Tuesday, May 22, 2012

santai selasa.

Assalamualaikum

Nama penuh aku Hafizah Shamsudin.Umur aku da cecah 20-an..cehh!!Remaja lg la teww!!Waktu aku kecik-kecik dulu sangat lah comels sebab ade iras-iras anak cine sesat yang bermata sepet + sparrow on left side.Tak tipu ..Reality mate aku waktu kecik memang sparrow on left side sebab tu lah comels.Aku selalu je jadi perhatian orang ramai sebab keunikan yang Tuhan bagi kat aku like " international look " giteww.Syukran.

Semakin aku meningkat usia 8-9 tahun ,tibe-tibe aku rasa macam aku ni anak "latin" yang macam dilahirkan kt Nigeria or Syria mahupun bangla.Series aku rasa aku la paling gelap,dan tak cantik dalam 6 orang adik beradik.Terus waktu umur lebih kurang 8-9 tahun aku tidak lagi menjadi attraction seeker.Kesian.

Dan aku jugak mempunyai tabiat luar biasa berbanding kanak-kanak normal yang seangkatan umur dengan aku.Aku tak suke pergi sekolah.Waktu pre -school dulu aku selalu je jadi pelakon terhandal .Realiti aku ni memang hebak and diva la waktu tuhh!!Waktu pagi ,kalau mak/abah aku kejutkan aku pergi sekolah,laju-laju je aku bangun ,cergaskan diri dan aktivkan diri macm iklan milo kt tv.Lepas da siap mandi and makan abah aku akan hantarkan aku dekat tepi jalan dan biarkan aku jalan sorang-sorang.and,,at the time aku akan berpura-pura sakit perut macam cirit-birit gitu.Lantas abah aku pimpin tangan aku dan balik semula ke rumah.Teknik penyamaran itu sangatlah berhasil kerana abah melihat kesungguhan aku start dari bangun tido hinggalah berjalan pura-pura nak ke sekolah :)

Well,bukan waktu kecik je,sampai besar pon perangai tetap tak berubah.Dulu-dulu kt sekolah aku tak suke bergaul dengan budak-budak lain.Bawak diri aku sendiri ,lone -ranger katekan.Waktu rehat aku tak peduli dah sape yang ade kt sebelah aku,janji depan mate aku terhidang cekodok bilis dan air milo,Menu terhangat waktu pre-school dulu.Waktu main pon aku main sorang2 tanpa mempedulikan perihal orang lain.See...bagus ke idak aku ni??Tak pernah menyusahkan orang tau.ehem (*_*)

Bile menjangkau usia belasan pula,aku jugak sudah mule pandai bergediks.Bukan bergediks dengan jantan tapi bergediks dengan trend di sekolah.Aku pon tak paham trend sekolah menengah waktu aku form 1 -3 cam gitu trend pakai kain labuh gile yang boleh sapu lantai dan senteng gila sampai nampak stokin.Ini memang betol-betol gile trend.Lepas tu pulak tudung singkat sampai menampakkan leher dan lengan baju dilipat sampai ke siku!!Kau paham tak??Tapi aku xde la gila macam tu.Dulu aku suke ikut trend yang masukkan plastik dalam awning tudung sebab tudung asyik kemek je!!Hahaha..

Waktu sekolah dulu aku ni kategori bodoh + pandai + nakal.Pakej kau!!Abang aku adalah seorang penolong  pengawas dan pak cik aku guru disiplin.Kau bayangkan semua berpengaruh.Tapi aku??Huuh..hampas santan basi betol.Aku ni kaki ponteng.Aku suke pilih tempat duduk paling belakang dan dekat dengan pintu.Salah satu factor aku decided nak duduk bahagian belakang sebab aku boleh menyelinap keluar sesuka hati bapak aku je,Yea sekolah itu memang sekolah bapak aku :).Tingkatan 3 paling kerap aku ponteng,tak paham cikgu membebel aku dan kawan-kawan aku keluar secara bergilir-gilir.Dan port ponteng seharusnya TANDAS yang wangi itu!!

Perangai tak bermoral ini berlarutan sehingga aku masuk form 6.Memang tak insaf.Aku memang da pasang niat,kalau masih bersekolah tingkat 6 aku takmo dah jadi pelesit.Tiap kali nak pergi sekolah pasti akan cakap sorang-sorang,aku nak berjaya,berjaya,berjaya..Berjaya versi DORAEMON adalah!!Tetap same ,tetap duduk di tempat paling belakang.Tak tahulah ape masalah aku ni,aku pon tak tahu nak describe bro!!

Macam mane nak berubah kalau kawan-kawan waktu form 3 masuk form 6 jugak.Memang tak ar kan.Tapi tak pe.Biarpon aku dan kawan-kawan bukan best student tapi kiteorang mempunyai budi bahasa yang tinggi dan sopan santun.( langsung takde kene mengene )hehe..Nak cakap la kiteorang pandai ambik hati cikgu tau.Tak pernah kene marah walaupun malas mcam taik!!

Namun sekarang aku jugak sangat bersyukur sebab masih diberi peluang olehNya untuk memanjangkan lagi jangka waktu belajar walaupun result tak gempak tapi cool.Sempat jugak lah aku meneruskan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.Bagi aku itu semua adalah priceless gift from Him.Sape kate result macam watever tak boleh sambung belajar.Sape kate orang yang selalu dicalonkan best student boleh berjaya sampai bile-bile dan tidak semestinya orang tak lulus SPM selalu gagal.Itu semua adalah kuasa Tuhan.Kita sebagai manusia hanya mampu merancang..Rite??


Ikhlaskan hati,kuatkan semangat.
Thank You Allah for the gift.It is beyond  my expectation.Sangat bersyukur.

This picture was taken on my graduation day at PICC ( Putrajaya International Convention Center ) with Sir Ian.Sir Ian adalah dekan di Coventry University,UK. * gambar 3 tahun lepas *


Walaupun aku tak pandai tapi at least dapat jugak aku bak balik segulung Ijazah yang berisi " Business IT with Accounting "..Second class upper je pon.Tak kecoh lah.

Sides note:Realiti budak malas tak selalunya gagal.Realiti budak rajin tak selalunya berjaya.

Kbaii!

16 comments:

sis92 said...

huhu banyaklah psamaan kita kahkah..
yang benda alah keras letak kat tudung tu paling tak boleh blah..bila lama sgt dia berpeluh =.=

P U C A T said...

haha.series.
trend itu mmmg digilai bdk2 skolah.

IntaNBerliaN said...

hihii pelakon yg hebat ek.. :-)

MuniRAH Kadir said...

bestnya da graduate :)

Hanie Dew said...

moral of the story is, budak nakal tak semestinya tak boel berjaya..hahahaha..

baru first time gi sini dah kenal.
(^.*)

m!3yr4h_LolLy said...

tengok gambar graduate, terus tak sabar nak habiskan study

Cik Yatt said...

hehe..degilnye tuan blog ni time kcik..hee..btul2 tak smestinye spm tak hbat tak bole smbng blaja..smue tu rezeki Allah//

Liyana Izzati said...

Hahaha. Nak tergelak baca entry ni. Hahaha. Masa kecik dulu kak saya nakal camni jugak. Tapi akak lagi nakal. Hehehe. Tahniah jugak sebab akhirnya berjaya dengan segulung ijazah. :)

teha said...

oh , suka ayt akhir tu.. hahaha !

shedameor said...

setuju sangat kak. tak semestinya bodoh tak berjaya. yang penting, usaha kann :)

nurulmunirah said...

from zero to be HERO ! <3

ainraus said...

awak. kita pun tak sabar nak konvo. kita pun bukan golongan best student.
sama la perasaan kita. hihihi. :)

cikwahidaidris said...

hihi, saya pon camtu jugak dulu. malas gilerrr.

fae jamal said...

mcm same je perangai kita masa sekolah dlu..sebijik! hee! nak tergelak sendiri bila teringt zmn nakal2 dulu..;)

IEQAH said...

panjanggnyee karangann sayang..mintak air sikit..hauss da mmbacaanyeee :)

ain dzaya said...

hidup nike kene sempi jer..cool jer..lek jer..beru la seronok..kankankan.

trend ain skola2 dulu..pakai kalin labuh sapu lantai +handsock wana wani +stokin wana wani + jam wana wani + beg sandang ala2 korea = hot la konon kalau pakai cenggitu..:">

ain jamin barang ni mampu buat orang ketagih