Wednesday, March 27, 2013

Resipi:Ketam Lemak Cili Api

Assalamualaikum

Tempoh hari aku ada la merengek kat suami aku nak makan ketam sambil buat ekspresi muka yang terlampau .Tiap-tiap kali aku teringin dan terbayang-bayang ketam aku akan call suami sampai satu tahap dia cakap dia nak post ketam tu kat sekolah :).

Akhirnya,weekend tiba dan dia ajak aku pergi pasar tapi aku pulak malas.Then dia pergi Giant terdekat lepastu beli ketam dengan bahan-bahan nak buat ketam.Thanks a lot suami!!Here,i tell u ingredients and how to masak ketam lemak cili api:

Bahan-bahan utama:

Ketam ( jenis dan kuantiti ikut kata hati )
Cili api  ( sebanyak yang mungkin bagi penggemar pedas tegar like me )
Bawang merah
Bawang putih
Kunyit hidup
Santan
Serbuk perasa
Asam keping ( perefer 1 pcs je untuk hidangan yang kecil )
Serai ( dititik)


* Bahan-bahan kat atas kecuali ketam ,santan,asam keping dan perasa diblend lumat.

Aku main campak je tak ikut sukatan tapi ikut sesedap tangan je.

Cara-caranya:

Ambil periuk ade periuk tanah lagi bagus.Masukkan sedikit air dicampur dengan bahan yang diblend tadi.Kemudian biarkan mendidih seketika lepas tu masukkan santan.

Lepas masukkan santan,masukkan asam keping dan serai yang dititik.Lepastu sesekali kacau supaya santan tak berketul-ketul dan tak nak pecah minyak.Kalau dah mesra dengan serai bau wangi dah korang masukkan ketam tadi.

Last ,masukkan serbuk perasa.Biarkan mendidih seketika dan ketam dah masak lepas tu tutup api.

NOTA KAKI:JANGAN GUNAKAN AIR YANG BANYAK SEBAB BILA DALAM PROSES MENDIDIH KETAM AKAN MENGELUARKAN AIRNYA YANG BOLEH MEMBUATKAN MASAK LEMAK KORANG SEDIKIT CAIR.


 
Selamat mencuba!!
 

4 comments:

Nory Zoulkefle said...

lama tak masak ketam masak cili api ni...
terliurrr sudahhh

P U C A T said...

hehe...masak sekarang..

FarhanahAdzlan said...

seriusly terliur. saya ni taau makann je ghetii hahaha

pelangi chenta said...

mengidam ketam masak lemak cili api.nasib baik dah dipenuhi