Sunday, December 23, 2012

Resipi:Udang bakar dengan sos asam.

Assalamualaikum

Last week aku asyik masak seafood je untuk laki aku like udang dan sotong.Sebab utama aku masak udang dan sotong sebabnye laki aku ni kurang makan ikan.Payah jgk nok,aku ni ade resdung kalo ikutkan kehendak die aku sanggup ( nak pikat suami pikat selera dulu ) mehehe.

Biasenye aku akan masak yang simple macam sotong sambal goreng dan udang sambal goreng ataupun udang masak kari.Tapi  baru-baru ni aku tukar selera aku bakor je seafood tu.Nak tau resipi jom cikidot :

Bahan-bahan utama:

Udang ---kuantiti udang tengoklah ramai mana nak makan 
Lada (blend)
Bawang merah (blend)
Bawang putih (blend)
Halia (blend)
Belacan
Asam jawa ( pakai yg paket )
Serbuk perasa.
Serai dihiris nipis-nipis
Daun limau purut dicarik-carikkan

** Bawang merah,bawang dan halia diblend together-gether**
** Lada blend sorang-sorang die je **
** Bawang dan lada pon aku main agak-agak je tak proper sukatan ye**

Cara-cara:
Campurkan asam jawa dengan air.Kalau boleh nak pekat.Kemudian dah dapat air tuangkan dalam mangkuk berasingan.
Kemudian masukkan bahan yang diblend ke dalam air asam jawa tadi dan kacau supaya dieorang dah mesra gittew.Lepas tu boleh masukkan belacan ,bahan perasa dan juga serai dan daun limau purut tadi.
Agak-agak dah sedap tekak korang merasa boleh tuang sos asam ini ke atas udang tadi dan bakar.

** Aku bakar udang ni menggunakana daun pisang dan gune microwave dengan suhu 200-230 .**


Tadaa inilah hasilnya.Kalau korang nak campurkan sotong dengan udang pon boleh.Nak gune ikan pon boleh jugek.

Sebelah udang tu sawi china masak dengan oyster sos :)

Selamat mencuba yea!!





6 comments:

Busyra Bt Takiyudin said...

wah!.. sedap ja tengok. terliur pulak.. hehe

chot ok..! said...

baca tajuk entry jer,dah meleleh..kalau baca habis,banjir dah blik ni,penuh dengan lelehan..ahahha.(=

are_lin@yu said...

sedsp!baru tau cara nk buat.hehe

P U C A T said...

cubelah..
senang and sedap!!hehe

Lyaa Suriany said...

hoho
nanti dah ada husband kena la merajin kan diri msk dpr

mhn kekuatan
haha

Miss Zahirah said...

nmpk sedap tp miss x makan udang.. huhuhu