aku rase mcm menunggang kuda tgh kencing!!Rupe2 nya i realized that belang2 kuning2 baru sahaje siap dicat ke hape lps tu pulak tebal gile sehingga menggegarkan sel2 otak aku nasib helmet aku tak terlepas dr kepala aku!!Sape nak jawab tu!!

Aku nak pusing balik refill air da lebih setengah jalan kot!!Nak tak nak aku terpaksa berhenti kt Petronas dan terpaksa * 2 kali * korbankan RM1.20 aku beli mineral water!!Ahakkss!!

Well...aku pretending cool je padahal jantungku bergelodak dah tak tentu arah !! Pants MAroon Giordano basah kt hujung,slipper Crocs aku pulak 2 2 belah basah kuyup mcm baru lps main banjir hujan!!

p/s:aku p keje pakai simple je..:)

Bye...thanx usha:)

Friday, June 10, 2011

KEnduri to big apple...

Assalamualaikum...

Satu malam aku bukak tutup pintu almari nak pilih baju semata-mata nak attend kenduri kawen pagi tadi.Aku pon xde baju yang gojes mahupun ropol2 kak Ramlah Ram tapi aku ade koleksi baju kurung and baju kurung moden yang sgt simple.At last tgn aku menggapai baju kurung berwarna biru which i bought at First Lady.Nampak sedikit meriah sbb ade labuci yang crowded mengalahkan jalan jem di Kuala Lumpur.Da settle bab baju!!Aku pon tak paham ape psl aku mcm excited gile babas nak p kenduri kawen ni .I was like 'i...tak sabar '( ulang dua puluh kali ).

Lepas tu pulak aku bukan pergi sorang diri je ,macam tak logik la pulak aku pergi kenduri seorang diri ye,mati hidup semula takkan aku pergi sorang rase mcm stupid duduk sorang2,ambik lauk dgn muke 5 cent.Lepas tu tarik kerusi kt depan duduk n makan!!Tak mungkin lah!!Okay ..aku pergi hangkut lg 2 orang minah along with me.Heppy betul hari ni.Tak tahu lah kenape dan rase mcm lawak pon ade dah boleh mengalahkan maharaja lawak pulak kami bertiga hari ni.

Da cukup korum ,,lom pape lagi kan kiteorang pergi terjah kedai donut yg baru pemes kt Ganu ni ha..Dekat fb x yah ckp lah belambak2 post aku tgk.Kau sorang je mkn donut orang lain xde kot!!Biase lah bnde baru sume org nak cube ye dak??Aku pon pergi cube biarpon before this aku penah makan.Tak pelah bnde yang lame tak usah dikenang lagi =_=

Then we're head to Giant..sebab perut kosong.dan kenape pergi kenduri tapi perut tak kenyang2 jugak.Aihh tak paham betol la!!Da layan pic ni dulu:

Inilah 2 minah yang aku gembar-gemburkan tadi .Pemes jugak dieorang ni :)..Ala model tudung Ariani ..Miahaha

Aku bahagia dgn kau bebs..I met her and we close since we were 20 .If not my mistaken..Ehh boleh pulak hilang ingatan mengejut !!

Dieorang ni BFF.Seronok jugak ah boleh masuk kepala jugak la.

Inilah makanan kiteorang.Yang 3 dpn tu aku punye and fav aku green tea yag hijau sejak berkurun yg lalu..Okay tipu !! YAng tgh tu baru hari ni cube.Boleh tahan manis, naik kencing manis !!

Betapa cutenye + perasan cun muke aku dapat mkn donut peberet dan kegemaran berkekalan!! Rase mcm donut tu aku yang buat je.Hahha..Beverage passion vanilla tak tahu pulak rse mcm asid.Okay admit my very first time cube air tu and before this just telan donut.Vanilla langsung tak rase sbb tu rase mcm asid!!


Berpura-pura gembira  dan redha air itu sgt sedap..Padahal Tuhan je tahu ape rase.

Dan ni upahnye..Draw from my wallet only RM12..Untung kuar ngn dieorg lps ni nak lg la..Hehehe..

Then kenape kiteorg pergi kenduri tp xdek pon gambar with bride..Pelik ahh..Kau tak rase pelik ke??Tup..tup gambar p mkn donut !!Tolong la rase pelik supaye aku pon akan rase pelik untuk kedua kali..why??HAHHA....IT WILL BE REVEALED SOON...Only me ,sya berry and mawar anah. know what was happened to us..Ahakkks...Gelak la laju2 korang sampai bile aku hengat..

Bye,,,thanx usha:)

Thursday, June 9, 2011

Saye anak jati Terengganu!!

Assalamualaikum..

Kalau kau rasa entry aku menarik untuk kau baca haruslah menurunkan mate korang sebanyak 35 darjah.Kalau kau rase tak menarik sila tekan 'X' at the top right side:).

Pembuka bicara budu,ulam2 pendek kate lauk kampung adalah makanan aku.My damn fav food adelah singgang ikan dan budu with ulam..Perggh...terangkat pinggan kau!!ergghh...budu!!Yarkh....ape hal der..yang kau yerkhh sangat!!!Ermm,,,i tak mkn budu,,busuklah..Fine kau tekak orang keel ..tekak mat salleh pon pandai makan budu dan belacan..Ade ape hal der!!

Saye tak malu malah bangga lagi bahawa saya anak jati Terengganu..Yeaa ...saye Terengganu mali xde mix or kl mali or Ipoh mali!!Bile sebut Terengganu ni most of u mesti da imagine ape ade di Terengganu??Best ke duk Terengganu.WTH??Terengganu sekarang da maju okay.Kau x payah lah buat muke risau mahupun kerut dahi tahap nenek kebayan bile ckp psl Terengganu.Mind u,Monsoon Cup ade je all over the world of visitors datang melawat Pulau Duyong.Kau tahu mane Pulau Duyong??Trengganu la..Kau ade??Bangga what mat and mek salleh dtg tgk monsoon cup.

Bile sebut kepok leko..tenggelam tekak korang,meleleh air liur.Yang tgh mengidam pon dulu dok kutuk i tak mkn makanan Terengganu tak pasal ajak husband bercuti and mkn2 kt Ganu..cett!!Kau kalau da sebulan dok Terengganu kau akan rase nikmat mcm nikmat kau telan ais di kala cuace panas menggigit.Macam tu lah kau akan rase nikmat berade di Terengganu.

Terengganu banyak tempat yang mendamaikan otak ,jiwa dan jantung especially pantai dgn air yang bersih lps tu ade pulak gerai-gerai kecik untuk santapan manusia yang bernafsu makan mengalahkan nafsu serakah.Nak aku listkan pantai2 yg menarik yang ade kt Ganu ni ,mmg banyak ah Pantai Batu Burok,Pantai Pandak,Pantai Chendering..kalau nak list mmg tak lah gamaknye.Kau ade??Pantai Dalam ade lah..* proud eye *.HAHHA!!

Bukan itu sahaja,Terengganu jugak banyak tempat2 yang menarik untuk dilawati and the top rank adalah Masjid Kristal .* eh betul ke tak aku ni *..Arhh janji ade la kristal untuk kau tgk ye dak??Lain drpd tu pantai airport a.k.a Pantai Telok Ketapang.Ape ade??Meh org2 bukan Terengganu aku nok oyak ke mu seme neh.Area airport or gong badak dan kwasan2 seangkatan dengannya famous dgn seafood celup tepung.Ok u don't know what is 'celup tepung' exactly rite??Same like pisang goreng but using seafood like prawn,cuttlefish,fish ,pari lepas tu sosej,nugget ,keropok as a side dish sumenye dicelup dgn tepung.Kau pilih je nak mkn ape and cost for one plate about RM5 except kepok leko tu kau bulih la nak angkut 10hengget pon.Bunyik quite interesting rite??Lom pekene lagi fresh coconut isi tebal lg sedap doe!!Lps tu ais kacang a.k.a A.B.C dan air jagung.Seronok lah kau makan pulak menghadap pantai..Arhh..nyaman sekali!!

Saya jugak berase bangga kerana tempat inilah tempat saya dibesarkan dan terlalu banyak memori yang mungkin takkan pudar mahupun luak walau 1 inch pon.Saye bermain ,jatuh dan bangun  bersama kwn2,sepupu dan sepapak waktu berusia 5 tahun dan tahun selanjutnya.Di sini jua saye menjahanamkan tangan kiri saye di mana ketika itu mak saye berpesan supaya buaikan adik time tu mak saye tgh basuh baju kt bilik mandi tak sampai 5 minit mak saye ke bilik mandi saye tinggalkan adik di buaian dan saye pergi bermain dgn kwn dgn perasan yang tidak sabar.Maka tgh2 main aku pon tak sedar bile ntah tgn kiri aku terseliuh/patah but still in good condition.Bile aku sedar aku da berade di rumah.Tu lah tak dengar ckp mak.hehe.Ini da lari dr topik..Sorry guys tibe2 touching plak :(

But aku jugak merantau luar dr Terengganu..For what and where??I;ve been in KL about 3 years for study.Dari situlah aku start untuk mengkeelkan diri aku.Wahh..org ckp bile dok KL ni sedap mcm2 ade,bangunan pacak2,tempat shopping pon banyak.Namun aku pergi dengan niat memperjuangkan dan mencari ilmu bukan berfoya2 dan flirt with guys or watever.Bulan pertama aku di KL aku bengong.Nasib baik kakak aku ade rumah dielah tempat aku bertandang tatkala mengisi hujung minggu aku without assignment,Yeahh!!Bulan kedua aku seronok sebab dpt pergi jalan2 di KL bersama si dia dan jugak teman.Bulan ketiga aku da mule rindukan budu dan belacan mak aku..o0o0..semestinya tekak aku memang tak boleh lari dr budu dan aku seakan cacing kepanasan tercari2 budu dan singgang!!

Namun berbekalkan azam yang tinggi dan kecekalan yang sangat cekal aku mampu bertahan dan takdelah aku sawan nak quit study dan balik Ganu semata-mata kerana budu rite??Maka aku pekakkan hati dr bisikan2 yang boleh mengganggu dan membelenggu diri aku.Dan akhirnya aku pulang dr KL dengan segulung ijazah walaupun sepanjang 3 tahun aku hidup di KL aku boleh rase budu tu around 2.3 times only!!Siyes ..sangat naif ketika itu!!

Ape lg yerk..Kalo ckp nak makan sedap seperti donut yang chubby empuk mmg xdelah kt Ganu ni.But it doesn;t matter.Macam Big Apple pon da ade kt Ganu,Old Town White Coffee pon ade,kopitiam pon da ade..Coffee station pon ada .So x yah nak risau ,sebab Ganu skang da maju .Sebab itulah aku bangga menjadi anak jati Terengganu.Makin lama makin maju,makin lama mcm2 da ade.

that;s all for tonight.

Bye..thanx for usha.

Tuesday, June 7, 2011

Tips:panjangkan/labuhkan baju & variasikan with ur own style

Assalamualaikum..

Hye guys..come back with a simple yet useful tips.Entry panjang xnak kalah betol.Nak panjangkan lagi tp malas.Well aku da emang dasar pemalas pon.Malam ni aku nk kasi tips la.Tapi bab kasi tips ni aku ok je.Tak malas or kedekut ,nak bg ilmu x yah la kedekut sgt!!

Sebenarnya kan aku ade banyak collection baju yg long sleeve tp panjang die pendek hahha.I mean labuh baju tu tak mengizinkan aku untuk aku pakai mcm tu je.Dulu tak pe mak aku bebel 1 guni pon aku buat dek je tetap nak pakai baju senteng ..tp sekarang da agak dewasa aku da pandai membezakan baju tu kecik atau besar untuk dipakai.Miahaha.

Tak nak bebel sudah.Korang pernah tak terpikir baju korang yang pendek/senteng belambak2 tapi segan nak pakai.Jadinya aku akan bg tips untuk menampakkan baju kau yg pendek itu menjadi sedikit panjang.Boleh tutup kau orang punye bontotlah atau nampak gah tatkala korang berjalan2 lenggang kangkung di shopping complex mahupun pergi Jom Heboh *:).


Look at my picture above.Outer is peach color and shorter one ..Then how to make my shirt become longer??I wearing an extender which black color.Simple and easy rite??Lepas ni xdelah kau nak tarik2 baju kau yg da mmg pendek tu.Extender ni aku dapat kt bundle je.Murah dan sgt fleksible.It's same like singlet la and i chose soft cotton material so that xde la panas sgt bile kau pakai 2 layer rite.Tak payah la nak p midvalley ke JJ ke kt bundle pon kau boleh dpt cantik and many colors u can choose and pick.


The second one i choose an extender to match with a jacket.


On top of that,an extender that u wore can match with jacket too.Kirenye kau variasikan fashion with ur own style.Sebab itu aku pilih extender color yang flexible so u can match sesuke hati kau je.Actually kalau jacket tu dibukak mcm open air lg nice.Tapi keseksian my extender sgt terlamapu maka aku terpaksa tutup la kt bahagian atas .Hehe.


Easy rite??Dalam dunia ni xde sume yang senang dan xde yang susah jugak.Ape yg penting kerajinan korang untuk menjadikan sesuatu bnde tu menjadi lebih baik.Baju yang pendek da jd masalah dan makin complicated.Saje nak kikis duet BF mintak baju baru.HAHHA!!

p/s:no more excuse after this:)

Bye..thanx usha...

Monday, June 6, 2011

Pesen or fesyen

Assalamualaikum...

Welcome back ..I thought yesterday was my last entry.Namun aku bangkit kembali.dengan new entry for today.Aihh biasalah hormon pompuan ni tak tentu kejab elok kejab sewel kejab rase nak bakoo je and wateverlah.Talking about women ni kan mcm2 ade la mcm tagline astro 'macam-macam ada'.

Malam ni aku nak ckp pasal pesen or in english we said fashion.Aku jugak adalah salah seorang penggemar fesyen namun bukanlah dgn niat bergaya untuk menampakkan diriku lagi hot mahupun act cool je dpn public figure.Sebabnya dah memang diri aku sudah azali tidak hot!!Bile bercakap pasal fashion plak banyak pulak kategori die i mean sgt universal.Fashion tudung like pakai tudung tak bape nak siap or tak berape nak lekat,lps tu fesyen baju pulak kecik kt luar panjang kt dalam.Fashion kasut pulak mcm2 la kasut boot Phua Chu Kang pon da ade yg berani pakai pergi shopping kt shopping complex!!Slumber rite??Nak buat cmne da advance sgt bile berfesyen.Keikhlasan hati perlu jugak bile berfesyen:)

My opinion about fashion is depends on individual as long as tidak melanggar ajaran atau hukum Islam for Muslim la.Bagi aku fashion ni sgt penting di mana kau tidak akan digelar outdated atau out of date,Tapi tak kesah la kalau da jenis tak suke bergaya.Bile pakai baju tu nak yang tu je xmo tukar lain2 da.Takkan nak pakse pulak.

Fashion jugak akan membantu kau apabila kau terpilih untuk menghadiri majlis yang grand atau majlis yang ikut theme.Lets say kau dapat satu undangan party bla..la..la and the theme are hijau rimbun /flora fauna.So dari situlah kau kene pandai serikan badan korang dr atas sampai bawah.Agak2 la dgn theme party tu.Barulah tidak menyimpang dgn ape yang da ditetapkan Sebab itulah aku cakap fashion ni penting .Fashion make u more fashionable!!Serlahkan gaya anda with ur own style.

Tidak dinafikan pempuan sekarang iaitu orang Malasia kite ade satu penyakit iaitu fashion addicted.Like me also tgk Yuna pakai chantek gile ah.Aku pon nak jugak mcm tu.But i realized ,aku tak boleh nak tandingi Yuna mahupun Hana Tajima.Sudah dilahirkan sebegini..What the??Well am just simple girl and live in the round world like balls.Heeee.Bukan itu sahaja kalau aku keluar je pergi mana2 tak payah nak ckp la mmg sume nak dipandang hot mcm Hana Tajima mcm aku la perasan hahha!!Kadang2 ade yg aku tgk berpakaian pon da mcm nak buat konsert padahal pergi bundle je kot.Tidak boleh dinafikan fesyen sekarang mmg da tiade limit everybody want look hot and cool di mata2 yang memandang.

Only short entry i had describe for u guys.No more idea..Ade mase aku continue lai..Bye..

Thanx usha :)