Sunday, December 2, 2012

Tips:Kecilkan peha

Assalamualaikum

Since aku dah kahwen ni macam-macam keajaiban berlaku terhadap diri aku.Silap makan dan uncontrol makan siap ah memang jd Hulk versi pempuan la aku gamaknya.Before kawen ,kuantiti makanan yang diambil sangtlah sopan dan makan nasi pon satu kali sehari je.Aku jugak tidak mengamalkan pengambilan ais yang terlalu kerap.Boleh kire a berape kali je aku minum ais.Tapi khen lepas kawen ni macam belaan pon ade jugak ( makan untuk dua orang ).Kalau nak makan nasi tu tak boleh kalau tak penuh satu pinggan,lepas tu pulak lepas makan je terus minum air.Sedih,kenape before kawen aku boleh amalkan perkara yang sihat namun tidak lagi selepas kawen ( ayat paling menyentuh kalbu la ni ).

Dan dengan amalan-amalan yang tidak sihat ni lah aku telah mengalami azab dan sengsara yang teramat dahsyat!!Peha aku rasenye double double besarny.Samapi pengsan aku dok pikir apehal mudah sangat kau membesar wahai peha??Jadi dengan rase tidak puas hati aku akan pertahankan saiz peha aku seperti dulu dengan tips yang berikut :

Panjat tangga/menaiki tangga :

Kalau korang diberi peluang untuk menaiki tangga .So please gunakan tangga berbanding menaiki lif.Kerana menaiki tangga adalah senaman yang paling mudah,ringkas dan pantas.Hasilnye ia akan membantu menurunkan lemak dan pada masa yang sama meningkatkan metabolisme.

Berbasikal :

Ini juga pilihan yang lebih mudah.Ambik fixie pusing pusing kampung sampai penat.Dengan berbasikal otot-otot kaki akan lebih kuat dan meningkatkan daya tahan otot-otot kaki jugak.Jadi berbasikal lah kome.

Berjoging :

Berjoging juga salah satu pilihan yang mudah dan ringkas.Ia bukan sahaja dapat mengeluarkan peluh sekaligus dapat menurunkan/membakar lemak lemak tepu pada bahagian peha.Ia juga dapat meningkatkan daya ketahanan tubuh.Lakukan senaman ini 15-30 minit pada setiap hari.

Minum air putih :

Air putih sangat bagus untuk metabolisme badan.Jadi korang perlu minum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.Elakkan minum air ketika dahaga sahaja..No.no.no sangat tidak bagus okay.


Jadi korang's yang mempunya masalah same goes to me,amalkan tips -tips di atas.Semuanya simple ,mudah dan murah.Tidak perlu melabur duit pon.:)

Selamat mencuba...Bye!!

26 comments:

Mimie said...

wah bagus tips nih...memg ngah cri cara nak kecikkan peha nih

Zuraidah Butang said...

boleh try panjat tangga hari ni...hehe nak kecikkan peha kan

Miss Zahirah said...

nice tips.. tpi bla byk minum air ble ke jdi gemuk air??
sblm ni mmg byk minum aor putih tp tkut gemuk air, dh kurgkn minum air.. huhuhu

krunch2sa said...

antara 3 tu..saya pilih jogging....lg cpt bakar lemak ^^

aniswany said...

lepas kawen org ckp bahagia,hati senang perut pun nk kenyang je lahh...
selamat ber excercise :p

P U C A T said...

tapi saye suke sangat minum air putih.pagi pon cari air putih sebab tu senang nak cherry berry..hehe


haah betol lps kawen mmg senang hati.bantai semua depan mate.

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Nice tips..Air putih mmg bagus utk metabolisme badan..akak memang amalkan setiap hari minum sekurang² 8 gelas sehari..

P U C A T said...

saye lebih suke minum air putih ,kalau g fast food sy prefer air putih la.hehe

aiNa yaZiD said...

nice tips~! hehehe.. stuju tu. byk minum air putih. blh elak dehydrated dan melancarkan sistem penghadaman. ^^

Misz Mieza said...

Tips yang menarik!^_~

chot ok..! said...

dah cuba,tapi tak maw mengecil pun..haha..nice sharing sys..:)

Singgah dan Berilah sedikit pandangan tentang entry ini kalau sudi..:)

http://chot91.blogspot.com/2012/12/blog-chot-di-di-ambush.html

LYAfrina said...

nice info... sesuai sgt buat sy y peha mula mbesar late ni

Cik Yaya said...

kalau psl kecikkan peha, naik turun tangga dgn berbasikal tu yaya mmg stju sgt..tu paling terbaikkk..hehe

-sejak pindh rumh, dari aprtment ke rumah teres, da xdpat naik trun tngga lgi.. =<-

ieda said...

salam kenal dik
gud tips ;)
zaman anak dara dulu ada juga buat nie ekeke ;)

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

OE amalkan ape je pun, pehanye macam tu jugak.. dah tepu sangat dah kot... hehe..
lepas kahwin ada teman nak makan, tu yang makan banyak tu... hehe...^^

P U C A T said...

tu la pasal.suami ajak makan ,kite pon makan jugek...hiks ;0

Cik F said...

Wahhhh, nak buatlah!! Hehehehe. Semenjak dah cuti sem ni, asyik makan je... hadoiii :P

cik F dah follow, follow kita balik eh? :)

eitcha,IM said...

wah boleh cuba juga ni :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

kawan leeza perlu amalkan nie.. sbb peha dia besar. hehehe

Nyue said...

wow...tipss yg selama ni nyue cari..huhuhu...terasa cam besar he paha..huhuh...

are_lin@yu said...

nice sharing ;-)

Mia Liana said...

oh ye ke? boleh kecikkan peha? nak ikutlah tips ni... thanks dear.

♥ Miss Hearty ♥ said...

wahhh..kena try neh.hehe

Rien Rose said...

tip yg terbaikk (y) hehe

Myra Jay said...

Ok nak kena amalkan especially no 2&3..
Antara rajin ngan tak je :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

nice tips