Saturday, June 25, 2011

Perempuan materialistik !! Lelaki bagaimana??

Assalamualaikum..
Hye world and morning !!
Betul atau tidak entry aku??Persoalannya adakah benar statement itu??
It was randomly spin in my mind to talk about this topic !! I don't know is it facts/reality because aku seakan mencari2 dan terpinga2 di hutan belantara kenapa statement itu semestinya dilontarkan kepada wanita sahaja..Is it fair girls??

Don;t u think about men who married with old women just because that makcik/nenek yg die kawen ade byk harta,duit berkepuk-kepuk dan poket always tebal.Have u noticed that guys??

Okay...i don't want to blame anyone or anybody.Just chill and relax sbb soalan aku ni takkan masuk exam atau test untuk student yg still membelek buku.Bila lihat keadaan sekeliling atau pendek kate dunia sekarang semuanya memerlukan duit.Nak masuk toilet pon kau kene bayar.
Barang seperti minyak,gula dan seangkatan dengannya sudah melambung naik.Inflasi kau jgn ckp la.Nasib baik la aku bukan emak /ayah kepada 8 anak.Kalau tak mcm mano den nak boli sume2 tu dgn gaji yg ciput an.

So back to our topic.Is it true girls yang materialistic and what about men??U oll guys boleh tgk org2 di sekeliling u especially bandar2 besar mcm K.L.Example je ok.K.Lumpur, everybody know that K.L sgt high cost of living .Makan,rumah sewa kalau yg dtg dr luar bandar,transportation,entertainment lps tu nak kasi kt parents lg .Money is needs right??

Ape yg aku dpt perhatikan even i pon girls tp my experience on my past study was student perempuan ni hanya memerlukan extra supporter untuk support life dieorg kalau tak mmg tak leh survive.U got what i mean??Waktu belajar dulu mmg tough gile kalau ckp psl financial lg2 kau bukan dr golongan ank berada an??Tapi aku Alhamdullilah ayah aku mampu lg menyara aku kalau nak diikutkan waktu belajar mmg memerlukan kewangan yg sgt tebal.Kau nak kene beli extra book,exercise book,nak kene copy notes yg gile tebal lps tu divide pulak subject kau ade berapa ketul !!Mane kau nak mkn lg,sewa rumah/ostel lg.So the solution is they will find a guys yang boleh support hidup dieorg waktu belajar.Tak pe lah tue kertu janji masyukk.Kau sendiri akan rase berkat ke duit yg kau gune hanya semata-mata untuk kepentingan diri sendiri tanpa mempedulikan ckp org laen and im sure u will assume that duit tu berkat la sbb aku gune untuk 'belajar'..kononnye la kan.Aku makin tak paham.

Second factor yg aku nampak adelah perempuan yang asalnya dr golongan yang sederhana.Sepanjang die hidup die tak dpt ape pon kemahuan yg die nak.I mean everything that she want she didn't .Die nak pakai BB pon tak mampu * mcm aku mampu lakkan *..This is example ok.Nak pakai brg branded pon tak mampu.Pendek kate sume xdpt lah.So dengan mencari lelaki berpoket tebal ape yg sahaje hajat yg die nak pasti tercapai.Bukan setakat diri die malahan keluarga dan adik beradik sume sekali lah.This is true ok.Aku pernah dgr lah seorang luahan makhluk Allah ni ckp kt aku 'aku hidup susah,so aku cr lelaki yang ade kereta dan kaya supaya aku boleh bwk mak aku p jln2 lps tu belikan mak aku hadiah yg cantik2'..Pergh she told me like that okay !!It doesn't matter for me because bukan die kikis harta aku pon haha * statement kejam *.Sigh~~

This is normal thing for nowadays sbb everybody sgt2 memerlukan duitkan.Tapi org kate rezeki tu dr Allah kt mane kau duduk pon kalau die nak bg kau time tu jugak kau dapat.Haruslah berusaha,jgn hanya pandai bercakap.U want for it ,u must ask for it !!Jangan kerana kau org ssh kau gunekan kesusahan kau sebagai penghalang untuk kau maju ke depan.Org xde kaki pon boleh je cr rezeki:)

What about men??Tak de yang materialistic ke??Atau 'metarialistic' tak sesuai dgn lelaki atau lebih di kenali sebagai mesin rumput yg bukan sahaje memesin tp mengikis sekali pasir2 yg ade.hehe.I have no idea??Because kalo tgk kt paper lelaki ni boleh mengalahkan perempuan.Ada satu kes yg aku tgk wife die tu da jd pangkat nanny.What do u expect??Rase cinta atau rase harta from nanny??Lagi ganaskan der !! 

Sometimes we didn't expect what will happen to us cause we believe only ONE !! Jodoh pertemuan ,ajal maut semue di tgn die. Atau kau xdek niat nak cr laki2 kaya,tp da jodoh kau dpt laki mcm tu.Boleh bg ape saje yg kau nak.Dan kau tak pernah bermimpi untuk dpt lelaki mcm tu tp sudah takdirnya kau diberikan kurniaan tersebut.So don;t worry guys itu urusan kau dgn Dia whether u di landasan yg betul atau tidak.
Kadang-kadang sifat hasad dengki ni tak pernah lupus dalam kamus org Melayu kite ni.Makin meluap2 lah.Kau tgk org ade bopren kereta besar,kau pon nak jgk.Lepas tu kau sanggup gadaikan maruah dan tebalkan muke hanya kerana kau mahu hajat kau tercapai.Come on girls,if kau x dpt lelaki kaya/berharta tp biarlah kau lepaskan diri kau untuk lelaki yang kaya budi bahasa dan imannya.Kekayaan harta dan duit berkepuk-kepuk tak menjaminkan syurga.Remember that.

So ,pilh la jalan yg betul-betul kwn2 alam sekalian.Jangan biarkan diri anda dselubungi perkara2 yg tidak mendatangkan faedah dan manfaat dlm hidup.:D


Bye..thanx usha.

2 comments:

MarDiyana said...

erm.. this is just an opinion of mine la kan.. kalau perempuan derang panggil meterialistik... ermm.. kalau lelaki, aku rase derang nih macam parasit gak la... lam bahasa kasar die menumpang...
kalau derang panggil pompuan pisau cukur, derang mesin rumput (as u already said before huhuhu... well.. dear, i follow u :)

Shawn Razaleigh said...

lelaki pun materialistik jugak. tapi disebabkan perempuan suka dikaitkan dgn shopping, dia orang kena lebih.hihihi


jemput singgah, entry baru