Tuesday, February 5, 2013

Baby

Assalamualaikum

Now everybody,everyone and every people keep asked me about baby.It's normal thing when a few months u get married,and how bored that question. "Are you pregnant ?? ".Up,side and down aku akan dibebani a same question.Kadang-kadang aku rasa nak vomit mengalahkan wanita alahan mengandung okay!!

Listen!!Let me speak..wehehehehe.Since aku teenager my period memang tidak stable,kadang-kadang lewat kadang-kadang tak period langsung dan ape yang mengejutkan a few years ago ade la dalam tahun tu which is bulan puasa aku tak pernah tinggal puasa,dua tahun berturut-turut.Aku pulak macam rileks-rileks je,kawan-kawan advise me to go to clinic buat check-up and i was like err nothing happen sebab kita punya badan kita akan tahu .Jadi aku biarkan aje.Perkara ini juga aku dah inform kat husband aku after we get married and after married aku terlalu risau pasal ketidak-stabilan period aku sedangkan sebelum kahwin aku macam okay giler and langsung tak kesah.Tapi 3 bulan sebelum kahwin my period was smooth di mana every month aku period dengan tepat,and aku tak tahu lah and my answer is mungkin aku mengamalkan supplement VCO.

After a month i get married ,period aku mula mereng.Memang dah lewat gile i thought i was pregnant,tapi aku biarkan saja  tanpa membuat pemeriksaan malahan aku tunggu dan tunggu hingga period datang.At last ,lewat sebulan aku period.Then i told my husband because at the time he worried a bit than me.He asked me to go to clinic but i refused sebab aku percayakan diri dan yakin aku akan period cuma lambat sahaja maybe perubahan hormon selepas kahwin.And after 2 months period aku kembali stable ,was smooth and tepat seperti 3 bulan sebelum aku kahwin.Okay sangat happy sebab terasa diri ini kembali sihat tanpa sebarang masalah and my husband was happy because he don't want me sakit or mengalami simpton-simpton yang tidak sedap die dengar :).

Mungkin 2 or 3 bulan kahwin orang tak kesah sangat samada kita pregnant ke tak sebab orang kata 3 bulan tu masih lagi dalam mood honeymoon macam nak berdua sama-sama lepas dah bosan berdua baru nak tambah lagi sorang.Yaa..it's true!!Same goes to me,aku dan husband dah plan after we get married .Nak hidup berdua dulu,tapi kalau dah dikurniakan rezeki awal kiteorang okay je.Sebab anak itu adalah rezeki.

Selepas usia perkahwinan aku dan suami mencecah 8 bulan ,orang akan tanye sebab peruabahan fizikal seperti badan macam dah gemuk muke pon semakin melebarkan takhtanya.And kebetulan pulak waktu ni aku tak jugak period.Kawan-kawan pon sibuk suruh aku pergi check takut-takut aku dah berisi,tapi aku boleh merasakan macam aku cakap tadi ini badan aku so aku boleh rasa sama ada aku pregnant ke tak.Akhirnya aku tewas sebab period aku dah terlalu lewat ,aku pon pergi check and the result was negative.I i told my friends dengan confident yang i tak pregnant.Tapi dieorang peliks ..Haa???Aku cakap yeaa it's negative.Tapi a day before aku g check aku dah cakap dengan husband I rasa yang i tak pregnant but husband macam excited pulak die suruh aku g check time tu tak tahulah macam mane nak gambarkan wajah die Ya Allah sangat berseri-seri tapi it was negative .Pada masa yang sama die cakap kt aku banyak bersabar and i replied saya okay je tapi sebab ramai orang tanya.Then after a week tggu lagi kenapa tak period jugak tapi simpton-simpton nak period dah keluar like sakit perut ,sakit pinggang and moody.Lepas tu bagitau kawan dia cakap kalau orang nak pregnant simpton die same jugak macam nak period.Tapi hati aku yakin yang aku memang  akan period.After bla,bla,bla aku pergi buat check-up kali ke-2 and the result also was negative.

Then aku cakap dengan suami saya ni mungkin payah sikit sebab period pon tunggang langgang.Tapi husband langsung tak kesah dia cakap semua itu kuasa Allah dan dia ada jugak bagitau sambil-sambil nak sedapkan hati aku la yang kawan-kawan dia lebih 6 tahun kahwin takde anak lagi.Aku dengan dia baru je berape bulan kot.Seriously aku macam tak sedih tapi aku bimbang pasal die sebab kiteorang berjauhan takut die bosan sorang-sorang.Kalau ade anak at least die tak sunyi khenn..


InshaAllah aku percaya setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya.Chill :)

My dear hubby .* lot of love*





Sekian.






9 comments:

rohayu osman said...

biasalah manusia kan.. sabar byk2 ya... bila bujang akan tanya bila nak kawin..? bila dah kawin akan tanya bila nak ade bby?.. bila ade bby.. akan tanye bila nak tambh lagi...? kan.

precious moment said...

Banyak bersabar and doa byk2..InshaAllah ada rezeki nti :)..yg penting jgn stress! mulut org, biarkan aje..lama2 senyap la.. :)

MyzaAli Al-Jamalullail said...

typical malaysian.

Lepas kahwin je tnya soalan tu, sometimes kita ni sensetif pulak. yelah, kalau dah takde rezeki lg, org dok tnye2 kan.

sabar and doa2 byk, InshAllah Allah lebih mengetahui kan. :)

P U C A T said...

yes..typical malaysian..bukan nk kate bz body pon mcm caring tapi over sgt tak tau dah nak cakap ape.

Kite okay je sebenarnya :)

ika said...

insyaAllah, nnt ada rezeki Allah bagi...tggu dengan penuh bersabar...:)

aNiss :):) said...

anis doakan sis cepat-cepat dapat anak. hehe. fighting !!

pelangi chenta said...

kawan sy ada masalah juga dengan period.siap senggugut lagi.ada org kata kalau senggugut memang susah nak dapat anak.last2 bunting pelamin gitu.cuba awak lakukan ketika waktu subur.mana tahukan.kita cuba yang terbaik saje

Nur Fahanah said...

salam..hi sy pon nak kingsi cerita...sblum ni sy mmg 1 thun x period lps kwen..then,sy jumpa pakar sakit puan..dr bgi ubt hormon..lps mkn unt hormon tu...period sy strt regular dri bln 7 smpai la last bln 12...4 hb 12/2015...keluar drh..tu pon sikit je..1 pad je...lps tu hjung bln 12..sy cek upt samar2..bln 1 sy period sy x dtg...smpai la 31 hb 1/2016
...sy cek jugak...negative upt...hurm....nk g scan...mcm bru sbln x period...x nk bgi hrpn sgt..nnti kecewa pulak..ape pndapat korang?

Nur Fahanah said...

salam..hi sy pon nak kingsi cerita...sblum ni sy mmg 1 thun x period lps kwen..then,sy jumpa pakar sakit puan..dr bgi ubt hormon..lps mkn unt hormon tu...period sy strt regular dri bln 7 smpai la last bln 12...4 hb 12/2015...keluar drh..tu pon sikit je..1 pad je...lps tu hjung bln 12..sy cek upt samar2..bln 1 sy period sy x dtg...smpai la 31 hb 1/2016
...sy cek jugak...negative upt...hurm....nk g scan...mcm bru sbln x period...x nk bgi hrpn sgt..nnti kecewa pulak..ape pndapat korang?