Saturday, April 30, 2011

updated!!

Assalamualaikum

Rindu gile kot....
 
watever la janji blog aku UPDATED..!!





Byee")

Monday, April 18, 2011

PIZZA HUT...hoo yeeahh!!

Assalamualaikum...

Aku nak cite ni...ce cite...ce cite....td ptg an adek aku dgn suka rela meringankan mulut die " weh,jom makan pizza"...Kakak ni ape lg....da org ajak " set,lps Asar kite g makan"...Haha....murah dan hati betul adik aku sorang ni.Nama pon makanan org puteh , bukan selalu dpt makan paling common pon aku p McD,A&W kot.

Seriyes weh aku tak tipu ni i was at Pizza Hut last 3 years ago...Sape2 yg aku ajak mkn pizza all rejected!!

MAkin tak paham aku kenape xnak mkn Pizza...Tapi yg aku bace dlm otak dieorg ni Pizza ni tak mengenyangkan lps tu mcm mahal sket kan...K...fine aku bleh trime..Sebabnye perut aku x pernah buat hal ngidam nak mkn Pizza tp yg paling ketara adalah McD..Kalau die ckp nk McD aku akan tunaikan secepat mungkin.

Jadinya td kiteorg order set yg baru tu yg iklan kt tv tu..Iklan ni selalu lebih2 tokok tambah tolak chezzynye bercheezy tp aku mkn td xde maknenye tp sedap jgk..HAHA


Menarik bukan??Ini air asam boi fuzz...Boleh tahan ar tp asam tak rase gas yg lebih rasanye..



Sesi melantak sudah tibe...on your mark get set,,,,MAKAANNNNNNN!!...Walaupon gigi aku ni tak mengizinkan aku nak mkn and kunyah laju2 tp sebab makan free terpaksa ku tanggung derita!!


Tokey a.k.a tukang bayau...Trimas so much muchiess..


Macam biase extra pose harus ade..Kung Fu style semestinye one of my pose fav bile berhadapan lens camera.

o0o0...yea..tadi sedang syiok kiteorg makan,si pelayan ni mintak bil..Terpinga2 aku dgn adek aku ni haa..Nampak die tulis2 hape ntah..Dalam hati aku ni dok pk ade aku add on ape2 ke tp tgn aku slumber je  tgn ni cicah pizza dgn sos masuk mulut..Lps tu die pon bgtau " nanti tulis name,psl product,and service "...Aku ni ha jwb "o0o0"..Mcm buat report polis je..Tapi konpius sebab kiteorg di Pizza Hut not Police Station.

So ape lg,,lps makan kenyang2 aku tulis la apa yg patut..tp tadi aku rase baik hati tak tulis bukan2..Korang tau kenape??Lps mintak bill terus die explain ape yg aku tulis tu..Mak aiii malu giler...aku komen soup tawar la,lps tu aku x tahu yg set aku order tu xdek garlic bread tp bread stick yg die serve..Aku complain je la...memandai aku ni.Nasib baik la dieorg faham tagline " customer is always right ".So everything was cool je la.

p/s : nanti kalau p pizza hut die suruh tulis mcm tu pastikan anda pk lima puluh lima kali sebelum tulis.Takut tulis yg bukan disangka die nak peram rupenye time tu jugak die bg feedback!!

Bye..thanx usha

Gamerzzzz

Assalamualaikum....

Hari tu aku tgh godek lappy aku ni sebab dilanda kebosanan tahap maksima dan semestinya kebosanan yg aku terima ini langsung x boleh dibawak berunding.Lps tu aku tgk la FYP ( Final Year Project ) folder aku yg save dlm DISk D lah....teringat zaman study dolu2 lps tu igt jugak waktu present sesorang..Wahh....hilang segala penat sbb tak byk soalan yg disembur kt aku an!!

Lepas tu timbul rase x puas hati kt hati aku ni haa...Aku godek lagi  lappy...terjumpelah satu folder 'gamerz'...Aikk...aik....dlm lapan ratus lima puluh kali jgk ah aku menyebut 'aik' dalam hati aku ni.Rupenye banyak gila babas games dlm lappy aku ni!Biase aku main alien shooter je..Ala..games tembak2 alien tu...Sambung balik aku jumpe lah satu game ni.



Game ni lebih kurang mcm soccer eh..Aku lupe game ape tp aku main game ni ,tak tido,tak makan pon tak pe la weh!!


Ni tgh syok score !!Perghh..rase mcm aku terer nak mamp* time ni..Speeding gile ar ni..Kesian lak jari jemari i yg runcing ni melayan games ni..Sumpah best ar...Aku je yg ckp..u oll x suke jgn ikut ckp aku.HAHHA!!

Bytheway,,,jab ag aku continue main lg...Bye....

Thanx usha!!

Sunday, April 17, 2011

BUNUH DIRI...bukan trend baru

Assalamualaikum...
Okay...gigi aku sakit!!....Aku nak ckp bnde lain bukan psl gigi...Nak ckp pasal bunuh diri ..Bunuh diri sekarang bukan fesyen lame, da up to date mcm fesyen berpakaian jgk.Kalau dulu  fesyen yg femes kini digayakan balik adalah Vintage,Tapi  trend/fesyen bunuh diri ni memang terkenal sejak dahulu kala lagi.|
Kalu tak caye meh aku tunjuk:

  1. Total of murdered case pada 2009 sebanyak 1,579 kes .Meningkat sebanyak 18.8 % drpd 12,270 pada 2008.
  2. Agensi Polis Kebangsaan Korea melaporkan Korea Selatan mencatatkan kadar bunuh tertinggi di dunia,di mana dilaporkan untuk tahun 2008.
  3. Jepun juga mengekori rapat * macam aksi lumba lari pecut kt sukan Sea..dgn catatan 19.1 kes bg setiap 100,000 orang.
  4. Punca utama bunuh diri adalah masalah psikologi/psikiatri iaitu 28.28 % dan punca masalah fizikal/penyakit 21.88 % dan 16.17 % adalah punca ekonomi.
  5. Golongan yg berusia >61 cenderung untuk bunuh diri iaitu 31.65 %,dan mengekori kurang jarak golongan yang berusia 41-50 manakala usia 31-40 mencatatkan 17.2%,16.65% pula bagi mereka berusia 51-60 tahun.
Aku igtkan golongan muda yg paling ramai bunuh diri tp yg tue kertu ni lg ramai.. Maybe masalah kelurga kot.Anak2 nak brg branded ke ,dieorg x mampu lps tu husband/wife dieorg pon sama naik dgn anak nak brg branded2..haiih manusia...* Memandai je aku buat statement!!

So,what ur opinion guys??

Bye..thanx usha:)

NO Entry

Assalamualaikum...

Hola everyone......

Saya kematian IDEA nak update blog!!!...........


Sebab saye tgh berperang dgn gigi...GIGI SAYA SAKIT...

Umpama kene 'korek' mcm gerudi brand 'BOSCH'.....

To all my follower and visitor please wait for coming up entry OKAYY!!

bYE...THANX USHA!!

Thursday, April 14, 2011

Stuff was brought along into perut flight

Assalamualaikum...

Hye..hye...hye...* Aku gedik sikit ko marah,aku skema kau xnak bace..Abeh what should i do to make u guys happy??..Okay...guys??Refer to??Kalau aku mention ' u girls'..nanti jejaka2 kt luar sane xmo visit blog aku lg...kalau aku ckp 'u boys'..ko ckp aku gatai naa point kt jejaka je..So bg adil binti fair ' guys' aku refer both sex ok!!

Kan tadi baru beberapa jam aku buat entry pasal parents and adik jejaka aku da selamat pulang kokk dr menjalani ibadah umrah...Nothing special to show off but aku nak buat sedikit bingkisan x salahkan.I mean ape yg dibawa balik oleh mereka...kang u oll terkejut depa bak balik unta ka mane nak tau kan??Ok statement tak berasas..Sape cakap??Patung unta ke,keychain unta ke...hakeleh..u oll kecoh la!!

Da xmo merapu..Dulu time parents aku buat Ibadah Haji...banyak jgk stuff dieorg beli..tapi maklum la time tu aku xde blog lg,yang ade friendster je kot.Nak celoteh2 nanti org ckp aku menunjuk..Why??Story-mory je kot.Kot celah mane aku nak publish panjang bak karangan BM subjek ni!!

So aku publish sket stuff dieorg bak balik okay??

'Mayesen...matakaji..semarinsingggggggg!!Haa...jamp jgn x jampi!!
Botol ajaib lps gosok2 kt cap die tercapai lah hajat!! Ok tipu!!This one perfume...harge Malaysia RM50..Bapak aku beli 2...I'm not interested dgn bau die tp botol die unique.Like much2.

This one serve untuk guess..Coklat memang best..Jakun!!..yg ritu parents aku bak balik kacang2,kurma dan bnde2 seangkatan je.NO CHOC!!But this time they bought CHOC yeahh!!Big HUG!!

 Ini aku curik yg guess...Maklum lah aku tuan rumah maka self-service la jdnye..Buat mcm rumah sendiri..Memang rumah aku pun!!Sambil makan buat muke2 kiut sket lps tu snap gambar sambil tergedik2.

Hee...What the??What the comellss jubah and pashikan??Abah aku carik ni...Pandai ...nicee jee...Hehe..Bile nak pakai ni...tunggu la ada majlis yg superbb world baru stye eh..Actually die nak beli 2 ,other 1 material mcm jeans ke hape ntah tp xde..Well...yg ni pon da okeh...

K..la...sedikit bingkisan untuk anda da siap..


bye..thanx usha

Semangat ..PARENTS

Assalamualaikum...

Semalam my parents and my lil bro reached safely at Sultan Mizan Terengganu Airport.Syukur sgt sbb tiada apa2 yg berlaku since they were there dan jugak perjalanan pergi dan balik,pon nothing happened..Alhamdulillah..* Rase mcm spokeperson kt formal event je...haha... 

You know what guys??Semangat aku kembali pulih ..Er...u guys outside there especially my neighbourhood tu pun kalau dieorg bace la entry ni ...Korang tgk aku steady je dok mendap kt umah and kuar rumah pon 2 hari sekali mcm tu la * tapau lunch food and went to cousin house... BUT one thing u should know...since parents aku xde , aku sgt takot pada BAYANG-BAYANG SENDIRI. *TETT...

I dont know why,when i heard sound of motorbike engine,org berjalan-jalan kdg2 bunyi budak2 kayuh basikal aku rase nak lempang je bdk2 tu!!...sambung,,my leg mcm berat gile nak jln ,pastu rase mcm patah tgn nk unlocked pintu tgk sape yg mai!!Eh...jab....jabb....is that we called 'TAKUT PADA BAYANG-BAYANG SENDIRI"...arghh.....i need cikgu BM to teach me now!!now!!...Miahaha.

Serious..okay....itu perkara normal sepanjang aku ditinggalkan keseorangan,tak kira lah kene tinggal 1 hari ke 2 hari ke 265 hari ke.Yang tu mmg satu hal..Lagi kalau orang datang rumah sambil hon motor .dan aku berjalan kura2 menuju ke pintu dpn,dieorg nampak je kepala aku ni trus cakap '' dek,nak GAS satu,,"..DAMN!!Ini hal memang out of control der!!Aku sgt nebes bile aku nak unlock lock pad dan rantai yg panjang gile dkt tong GAS.Gigil2 tgn aku...Actually,malu dgn pak cik/abang tu...Dieorg pandang je aku time nak bukak kunci and rantai hiasan tong GAS tu..* Memang perasan!!Kes ni mmg x leh blah ar...Well...aku ngaku mmg aku seorang yang 
' shy-shy goat ' .

Waktu malam adalah waktu yg selamat bg aku..Sebabnya,no disturbia..I mean tgh malam2 xde lah org datang nak beli GAS ke,datang nak melepak suke hati buat mcm rumah kau ke an..Tapi itu lah....tu lah pasal...Ermm....

Ape yg aku nak ckp aku mmg x biase nak handle hal2 mcm tu...Biase kalau org dtg rumah je...automatik mulut aku ni jerit ' abah '...tu pun kalau die ade kt rumah,kalau x de jerit 'ma'. System mulut aku ni kan ade controller ;-) .Bile org yg xde kaitan dgn aku dtg rumah aku jerit parents aku TAPI bile kwn2 aku yg dtg system yg control mulut aku ni pandai pulak die diam!!Pelik anak ajaib kan??kan??


Ini bukan takot pada bayang2 sendiri...Tapi sedang menyusun jari and ready to play fingers game!!

So now...aku da dpt semangat baru!!Yeahh...tepuk dahi ( 2X )...Lepas ni da tak gentar untuk hidup dlm rumah sendiri.* Tak nak gune ayt takot dgn bayang2 sendiri..Lps tu pulak x payah nak kecoh bile org dtg rumah juz rilex , chill and cool...Semestinya saya rasa sangat bertenaga sekarang!!

p/s : thanx abah and ma beli pashi yg gojes and nice 'Jubah'...i like very strong!!

Bye...thanx usha!!

Wednesday, April 13, 2011

hot stuff angan-anganku!!

Assalamualaikum...

Hidup sebagai seorang perempuan ni penuh dengan keinginan an??I mean keinginan untuk shopping,makan, and etc...Malam2 sebelum aku tutup mata,aku akan melayang-layang sekejab.Alangkah bagusnya jika aku dot..dot..dot....hehe...Tapi kalau laki cmane pulak gayanye??Malas aku nak pk buat sakit otak je.HAHHA!!

Kalu aku ade duit berkepuk-kepuk,,,ayat selamat 'kalau' okay...Aku memang bermimpi mek jenin dan selalu berangan.Tak ape ,dgn mimpi lah kite boleh genggam harapan ..ye dakk??Back to our topic..Kalau aku ade byk duit sampai x tahu nak letak kt celah mane..mcm2 da buat ni derma kt rumah anak-anak yatim,tolong fakir2 miskin,buat ibadah haji dan mcm2 lagi lah..Itu harus lah kalau kite da kaya..Dan aku jugak akan memiliki tidak kurang dan tidak lebih 'hot stuff'.Aku tak tamak dan haloba.Cukup serba satu untuk diri sendiri.Byk sgt ...ish..leceh la nak kene jage bagai..diri sndiri pon tak terjage.


 *google image

Gucci sunglases.1of my fav brand yoo!!..Pergh..kalau aku dapat yg ni..konon style abes la ni...Sume org dok pandang and tunduk je bile lalu dpn aku..Mau org x pandang ,tgh malam gelap ko pakai sunglases dlm shopping mall pulak tu..ish2...Ah merepek.InsyaAllah suatu mase akan ku miliki...* bile entah!!

* google image

Aku jugak teringin nak pakai beg Jurulatih ni..Yang orilah..Tapi kann sekarang ori dgn ciplak da same je nampaknye..Because kt pasar siang ke, bundle ke,lps tu bersepah2 da ade jual sekarang ni.Perempuan mane yg x suke pakai handbag kan..tipulah kalau ko ckp,aku x suke lah..riimasss...erghh....sungguh hipokrit!!Tapi handbag haruslah lebih dr satu collection..Paling kurang 2 la yg branded 'kalau' aku byk duit.


* google image

Aku tak tahu sgt asal usul sejarah abg Fendi ni..Adakah sempena 'mona fendi' ke..Ishh..x baik aku merepek bukan-bukan...Ape yg penting * nyanyi lagu wonderpets * Fendi watch ni jgk one of my fav brand..Gile kau harga Fendi watch about 3k..dgn 3k aku boleh buat down payment beli kereta kancil..hehe..Eh salah...tersalah taip la.

Only 3 stuff aku share dgn korang 'kalau' aku kaya..Tapi kalau aku betul-betul kaya tak de le aku nak menunjuk sgt yg aku pakai barang branded.Sebab tak kaya lah boleh nak tunjuk-tunjuk ni,hakiktanya....memang x dapat pon!!


Bye...thanx usha

sifat yg suke diagung2kan dan dibanding-bandingkan to each other

Assalamualaikum..

Sudah menjadi adat di dunia ini,tambah2 lagi kite ni sebagai manusia dan insan yg biase bukan sempurna and no one is perfect okay!! *Tegas ni.Macam-macam ragam ,dgn fesyen,keinginan,keperluan ,habbit tu la ini lah.Kalau aku nak list down sume mmg tak mampulah.
Hidup ade aturan,kau buat salah kene hukum,paling common bayar denda.Tu bg kesalahan ringan.Okay..that one xde kene mengene dgn entry aku tp entah kenapa jari aku ni nak taip cm ni.Ape yg aku nak ckp adalah sifat manusia yg suke membandingkan dan mengagungkan person 'A' dgn person 'B'.Lets say :

Anak si peah ni da keje stable,gaji mahal,rumah ade ,kereta pon besaq naa!!Anak bedah x keje lagi,mendap je kt umah...Suatu petang si peah dtg rumah bedah:
'anak ko  x keje lg ke??Tgk anak aku keje pon sodap..'* Aku pon x paham nape peah ckp anak die keje sodap..Boleh mkn/rase ke keje ank die tu yg dikate sodap..ok2 sambung..'Anak aku keje tetap,kereta ade,rumah ade.tiap2 bulan die bg aku duit poket.Ko xnak anak ko jd mcm anak aku??'
That situation is normal di kalangan Melayu kite.Kenape eh kaum kite tak mcm kaum2 lain kt luo sane??Even anak keje bagus,segala harta ade,boleh bwk masuk kubur ke.Lps tu dok tnye mcm gitu,bukan ko yg bg rezeki..Tuhan yg bg rezeki tp kite yg kene cri jln,usaha.Sape yg xnak keje bgs dan hidup senang..Cube ko ckp sape yg xnak??Cume belom rezeki lg..Adat la kt ats bumi yg bulat ni sekejab kite di atas sekejab kite di bawah!!Ko kene igt tu!!
Itu satu hal..Dua hal lagi dalam pergaulan..Kau nak kawan dgn org hebat2 je,kaya2 je.Ahh..itu adat kot org kite tp aku x point kaum kite jgk lah an..Bile dapat kwn dgn org yg berstatus kite pon turut serta berstatus!!Dan selalu mengagungkan org yg ade status dan berpangkat.
'Eh aku kwn dgn ank Dato' au...Selalu lepak kt tmpt high class,makan yg mahal2 je.Shopping yg branded je'...Yang herannye anak dato' yg byk duit bukan ko yg byk duit...ish2..kesian betul aku tgk org mcm ni.Abis anak bukan dato' tak de org nak kwn la,biarpun tinggi budi bahasa,sopan sutun dan tau respect org lain.Atau kerana die x berharta so kite kene sisihkan.Tak paham aku!!

Orang pakai blackbiri2...ko pon nak pakai...Wah bangga ni kwn aku pakai BB...lps tu heboh satu dunia akulah ade BB,aku orang pertama kt bandar ni pakai BB,kalau org pertama di dunia aku x tau lah gamaknye masuk book of records kot dgn label 'first person using balckberry in the world' kau!!..Si pertama yg pakai BB ni ckp :

'aku teman mamat p survey BB,,die excited doe tgk aku pakai BB'...cett...kononnye BB inspired la tu!!Tak paya la nak heboh sgt an...jadi manusia biasa sje xleh ke??Even u pakai BB ke,pakai lancer ke..Biar org yg nampak sndiri ,x payah nak heboh.Lepas tu boleh pulak ckp 'ko ni x cool ar pakai hp 3100 je..'At least ade jgk hp dr xde langsung..hehe...So bile tgk perbandingan mcm ni umpama orang yg x pakai brg2 branded2 ni org yg x berduit ke org yg tak high class la kononnya..o0uu...Please don;t judge a book by it cover nyah'...

Ko tgk kaum lain mcm Chinese la..Sempoi je dgn short pants pasar mlm,slipper jepun seret2 tapak dah haus...Kalau ko tgk dieorg yg sebenar..Perghh...duit berkepuk2,rumah besar dan segala2nya besar lah!!
Why not kite tak contohi kaum mereka ni biarpun anak jutawan,pergi mane2 driver yg bwk tp cool je sedangkan kite sebagai umat Islam disuruh untuk besederhana dalam apa hal sekalipun..Namun apa yg aku perhatikan kaum Melayu kite ni contoh yg senang kt jalan raya..Bawak kete viva la contonhye...Perghh sombong nak mampos!!Baru kereta viva ,kalau bawak BM aku rase jalan raya tu die buat mcm hak milik nenek tiri die kot!!

Jadi kita sebagai manusia ni kene selalu beringat.Aku ulang lagi ayt yang sama.Hidup mcm roda sekejap kt atas dan sekejab kite kt bawah..Ingatlah tak selalunya kita di atas ,sampai suatu masa walaupon sesaat kite akan berada di bawah jgk.

Jadi renung-renungkan dan selamat beramal.InsyaAllah..

p/s : tiada kaitan antara yg x bace ataupun yg sedang membaca entry ni..

Bye...thanx usha:)

Tuesday, April 12, 2011

Tutorial:Smart messy style shawl

Assalamualaikum...

Erm..erm...sore throat...* Erm ni jugak adalah ayt yg menghanjeng kt org yg aku x suke..Hee...Aku x tau kenapa lately aku mcm x segan dgn webcam.Lagi2 nak buat tutorial ni lps tu upload bg u oll tgk..Kenape??
* Katakan kenapa....*
Presentation kt kolej dulu bolehla tu pun ngadap berape ketul je manusia kt kelas waktu present.

Actually ,haritu aku tgh makan eskrem lantas terfikir kt buah fikiran aku ni,ape hal aku x buat video untuk tutorial ,video lg effective and senang nak faham dan x perlu korang nak bace byk2.Igt tak entry ni tekan keypad/tetikus kuat-kuat kt sini.First entry for tutorial tudung..

Maka dgn semangat yg separuh gementar aku buatlah first video untuk tontonan anda semua Baru je beberapa hari yg lepas..Lupe meh aku linkkan.Tekan sini..Haishh..mcm host nona pulak.Da buat satu tak cukup,tamak betul la kawan aku yg request ni nak suruh aku buat lg..okay,,okay...aku buat der...Heee.Ini semua inspired by Hana Tajima la ni....kuat betul pengaruh kau yea.Okay x nak lenguhkan jari aku ,kite tgk je video serious ini :)



video
Slank Ganu i mmg pekakkk....english pon turut serta jd slank Ganu.;p..Actually review balik video ni rase mcm poyo semacam je yg awal2 x tau lah kenapa lentok begitu...HAHHA!!


Bile da penat buat video..* penat ke??Tak pun...Kasi tunjuk and demo lah kt u oll hasilnye yg x superbb ni!!


Last but not least...Buat muke perasan fotogedik sket..ahhaa...

Lupe nak mention kt video,tak pelah sementara aku rajin nak taip ni so aku taip jela.U oll share kt sape2 yg xtau lagi..Da tau xpe lah ,diam je...Heee

p/s : sharing is 'loving; rite??Hahaha...

Bye..thanx usha.

No birth cert,no school!!

Assalamualaikum...

Pagi bute tadi,igtkan mata je yg buta.Pelik dunia ni...erm..continue pagi bute aku tgk tv3..MHI kot ..eh x perasan la, tau tgk je 2 org yg mengacarakan rancangan tersebut which Wardina and sorang mamat mate stim.

Yang sempat aku tgk ,topik yg mereka war-warkan adalah 'Ah Long busted' = ditumpaskan...Lps tu bla...bla...bla...Then second topic is 'tiada sijil kelahiran x leh sekolah.'.That topic quite interesting sehinggakan terang sekejab penglihatan aku.Tragis betul...Kes ni berlaku kt Nogori Sembilan * If not my mistaken..Jgn salahkan aku cz aku tgk td pon mate terang untuk beberapa saat je,  maka telinge pon kurang pendengaran.

Kenape jd mcm tu??Guys what do u think??Sedangkan parents is citizen of course lah but thier child didn't have birth cert..Yang sempat aku tgk td dlm 6 orang la ..lps tu Indian sume kot.

Why ,perkara ni boleh jadi??Pihak sekolah or Kementerian Pelajaran xleh bg inisiatif lain ke..Sementara mereka dapatkan cert birth bg la budak-budak tu sekolah dulu.Kesian budak2 tu nak belajar,jumpe kawan jumpe cikgu??Wajarkah diperlakukan sedemikian rupa??

Korang bayangkan start dr 24 Feb 2011 lagi dieorg x dpt pergi belajar gara-gara xde birth cert..Sekarang da bulan berapa??Hari keberapa dalam bulan ni??Jam pukul berapa??Ish2....You know what,satu lagi an ,dlm2 telinge aku x berapa nak jelas kedengarannya,sorang drpd 6 org budak2 ni will sit UPSR Examination...Abis,lets say lah dieorg x dpt birth cert tu,xkan nak extend exam or langsung x leh sekolah..Aduh!!Ape psl aku pulak yg naik risau sgt ni!!

Cuba menggambarkan perasaan yg sgt cemas dan buntu if aku jd parents dieorg.Parents dieorang maybe mengharapkan yg lebih baik untuk perbaiki taraf hidup jika dieorang da berjaya besar nanti dan anak2 dieorang ni la bakal pewaris bangsa,agama dan juga negara!!Hopefully,jgn jd mat rempit yg takut nak race kt litar,,hakeleh,jgn pulak jd doktor pastu inject najis pulak tu..tak patut..Mintak jauh2...

Pihak berkenaan tolonglah turun padang untuk membantu budak2 ni.Kalau x nak turun padang pon jejaklah sekolah budak-budak ni dan buat perbincangan how to solve that problem.Dunia sekarang ni kan sume da 'black and white' dlm apa2 hal sekalipun..Bukalah minda ,tajamkan sel-sel otak;-)
Harap-harap coming soon atau sepantas yang mungkin budak-budak ni dapat sijil kelahiran dieorang dan kembali ke sekolah seperti biasa..

p/s : thanx for reading..

Bye,...bye....:)

Sunday, April 10, 2011

Recipe:mini roll bread with sausage filling

Assalamualaikum...

Waktu pagi adalah waktu yg sgt malas untuk aku meredah awan biru yg comel.* Take a notes, pagi walaupn sekarang hampir menjelang maghib..Okay...td pagi lah aku buat breakfast seperti yg tertera pada entry.Terpaksa masak sbb malas nak keluar lps tu pulak perut aku already mendendangkan lagu Muse.Maka, aku jalan laju2 dr bilik menuju ke dapur.Dengan ligatnya otak aku umpama gasing berputar memikirkan sarapan yg ingin aku sediakan.At last terciptalah 'mini roll bread with sausage filling':

* Memang color x cantik..hangit + hitam...HAHA...

Senang aje nak buat..Macam u oll beli kt kedai tu..Tapi yang aku buat ni try and error tp aku bernasib baik recipe ni x error ;-).

Bahan-bahan untuk filling adalah bawang merah,bawang putih di potong dadu,sosej potong ikut suke korang lah nak potong cube a.k.a dadu atau mengikut rentak jari semasa memotong.Pastu tumis semua bahan2 tersebut sampai naik bau dan last sekali masukkan perasa.Senang bukan??Da siap masukkan dalam mangkuk or watsover.

 * Sausage filling

Kulit nye pulak ,ambik roti dan buang kulit kt tepi.Lps tu masukkan filling yg da digoreng tadi.Then gulung sampai hujung and sapu telur kt hujung kasi melekat.Lps da gulung celupkan ke dalam telur.Tak perlu deep fried juz letak sedikit butter/mentega dalam pan.Goreng sekejab je.


Dua ketul in progress..tergolek dlm pan..Kesian pulak aku nengok ..Tapi biarlah demi menjaga agar perut aku terisi ,terpaksa aku sisihkan semua perasaan kesian dan simpati!!

Oh before terlupa kalau korang x suka makan sausage boleh gantikan dgn kentang or sardin.Make sure kentang direbus separuh empuk.

So ape ditunggu lagi,kalau rajin try buat sekarang.Kalau malas x osah buat la..Bye:)

Thanx usha my entry

Saturday, April 9, 2011

wedgie-wedges:)

Assalamualaikum..

Bercakap pasal wedgie-wedges..Bukan cheezy wedges mahupun wedges kentang.Tetapi wedgie-wedges ni dipakai pada kaki anda.Dulu2 la aku ni jadi penggemar wedgie-wedges tau,sbb tgk sis aku pakai cm sempoi gile and ketebalan die boleh tahan 'tak tebal sgt and tak nipis sgt'..Camano tu??Aku pon tak paham.

FYI,my sis adalah my inspired because apa2 pon die pakai aku konpom nak ikut tapi tak tiru la.HAHA.Then ,one day aku tgk die pakai wedges ni..OMG...lawanya!!Pusing2 Ganu x de lagi time tu..Then aku pon sms sis aku  'weyh,,aku nak jugak wedges mcm kau pakai haritu..nak black color tau'...
* Kejadian ini berlaku bulan September 2009 * jgn dikenang barang yg lama cume mahu mengingati barang yg lama'.. .She replied my text 'ok'...Meluap2 da time tu nak pakai wedges.Bangga la konon aku je yg pakai!!Heeee...

At the time ,wedgie-wedges yg glemer kt kiosk The Curve,Damansara..The one and only ,mmg dkt tmpt lain mmg kau xkan jumpe ah!!Aku pon x tau cmane aku ni 'gile' sgt dgn wedges time tu,da dapat satu,tambah lagi dua,da ade dua tambah lagi satu.Kau kirelah sekarang how many pairs my wedgie-wedges collection.


Cmni ar collection aku.Banyakkan..Kalau u oll nak tgk byk  lagi bleh click sini..

Lepas da dapat ape lg bergaya sakan lah..Tapi kan..kan..kan...aku xleh pakai lama2 because sis aku beli yg tebal gile sbb yg lain xdek saiz..U know,, kaki aku mcm kaki gajah!!Payah betul nak mencari ,mesti xde saiz :(.

 * 2 tahun lps...comel sket ,muke bulat!!Lengan pon besau!!Ahakss

Kau tgk..tebal tak??Tibe2  rase mcm aku paling tinggi time tu.HAHA.Naik lenguh kaki aku melecet lagi...Payah2....dengki betul x leh tgk aku nak bergaya sikit.Time ni dkt TER ( Terengganu Equestrian R......) lupe ah.
Kiteorg main bowling kt situ haa.


Ok ini sis aku.Tak berapa nak nampak mungkin mak aku besar kot..Hee..gurau je..Wedges die sgt comfortable mcm aku ckp td 'tak tebal sgt and tak nipis sgt'.

 * Original roxy wedges ( google image )

Kalau dapat yg ni kan best...Tapi tu la kaki aku tak mengizinkan aku pakai jenis cmni.Nak kene belit lagi satu hal,atas belit ( shawls ),bawah pon belit konpom kene tinggal.

Sekarang ni pon da berlambak2 wedges ni jual.Da mcm2 jenis dan warna.Aku p pasar borong haritu pon byk gile..Tapi sekarang da x heran da ,aku lebih suke pakai flip flop je.* Ayat berlagak gile kau ni..haha

Itu je bye...

Thanx usha

Tutorial:How to wear shawls with simple style and looking very cutee....

Assalamualaikum...

Sudden ..aku rasa nak demam derr...Td tghari da dpt dengar suare parents jauh nun di sana * Tukar waktu ,tghari smlm lah.parents aku call.Ermm....today aku x nak ckp panjang tp aku nak tunaikan permintaan kwn aku untuk buat tutorial.Ini saje yg dpt den tolong..Tolong jgn gelak comel bile tgk video ni!!Macam kelakar gile ah..


video

Hope u guys will like it.Ade sedkit gangguan teknikal ,aku 'stuck' selama 5 saat namun aku gagahkan jua record video ni tanpa rase bersalah.Damn...:)



Kau orang jgn hengat senang aku nak record ni.Da 'shy-shy goat' tp buat bodoh je.bagus tak??

p/s: boleh tgk-tgk ,jgn sentap2,komen bagus-bagus22222...aku lagi suke...Heee

Bye..thanx usha

Friday, April 8, 2011

experience di pagi Jumaat

Assalamualaikum..

Hola...da boleh online ni..ape lg beronline lah habis-habisan.Erghh...gila traffic??Sape ckp tu..tak syg mulut tau..heee...gurau je lah...Pg td aku terase nak makan nasi lomak aku bwk cousin aku bertemankan 2 org hero .Tapi kt Terengganu ni nasi lomak tak ade lah mcm kt luo sane ade rendang,aym berempah,kerang ,sotong sambal dan yg sedap2 lah.Paling gah pon aym berempah dgn ayam merah je kat Ganu ni.


Nasi lomak lauk sambal dgn ayam goreng berempah lps tu telur mata....Sikit sgt...x kenyang..* Kau mmg x syukur nikmat...HAHA...
Lepas tu cousin aku ajak aku pergi pasar borong.Sepanjang 25 tahun hidup x pernah jejakkan kaki aku yg x berapa nak gagah ni kt pasar borong.Pes time.Macam best.Tgk gelagat pak cik dok menjerit '5 sekilo,5 sekilo'...Aku mencari2 suare itu.Tapi x jumpe.


Yang ni kt kedai 3 barang 10hengget.Disebabkan jakun mcm x pernah jejak pasar so aku snap la apa yg patut..Hee...Padahal same je mcm pasar malam a.k.a pasar minggu a.k.a pasar siang.Bangga ah sebab dgn cousin aku boleh pergi,kalau ma aku ajak ni konpom tarik muncung der!!Heee
Ade lagi gambonye tp malas n line slow nak matii....tapi seronok ah hari ni pepagi bute g jalan-jalan...Haa...

Bye ....thanx usha:)

Thursday, April 7, 2011

Tips:Adat bile menumpang

Assalamualaikum...

Entry sgt sesuai untuk ditaip di pagi yg cerah ni.Kalau malam,ke ptg ke ok jugak tp da terlanjur taip pagi ni so teruskanlah * Lagu agnes monica..
Aku tahu kt luar sana ,mungkin ckp,,hakeleh itu tips mau kasi tahu..Kau jangan main2 der,ini serius okayy...Jangan kau nak buat dekk je..

Tak kirelah menumpang kt mane2 pon,rumah saudara ke,rumah sepupu ke,menumpang tido kt wakaf ke atau menumpang rumah laki kau a.k.a rumah mertua atau rumah bini a.k.a rumah family kpd bini kau lah!!Ade yg x ambik port tau bnde2 mcm ni...So aku nak kasi tips sket ,lps ni korang boleh lah praktikkan.Cikdauss:

  1. Jangan sesekali tinggalkan tempat yg anda tumpang dgn keadaan bersepah-sepah * For example,kau tido kt katil die,mesti ade selimut,bantal,ke tilam extra ke an.So bile bangun tido dan hari last kt situ ,make sure u oll lipat dan kemas sume barang yg dah kau gunakan.
  2. Kalau first time menumpamg rumah kawan,do a same thing jgk tp jgn lupe wish 'terima kasih ah,tumpangkan aku kt rumah kau'.Itu penting,walau kau segan cmane pon,HARUS ucap time kasih.
  3. Name pon menumpang kan,bile tuan rumah tgh masak ke buat ape yg patut kau kene tunjuk muke kau kt depa.Jangan pulak menghilangkan diri atau sembunyi diam2 kt bilik atau kau bersenang lenang dpn tv walaupun tuan rumah ckp 'x payah lah tolong ,boleh buat sorang je'...itu bukan jawapan die ,tp si penumpang yg kene jawab 'x payah susah da la tumpang rumah,saya nak, saya buatkan sendiri'..Betul tak...Jangan pulak tibe2 kau jadi lurus mcm tiang api,die kate x payah kau pun blah cm tu je..Jangan sama sekali!!
  4. Jangan sesekali kau sentuh barang -barang yg kau rasa berharga .Mcm masuk bilik die saje2 nak tgk ape yg ade .Tak boleh ,ini boleh mendatangkan keraguan si tuan rumah.Kalau boleh tempat selamat kau nak usik pon pergi ruang tamu tgk ape yg ade.
  5. Kebersihan...o0o0 ini sgt penting okay...Contohlah kau gune toilet ke ,jgn sesekali kau buat bnde yg kau rase x patut.biarpun dalam hati kau' Biar je lah cmni umah aku ade org gaji,aku x perlu buat sume ni'..Ingat kau menumpang so kene ade aturan semasa menumpang.Jangan jadikan tuan rumah sebagai 'bibik' !!!
  6. Bagi yg da kawin ke jgn pulak kau nak 'berasrama' lebih-lebih.Kene ingat kau tu menumpang.Jagan sampai tuan rumah cakap ' tak malu betul dieorg ni,menumpang buat cara menumpang'.Kau jgn igt ape2 yg kau buat kene pk perasaan org lain jugak.
Pendek kata bile kau tumpang rumah org ni kene tau aturan die,Banyak bnde kene tau.Kalau kau buat ape2 pon mcm kau kotorkan atau tinggalkan bersepah jangan kau ingat tuan rumah x cakap ape2 kt kau.Fikirlah secara logik takkan tuan rumah nak 'sound' kau depan2 ...ye dakk??Paling kurang pon ckp dalam hati.Diam bukan bermakna tak rase ape2 cume simpan dalam hati.
Tapi bg yg faham bahase dieorg akan pk.'aku menumpang ni x boleh tinggalkan sepah2 mcm ni,nanti kecik hati tuan rumah'.

Renung-renungkan dan selamat beramal..insyaAllah...


hey..wally...wally....HAY!!

Assalamualaikum....


Bunga apakah murid2??Cikgu pon x tau ape tajuk bunga ni....HAHA...Nampak nice kan??kan??
Sorang ngaku boleh, yg bunga ni cantik...Plsss....;-(


Yang ni roses...Kondipen je roses...HAHA....betul kan ini roses maa...
Korang mesti dok pk amende aku dok merapu ni..Well...aku telah 'menjahanamkan' dapur ma aku dgn menampal wally-wally ni.Aku mcm agak kesian kt wall tu kalau dibiarkan kosong je.Die pon nak cantik jgk bukan manusia je nak cantik.
Actually , wally yg first tu ditampal on left side,roses on d right side.Konpom parents aku balik nanti dieorg akan cakap 'da x de keje nak buat kamu ni'...I will say..."YES" dgn pantas sekali.

P/S: Aku bukan minah bunga tau,tp time beli wally2 ni hati aku berbunga2..:p

Bye...thanx usha...:)

Tuesday, April 5, 2011

Luahan hati si jiwa x kacau

Assalamualaikum...

Aku ni mmg suke BW...konpom!!Tak tipu because aku mmg seorang yg rajin...Hee..Because bile BW aku rase seronok sgt tgk blog2 org lain yg gempak,byk info kadang melucukan * suare kecik ini senyum sesorang tatkala membaca entry yg melucukan.

Tapi satu je yg aku x suke bile tgk blog yg crowded dan sgt berat.Nak keluar header pon makan setengah jam jugak ah.Kalau yg mcm tu mmg awl2 aku tolak ke tengah ah kan.Kene pulak tenet mcm siput berjalan2 meminta simpati.Bukannye hape ,aku da kene dgn satu blog ni..tak taulah ape yg die godek-godak dgn blog die sampai hang lappy aku.Ingatkan problem lappy aku.Jadi tanpa membuat tuduhan yg melampau aku try and error.Asal tgk blog die konpom lappy aku hang..Ish...sori der...wa mmg x singgah makan angin la kt blog lu.

Tapi aku sgt menghargai bakat beliau yg sungguh terer.Hee...gurau je...

Bye..thanx usha;-)

Monday, April 4, 2011

apabila huruf 'T' diperlekehkan...

Assalamualaikum...

Hay..anda 'tihat'...da ma'tttan' belom....'titew' tak 'mattan' lagi...

U ni mmg 'tomey' sgt2...i loikeeeeeeeee....

Agak2 kaulah...if first timee u oll terbace atau mendengar ayat-ayat sebegitu..**bukan ayat-ayat cinta.Sakit mate tak?Agak lidah boleh tergigit tak??
Korang boleh faham tak ape yg si penghantar,si penulis mahupun si penaip mahu sampaikan??

'Itew'....tak de lah 'tomey' sangat dari segi penulisan ayat -ayat yang power namun x boleh kalahkan ayat si penggemar huruf "T" lantas huruf "T" jugak diperlekehkan!!Aku makin x faham kenapa manusia kt atas bumi ni especially kaum Melayu kitelah mau merosakkan  bahasa kebanggaan kite di mana B.Malaysia yg menjadi bahasa asas di kalangan rakyat Malaysia.Tidak kira chinese,Indian malah mat and mek salleh pon pandai ckp dgn betul. mereka pon belajar bahasa kite.Name pon 1 Malaysia..jerit sekali '1 Malaysia'!!.Perlu ke kite rosakkan bahasa sendiri sedangkan kaum kite yg mendorong kaum lain mengagungkan bahasa Malaysia.

Depa pon berebut-rebut nak belajar bahasa kite tp kaum kite senang2 pulak buat pengubahsuaian.Da elok dewan kamus dan bahasa terbitkan ayat dan jgk bahasa yg betul dan berasas tp korang pulak x ambik peduli!!* Ayt tegas dan selamat...Heee

Aku pon kadang2 menggunakan bahasa ringkas tp tidak lari dr apa yg ingin disampaikan especially text sms.Well...mmg perlu sbb bile text msg tak same mcm taip blog an.Screen enpon x same saiz mcm screen lappy.So kene lah pendek-pendekkan.Boleh jimat kredit.Tapi setakat ni xde lah pulak aku menggunakan ayat-ayat yg pelik sedimikan rupa.Aku jugak x kate aku ni langsung x gune ayat-ayat pelik begitu.Ade jgk tp x byk atau tak terlalu obses dengan ayat begitu.

Di sini aku ingin berkongsi sahaja supaya kite semua dapatlah menggunakan bahasa kite sendiri dgn cara yang betul dan jgn pulak diubah2 sehinggakan lari dr maksud yg sebenar.Korang nak ke nanti pergi tempat yang formal tersasul cakap.Mula lah org mengesyaki kau berlagak mcm bdk kecik yg baru belajar cakap masih pelat2 lg.

* Budak 'tecik' ni pon pandai cakap...'erhheehhee...aggugaggga...maammmaaa........'''

P/s : No terasa or touching..Entry ni pon suke2 je...Hehh

Thanx usha

bilberry eyebright & Bio-msm 750

Assalamualaikum...

Aku pon tak faham dgn entry aku...biotek,biologi pon aku x penah belajar pasal bio tibe2 wat entry bio...MSM 750 pulak der..apakah.Kau faham??Aku mmg x faham la..Cumenye aku rase nak share or berjawab soal ke main kuiz2 ke.main hide and seek ke..1,2,3..carilah saye!!.HAHA.

Aku skang ni sgt suke untuk makan tablet kesihatan especially for reduce my eye bag.Perghh...eye bag aku mmg mengalahkan mata mangsa kene tumbuk r bebs...Panda bear pon jeles tgk mate aku!!Macam2 care da aku buat seperti tido awal bgn lambat,bazirkan timun dlm peti ais tempek2 kt mata aku.Buat ulam lg best dokk!!Pakai eye mask.Malangnya eye bag sgt bebal mmg tak mau kalah.At last aku jumpe bnde ni.


Reducing eye beg dgn care menelan tablet yg dlm boto biru tu.Igt x aku ckp dlm entry ni.This tablet quite effective la bg reduce eye bag aku yang degil mcm kotoran yg tak mau tanggal.Lagi fungsi bukan hanya reduce eye bag,meningkatkan kadar penglihatan bg korang2 yg rabun,lps tu menggalakkan peredaran darah di bahagian mata.U oll kene continue makan la jgn stop until u got a good feed and sampai korang rasa puas hati dan mau menjerit satu dunia yang tablet ni sgt bagus.Korang yg bekerja kt opis menghadap fb pon boleh makan untuk mengurangkan keletihan mata.Satu botol ini content of 30 tablets.Take 2 tablet twice daily;-)

Bukan satu je problem aku,tolak dulu psl botol purple sebanyak 35 darjah selsiyes.Da la mata panda,rambut pulak mcm harammmmmm...Asyik falling2 je u..Benci makk!!Then ,kwn aku bg free kt aku bio.......botol hijau jiran botol purple ni.Baru 2  hari makan.So x tau lg feedback .Actually tablet bio berfungsi untuk menggalakkan pertumbuhan rambut dan jgk bagus untuk kuku..Tak leh ckp bukan2 cz xde feedback lg.Tunggu rambut aku kembang mcm bob marley lps tu kuku pulak mcm manicure an....Baru aku kecoh.

Bye..thanx usha entry aku.

nasi berwarna biru disepahkan dgn daun warna warni

Assalamualaikum..

Pagi bona den buat entry ni.Biarlah...Sudah 2 hari aku manjakan diri dan boikot untuk tidak mengotorkan dapur..Kau igt aku rajin sgt nak masak bagai2 pastu nak kene kemas balik sorang2..Memang tak lah kan.Maka mulalah diri ini berlagak seperti orang yang kaya raya namun papa kedana.HAHA


Tau apakah barang kat atas ni??Barang ke??Nasi la bhaii....Disebabkan aku sgt malas untuk masak jadinye inilah menu makan malam aku semalam.Orang kelantan and terengganu suke lah makan nasi ni..Memang familiar pon...Org keel lumpur pon da pandai makan tau..Dkt jln tar tu belambak kalau p jln2 hari sabtu..
Lagi meriah dr yg aku mkn ni.Ade yg ade daging la,aym roasted la,.Cubelah mmg sedap...

Bye...thanx usha my entry..

Friday, April 1, 2011

scrub badan

Assalamualaikum

Hye....rajin secara membuak2 mau update blog ni..Aku xde nak cite ape sgt tp jari aku ni yg gatai nak menaip.Well ,ikut gerak jari namun hati yang gatal ..
U oll kat sini biasa pakai  scrub badan??Scrub muka ??Scrub kaki??Sume x pernah!!Ok aku faham.Kadang2 manusia ni rambut je sama hitam tp hati dan perasaan x same .Unfortunately,persoalannya adakah memakai scrub perlu ade hati da perasaan ataupun main rembat je rase nak pakai kau pakai je.Forget it....

Well aku ni mungkin x sama lah dgn korang.Aku ni kadang2 menjaga  dan menitikberatkan penjagaan badan.Aku tak bermaksud korang tak ambil berat  ke hape kan.Terutama waktu mandi.Mugkin bg korang pakai shower gel sudah cukup untuk membersihkan sisa2 daki baki pd body u oll.Tapi u oll kene pk baik2 dan gunalah ketajaman minda setajam pisau iron chef kt AFC channel tu.Sabun tidak cukup membersihkan segala kekotoran tau.Ia mungkin membersihkan secara luaran sahaje.Itu pendapat aku lah.So the other method instead of shower gel is using body scrub.Ce tgk kt bwh ni:

* The body shop body scrub.Ini cilok kt google.Aku x mampu pakai yg ni.Pakai murah2 je.Heee

For me lah body scrub ni perlu sebab ia boleh menghilangkan segala kekotoran malah melicinkan dan melembapkan kulit badan.Ia jugak berfungsi untuk menanggalkan sel kulit mati.Ops..sebelum terlupa scrub muka aku x pakai okay..Sgt takot untuk menempek bnde2 begitu sbb kulit muka aku sgt sensitip.Scrub badan ni pon aku pakai base susu or yoghurt.Biasenye bahan2 yg berasaskan susu ni bagus sgt untuk kulit nanti kesan kulit u oll mcm kulit baby baru lahir tau.Da la mcm kulit baby putih gebu pulak tu..Sape x mo mcm tu an.

Kalau pergi spa ,aku x tau lah dierog pakai scrub jenis ape tp ade yg boleh menghilangkan panau pd badan pon ade jgk tau..FYI aku xde panau tp haritu tgk kt TV ckp psl scrub yg boleh hilangkan panau.

Macam aku lah tgk pada tahap kerajinan aku ,kdg2 aku pakai 2 kali seminggu.Kalau minggu dpn mls nak scrub so at the time aku scrub badan aku dgn penuh semangat kereta waja!!Sampai mengelupas tgn pon pernah jd jgk.Kalau hari ni da pakai lps tu esok aku keluar dan badan terdedah dgn habuk dan debu2 jalanan so aku kene rajinkan diri untuk scrub buat kali kedua ;-).Biarpun aku sedar scrub badan sgt memenatkan urat2 tgn aku yg x kental ni.

Lupe lak nak bgtau da bebel panjang ni u oll mesti nak tau aku pakai scrub ape kan..Atau u oll x nak tau pon.Tak kire lah nk bgtau jgk.Aku pakai scrub which is cosway product .Bioglo shower scrub.Scrub ni ,sgt nourishes and softens.Suke sgt3 sampai bercucuran airmata time scrub bdn.Kenapa aku suke sgt scrub ni because the scrub content with yogurt and honey.Memang peberet aku lah.Murah je x sampai 20hengget pon.Lg ade promotion buy 1 get 1 free..Lagi aku suke.

Most important is scrub ni tak terlalu kasar mcm sea salt scrub.Sangat sesuai untuk kulit sensitip mcm aku.Bile scrub xde lah rase sakit sgt namun memberi  kuasa pembersihan yg sgt luar biase mcm super power!!

Jadi ape lg ,berfikirlah secara rasional .Jom scrub badan mlm ini jgk..

Thanx usha my entry.:D