Tuesday, May 1, 2012

RECIPE:PAVLOVA CAKE

Assalamualaikum

Last week adek aku yang sorang tu cuti yang agak panjang,satu minggu je pon.Maka die sedar diri ,berbekalkan cuti ada maka beliau pulang ke tempat asal ( kg.atas tol).Dan disebabkan beliau balik ke kampung ,maka aku mengajak beliau main masak-masak.Bukan waktu kecik-kecik je tau korang main masak-masak,waktu besar gedabak ni pon korang boleh main masak-masak ,at the end ur mom kitchen akan jadi hells kitchen!!Buruk benau perlakuan kami berdua :)

Disebabkan ingredients nak buat cake lova-lova ( name direka sndiri ) sangat simple,maka pada hari tersebut laju-laju aku pergi ke dapur selongkar gerobok mak aku semata-mata nak cari mixer.Alhamdlillah,jumpe jugak .Payah nau nak cri,ade ke patut mak simpan mixer dalam plastik Mydin.Adeh mak,mak jangan terpengaruh sangat dengan abang Din tu,jeles abah nanti tau..hehehe..Tak nak cite panjang jom skodeng ape ingredients cake lova-lova ni.


  1. 4 egg yolk ( putih telur )
  2. Setengah cawan gula castor.
  3. Satu sudu cuka masakan
  4. Satu sudu tepung jagung
  5. Sedikit esen vanilla.
Cara-cara die:

Korang mix kan telur putih dam nasukkan gula sedikit demi sedikit.Pukul sehingga naik dan telur itu tidak jatuh apabila bekas diterbalikkan.Buatlah experiment mcm mana nk tgk telur tu tumpah atau tidak yea.Then masukkan tepung gandum,esen vanilla dan cuka masakan.
Kemudian masukkan ke dalam oven dan bakar selama 1 jam 20 minit.Kalau tak masak jugak padan muka korang hahaahahaha.Selepas dah masak make sure jangan keluarkan dulu,buka penutup oven dan biarkan lova-lova cake dan oven sejuk dengan sendirinya barulah korang boleh keluarkan.Kemudian hiaskan dengan whip cream.Siap.


Inilah rupe lova-lova cake hambe...Rupa ade,rase pon ade.

Selamat mencuba yea korang!!Baii.

8 comments:

|shuhadaothman|TM said...

alahaii sedapnyee, dah lma nk buat pavlova ni. tapi oven kt umah rosak. nk pinjam oven boleh. hehe ;D

P U C A T said...

hukhuhk..
takpe2 buat kt rumah pinjam oven jiran punye..hehe

wani brahim said...

wahhh boley try ni..tepung jagung ke gandum dear?

P U C A T said...

Tepung jagung dear.nk kasi lekat sbb pavlova ni gune putih telur semata-mata.

ellynadyra said...

wah pavlova...jeles aku tgk!

P U C A T said...

elly:try la buat baru x jeles...ehem -,-

IEQAH said...

nyumm nyummmm..nk try buat pavlova jugakk laaa

P U C A T said...

ieqah~~try la bestt..
kalau x suke manis letak gule sikit je tau